Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

Iwonka 10:04, 01 wrz 2024

April napisał(a)
No i znów mnie zaskoczyłaś Iwonko, i to w jak najbardziej pozytywnym sensie. Wiedziałam że lubisz zawilce. Ale takiej uczty się nie spodziewałam. Cudne widoki. I bardzo przydatne porównanie odmian. Zapisałam sobie. Też kocham zawilce, mam kilka odmian. Muszę jednak dokupić białych. W tym roku nabyłam też tego Bressingham Glow i już żałuję że tylko jednego
Z białymi zawsze mam dylemat które piękniejsze, stąd mam dwie odmiany HJ i W i po problemie

Bressingham to mój ulubiony zawilec ze względu na kolor, płatki i jednoczesną delikatność mimo mocnej barwy.
Wiesz jak się przeraziłam, gdy dotarło do mnie, że tam rósł nie jeden a kilka.
Wpadłam jak dzik w gąszcz rdestu, zrobiłam mega bałagan, ale znalazłam dwie sadzonki
Biedne, przytłoczone. Znalazłam też tiarelle i molinię Heidebraut.
Na wiosnę czeka mnie okrojenie rdestu, pójdzie do siostry. I przerzedzenie hakone, tej ja potrzebuję na północną skarpę w hurtowej ilości.

Małe porównanie

2021

2024

Iwonka 10:04, 01 wrz 2024

Judith napisał(a)
Iwonko, podgladam Twój ogród, ale się nie odzywam, bo mnie jego piękno i bogactwo onieśmiela . Tak jak Danusia w Ogrodowisku tak i Ty mogłabyś pobierać opłaty za możliwość zobaczenia go na żywo . A już zawilce powaliły mnie na kolana
Judith błagam dawaj głos Uwielbiam twoją retorykę.
W przedsiębiorczości biznesowej nie załapałam się nawet na kolejkę
Choć stosowne papiery z UJ mam, taki paradoks
Zapraszam na południe
Zawilce mnie też w tym roku powaliły, potfffory ale i tak kochom
Wiolka5_7 14:43, 01 wrz 2024

Iwonka dołączam się do zachwytów przepięknie masz! łany moich ulubionych roślin zachwycaja

Zawilce mam od 2 lat i uwielbiam Mam te niepełne, twoje o pełnych kwiatach prześliczne

Kiedy zawilce dzielić lepiej ? Jesienią czy wiosną?

Pozdrawiam ,buziaki!
Iwonka 10:08, 02 wrz 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
Iwonka dołączam się do zachwytów przepięknie masz! łany moich ulubionych roślin zachwycaja

Zawilce mam od 2 lat i uwielbiam Mam te niepełne, twoje o pełnych kwiatach prześliczne

Kiedy zawilce dzielić lepiej ? Jesienią czy wiosną?

Pozdrawiam ,buziaki!
Pozdrawiam cieplutko w ten mglisty wrześniowy poranek
Łany pewniaków sprawdzają się najbardziej

Myślę Wiola, że my z tych szalonych, które dzielą jak nam się wymyśli
Na pierwszej fotce zawilce rozsadzane w czerwcu, przy sprzyjającej pogodzie.
Niestety wkrótce nadeszły upały i myślałam, że nic z nich nie będzie.
Ale pilnowałam podlewania suchulców. No i mam 7 sadzonek a kilka nawet będzie kwitło.
To te pełne białe Whirlwind.

Ja bym dzieliła zaraz po tych upałach wrześniowych. zerknij jedynie, czy sadzonka jest na tyle wypasiona, że uda się coś bezpiecznie odkopać.
Albo poczekaj do wiosny jak wyjdą, choć one chyba późno startują.
Ależ ci doradziłam

Zerknij do Danusi, radzi i jesienią i wiosną. Buziaki

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/488-zawilce-czyli-anemony-nieocenione-byliny-poznego-lata-i-jesieni

DariaB 10:56, 02 wrz 2024

Iwonka napisał(a)
Daria dziękuję za twój komentarz
Wiesz, że nie znałam twojego wątku, weszłam i przepadłam. Super się czyta i ogląda takie ogrodowe opowieści.
Na razie mogłam tylko troszeczkę, ale wpraszam się i będę częściej
Tyle zrobiłaś w tak krótkim czasie, no pięknie jest.
Strzępka uwielbiam, ta kora jest niesamowita. Świetny zakup.

Fajnie nam wczoraj na południu popadało.
Ja mam dużo wody w zbiorniku, ale podlewam tylko nową rabatę i przesadzone tuje i to też nie za często.
U mnie rośliny nie mają lekko
A fotki od razu pstrykam na miniaturce, szybko się wgrywają.

No z Twoich dłoni przeczytać takie słowa to zaszczyt! I piszę serio bo gdzie tam tym moim kilku metrom do Twojego wspaniałego, dopracowanego ogrodu. No ale powoli nie od razu Kraków zbudowali
Mnie te opady niestety ominęły dalej sucho, w prognozach ani kropli deszczu. Już chyba nie mam co liczyć, że wszystko nie uschnie. Podlewam tylko nowe drzewa i krzewy i hortensje, nie dam rady lać wody miejskiej na wszystko.
Ze strzępka się bardzo cieszę, mam nadzieję, że będzie mnie cieszył długie lata.
Wiolka5_7 11:10, 02 wrz 2024

Pozdrawiam również Iwonka

Ja bym wolała jesienią je dzielić i tak zrobię.Wiosną często dostają po głowie przymrozkami ,więc nie będę ich dodatkowo stresować

Czekam aż przejdą te upały ,chociaż póki co się nie zapowiada i będę działać.

Dzięki, miłego dnia!
Margo2 23:06, 02 wrz 2024

April napisał(a)
Iwonko, nie wiem co napisać z zachwytu. To jeden z moich ulubionych ogrodów. Rabaty napakowane kwieciem a jednocześnie lekkie. Kolorowe a mimo to spokojne i uporządkowane. Chaos już tylko we wspomnieniach.
Tak bardzo żałuję że ten sezon nie pozwolił mi na wycieczki, bo chciałam cię odwiedzić i zobaczyć to cudo na żywo. Mam nadzieję że co się odwlecze.... zwłaszcza że dziewczyny chwaliły że na żywo jest jeszcze piękniej
Jedyne o co mogę prosić to jeszcze więcej zdjęć, bo to jak czytanie ulubionej książki, można wiele razy i się nie nudzi

Podpisuję sie pod każdym słowem Joli
Nie moge oczu oderwać.
Jesteś zachwycona zawilcami, a ja planuję wywalić przynajmniej część.
Zdominowały rabaty. Chociaż trochę szkoda, bo przynajmniej one kwitną.
Musze to porządnie przemyśleć.
U Ciebie przepiękny sierpniowy ogród, a ja mam teraz brak kwiatów.
Muszę koniecznie prześledzić co masz posadzone na rabatach.

Jechałaś w sumie niedaleko mnie. Musiałabyś co prawda zjechać z autostrady pod Łodzią i zboczyć godzinę jazdy, ale też na północ.
Zapraszam jeśli kiedykolwiek będziesz jechała w tym kierunku
Agatorek 23:57, 02 wrz 2024

Iwonka napisał(a)

Aga sadź zawilce na swoich hektarach już 5 sztuk robi robotę.

Mam taką mini rzeczkę z zawilców Praecox i wygląda bardzo ładnie. Plus mam jeszcze po kilka sztuk białych (od mamy) i jasnoróżowych (Konigin Charlotte).

Więcej nie będę sadzić. Bo będę robić nowy ogród . Nic nie mówiłam, jak byłam u Ciebie, bo jeszcze nie było klepnięte oficjalnie. Ale od ubiegłego tygodnia mam już nową działkę.
Także miskanty od Ciebie (po które mam przyjechać wiosną ) będą już na nowe miejsce.

A przypomnisz mi nazwę rdesta, takiego ciemnoczerwonego („schowanego” za szopką)?

Ostatnie fotki, i to, że widziałam ogród na żywo, tylko utwierdzają mnie w przekonaniu, że Twój ogród to po prostu dzieło sztuki ❤️. Dla mnie to nr 1 wśród ogrodów .
Iwonka 16:56, 03 wrz 2024

DariaB napisał(a)

No z Twoich dłoni przeczytać takie słowa to zaszczyt! I piszę serio bo gdzie tam tym moim kilku metrom do Twojego wspaniałego, dopracowanego ogrodu. No ale powoli nie od razu Kraków zbudowali
Mnie te opady niestety ominęły dalej sucho, w prognozach ani kropli deszczu. Już chyba nie mam co liczyć, że wszystko nie uschnie. Podlewam tylko nowe drzewa i krzewy i hortensje, nie dam rady lać wody miejskiej na wszystko.
Ze strzępka się bardzo cieszę, mam nadzieję, że będzie mnie cieszył długie lata.
Niespodziewany deszcz u nas zrobił robotę, współczuję podlewania.
Niemniej nowe nasadzenia lepiej przypilnować.
Nie zapomnę jakiejś zimy sprzed wielu lat kiedy miałam około 40 roślin zakrytych włókniną.
Szaleństwo

W zimie zrobię beforek & afterek, sama jestem ciekawa jak się ogród zmieniał.
Z perspektywy widzę, że fajnie było planować, teraz nudą wieje
Iwonka 16:57, 03 wrz 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
Pozdrawiam również Iwonka

Ja bym wolała jesienią je dzielić i tak zrobię.Wiosną często dostają po głowie przymrozkami ,więc nie będę ich dodatkowo stresować

Czekam aż przejdą te upały ,chociaż póki co się nie zapowiada i będę działać.

Dzięki, miłego dnia!
No właśnie końcówka lata płata psikusy i mamy upał, ale druga połowa miesiąca ma być chłodniejsza i deszczowa. Będziemy działać, bo faktycznie fajniej rosną jesienne przesadzanki