Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

Iwonka 22:52, 14 paź 2023

Moja ukochana molinia Heidebraut. Cieszę się, że i Wam się podoba i coraz częściej widzę ją w Waszych ogrodach.

Moje ostatnie przemyślenie - wolę ja bardziej solo. Gdy pojawia się zbyt dużo krzyżujących kłosów mam wrażenie bałaganu.
U mnie powoli robi się za ciasno, choć patrząc z innej strony, jeszcze dużego buszu nie ma.

Uwielbiam przebarwione vanilki, super, że aż tyle udało mi się w jednym miejscu zgromadzić. Fajnie grają z bordowymi liśćmi pissardi, klona, buków a wkrótce z czerwienią derenia kousa.

Teraz pomyślałam, że na froncie przez cały sezon nie mam innych kolorów niż zieleń, żółć, biel, bordo, róż. Wieje nudą, ale jest spójnie.
To zasługa Anitki, dużo powiedziała mi o przenikaniu, harmonijności. I udało się, kolory płyną, powtarzają się.
Wyjątkiem jest lawenda wzdłuż podjazdu. Z racji długoletniego zasiedzenia zostaje

Październikowe zaskoczenie - ponownie zakwitł powojnik White Prince Charles
I zawilec Monte Rose, jeden z ulubionych.

W każdym zakątku inne światło. Tutaj bardziej chłodne.
W tle za kaliną zmiany na rondzie i ujednolicenie nasadzeń.

Skromna dekoracja jesienna przed wejściem.
Wianek z miłorzębu ładnie zmienił kolor, z żółtego na brudny pomarańcz. Świetnie przetrwał przez ten cały rok. Muszę jeszcze dokupić wstążki jutowe i bawełniane w burej oraz kremowej tonacji.
Na razie musi wystarczyć ulubiona krateczka.

Wreszcie pod koniec sezonu udało mi się kupić mulenbekię. Spróbuję ją przezimować.
Miks kolorowych dyń od Siostruni, fajne są
A poidełko z ptaszkami od Anitki, donice też. Piękne, ponadczasowe prezenty.

Przed frontem mam dwie donice z klonami palmowymi z Biedry za 14 zł. Takie ceny lubimy.
I zieloną dichondrę, która rozrosła mi się zdecydowanie bujniej niż siwa.
Podoba mi się to zestawienie, szkoda tylko że dużo tam słońca, kloniki są lekko przypalone.
I domek od Madzi dziękuję

Koniec na dziś, tył ogrodu zostawiam na jutro. Dobrej nocy
Wiaan 09:06, 15 paź 2023

Przepięknie u Ciebie Nie wiedziałam co zrobić z molinią Heidebraud, ale widząc w Twoim ogrodzie znalazłam jej miejscówkę bez wrażenia bałaganu na tle zielonego żywopłotu
Nowa12 10:20, 15 paź 2023

Rewolucja z gazonami super. Chociaż z nasadzonymi roślinami nie wyglądały źle. Ale z hakone będzie jeszcze lepiej. A widzę że faktycznie już sporo ich masz. U mnie też rok w rok coraz więcej. Ja nie wiem czemu ale ja ją uwielbiam na obwódki i najbardziej mi się podoba. Molinie Heidebraut też lubię a Vanilki pięknie ci się przebarwiły. Ja w przyszłym roku muszę zacząć konkretnie przycinać drzewka i krzewy bo zaczyna się busz robić. Głównie podkrzesywać czego wcześniej praktycznie nie robiłam bo się bałam że zepsuję pokrój rośliny.
Wiolka5_7 11:06, 15 paź 2023

Super zmiana Iwonka!
Sprawdzony duet i efektowny

Molinie Heidebraut zgapiłam od Ciebie i to jest teraz jedna z moich ulubionych molinii
Mam posadzone w większych odstępach właśnie i świetnie to wygląda

U Ciebie też pięknie na tej rabcie z Vanillkami