Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

basia3012 12:42, 15 paź 2023

Iwonko, ile Ty masz zawilców jap. Całe łany. Faktycznie niektóre pochylają się a inne rosną prosto. I bardzo wysokie są. Pamiętasz może nazwę odmiany? Czy wypuszczają rozłogi daleko od rośliny macierzystej?
Widoki wrześniowe bardzo piękne. Ogród w tonacjach jesiennych wygląda prześlicznie.

Przeróbka rabaty przy parkingu nie była łatwa, to widać. Ale udało się. Dla chcącego nie ma nic trudnego.
Pozdrawiam Iwonko.
Magleska 06:05, 16 paź 2023

Iwonka prześliczne foteczki rewolucje na szczęście widziałam na żywo i jest super
Gosialuk 17:20, 16 paź 2023

Iwonka pięknie masz. Hakonki pięknie się rozrosną, bo całkiem duże te własne sadzonki. Reszta cudna.
ajka 19:59, 16 paź 2023

Podjazd z hortensjami i hakonkami będzie na pewno prezentować się pięknie.
Kurczakowy judaszowiec cudny, on cały sezon jest żółty? Co to za odmiana?
Gruszka_na_w... 21:15, 16 paź 2023

Te betonowe donice na skarpie, kiedy pokryły się już mchem, to nie rzucały się jakoś nachalnie w oczy. Widać mocno Cię jednak drażniły, skoro zdecydowałaś się na taką rewolucję.
Hakonka świetnie się sprawdzi w tym miejscu. Dobrze u Ciebie rośnie i szybko przesłoni skarpę.
Jesienna odsłona ogrodu potwierdza, że warto czekać na jesień. Zwłaszcza w tak pięknym wydaniu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Iwonka 19:30, 18 paź 2023

Wiaan napisał(a)
Przepięknie u Ciebie Nie wiedziałam co zrobić z molinią Heidebraud, ale widząc w Twoim ogrodzie znalazłam jej miejscówkę bez wrażenia bałaganu na tle zielonego żywopłotu
Anetko super, że ci pomogłam, molinia w jesiennej odsłonie będzie super wygladać na tle zielonej ściany.

Nowa12 napisał(a)
Rewolucja z gazonami super. Chociaż z nasadzonymi roślinami nie wyglądały źle. Ale z hakone będzie jeszcze lepiej. A widzę że faktycznie już sporo ich masz. U mnie też rok w rok coraz więcej. Ja nie wiem czemu ale ja ją uwielbiam na obwódki i najbardziej mi się podoba. Molinie Heidebraut też lubię a Vanilki pięknie ci się przebarwiły. Ja w przyszłym roku muszę zacząć konkretnie przycinać drzewka i krzewy bo zaczyna się busz robić. Głównie podkrzesywać czego wcześniej praktycznie nie robiłam bo się bałam że zepsuję pokrój rośliny.
Aga mnie te gazony od dawna denerwowały. Czymś je tam obsadzałam, ale nigdy z radością. Hakone w gazonach miały je zakryć, ale nie wyobrażam sobie dzielenia kiedyś tej trawy w betonie. Super, że udało mi się namówić chłopaków na ich wykopanie.

Hakone też lubię na obwódkach. I dobrze mi rośnie, podobnie jak u ciebie. A ciągłe dzielenie jeszcze ją pobudza do życia

Vanilki faktycznie mają obłędny kolor. W tym roku leżą mi na hakone, po ulewie - zlewie nie podwiązałam ich i tak już zostały.

Jeśli idzie o podcinanie, podkrzesywanie - dla mnie to nadal trudny temat. Jeśli coś przycinam na wiosnę to roślina dostaje małpiego rozumu i odrasta ze zdojona mocą. Powinnam przycinać we wrześniu, ale trudno wejść w ładne rabaty i zrzucać na nie gałęzie z liśćmi.
I tak jak piszesz, bardzo łatwo zniszczyć sobie naturalny pokrój rośliny. Bardzo trudny to temat.

Wiolka5_7 napisał(a)
Super zmiana Iwonka!
Sprawdzony duet i efektowny

Molinie Heidebraut zgapiłam od Ciebie i to jest teraz jedna z moich ulubionych molinii
Mam posadzone w większych odstępach właśnie i świetnie to wygląda

U Ciebie też pięknie na tej rabcie z Vanillkami
Wiola no właśnie te odstępy między moliniami robią robotę. U mnie to ostatni rok bez większej krzyżówki, na wiosnę będę dzielić, nie podoba mi się moliniowy busz.
A Vanilki coraz bardziej doceniam

basia3012 napisał(a)
Iwonko, ile Ty masz zawilców jap. Całe łany. Faktycznie niektóre pochylają się a inne rosną prosto. I bardzo wysokie są. Pamiętasz może nazwę odmiany? Czy wypuszczają rozłogi daleko od rośliny macierzystej?
Widoki wrześniowe bardzo piękne. Ogród w tonacjach jesiennych wygląda prześlicznie.

Przeróbka rabaty przy parkingu nie była łatwa, to widać. Ale udało się. Dla chcącego nie ma nic trudnego.
Pozdrawiam Iwonko.

Basiu kilka lat temu odkryłam istnienie zawilców japońskich i przepadłam. Są piękne, zwiewne, kwitną od połowy sierpnia cały czas. Z każdym rokiem są wyższe. Mam nadzieję, że w tym roku osiągnęły już docelowe rozmiary U mnie nie dają na razie zbyt wielu rozłogów, pojedyncze pojawiają się w pobliżu kępy.

Mam kilka odmian zawilców:
Białe: Honorine Jobert (wyższe) i Andrea Atkinson (niższa) - obie odmiany puste, Whirlwind (pełne, średniej wysokości porównując z pustymi)

Fioletowe: Serenade (pełne), Mont Rose (jasny fiolet - bardzo wysokie, raczej pełne), Praecox (puste, 3 płatki większe jaśniejsze, dwa mniejsze ciemniejsze), Pretty Lady Emily (niskie, pełne)

Fuksja: Bressingham Glow ( z każdym rokiem wyższe, piękny intensywny kolor, pełne), Margarete (z niższych ale nie małych, pełne), Prinz Heinrich (podobny do BG)

Nowość tegoroczna: Whirlwind pink (brudna biel, ciemniejsza różowo- fioletowa obwódka)

Tyle Basiu na szybko z pamięci. Mam gdzieś nazwy, karteczki. Może będzie czas w zimie wrzucić nazwy z fotkami. Pozdrawiam cieplutko
Zawsze gdy zakwita White Prince Charles myślę o tobie, tak było i tym razem, zaskoczył mnie październikowym kwieciem

Magleska napisał(a)
Iwonka prześliczne foteczki rewolucje na szczęście widziałam na żywo i jest super
Madzia foteczki kadrowane A Twoja rabata u mnie wkrótce