Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

abiko 22:47, 19 lip 2018

Wydaje mi się, że jednak lepiej jakby ta belka została taka jak jest, teraz idealnie ci się wtapia, a za biało to też źle.
Iwonka 13:22, 20 lip 2018

Krakus napisał(a)

super wyszło...dużo lepiej pasuje do domu...czym malowałaś?

Malowałam emalią do drewna i metalu satynowy mat z firmy LIGNOFIX kolor - kość słoniowa. Cena to ok 30 zł za litr. Niestety jest bardzo niewydajna, ale fajnie się nią maluje. Minus jest taki, że nie ma jej w Krakowie. Kuzyn mi z Gdowa przywozi. Dla niektórych minusem może być też mocne krycie. Ta farba zamalowuje całe drewno, chyba że bardzo cieniutko pędzlem pociągniesz to nieco widać słoje. Dla mnie to akurat na plus, nigdy nie zeszlifowałabym tego ciemnego koloru, więc go dobrze przykryła, ale z bliska wyglada to nieco "sztucznie".
Iwonka 13:24, 20 lip 2018

Agania napisał(a)
Iwonko bardzo mi się podoba, spokojnie już kończysz, widać, że już zebrałaś siły i zmiany Cię cieszą to jest najważniejsze

Ściana z kamienia bardzo zyskała i właśnie ją wyeksponowałaś wybielając pozostałe elementy

Dziewczyny miło, że Cię wspierają, zabierają i planują kolejne atrakcyjne wypady

A co w zamian hortek?

Agatko jesteś matką chrzestną tego kremowego koloru w altanie
Tak mi się spodobał odcień donicy od ciebie, że dałam ją kuzynowi na wzór i z Gdowa przywiózł mi dokładnie taki sam kolor Fajnie pasuje do elewacji i jest taki ciepły
Iwonka 13:27, 20 lip 2018

abiko napisał(a)
Dobrze wygląda. Tak jak napisała Sylwia bardziej na praktyczną stronę patrzyłyśmy, ale jak tak piszesz, to super. Zawsze będziesz mogła przemalować

Dokładnie, zawsze można przemalować

abiko napisał(a)
Wydaje mi się, że jednak lepiej jakby ta belka została taka jak jest, teraz idealnie ci się wtapia, a za biało to też źle.

Belkę zostawiam w tym odcieniu, nawet jej chyba nie będę malować. Deszcz na nią tam nie pada, węc chyba nic się jej nie stanie. Teraz ma odcień idealny. Męczą mnie jeszcze te białe płytki poniżej. Pomaluję je na ten sam krem co reszta, a jak będzie brzydko to na szaro.
Iwonka 13:29, 20 lip 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Iwonko wczoraj trochę popadało w ciągu dnia i dzisiaj w nocy i nad ranem też. Myslę ,że już dość głęboko powinna ziemia nasiąknąć. Nie byłam wczoraj w ogrodzie bo padało, a syn nie zajrzał czy w rowie sucho. Na sobote potrzebowałabym pusty rów mieć.....no zobaczymy....babie nigdy nie dogodzi

W ostatnich dniach to chyba i u ciebie w końcu jest mokro Wszyscy chcieli deszczu no to przyszedł, niestety ze skrajności w skrajność... Sobota ma być sucha, może uda się wam ten rów ruszyć...
Iwonka 13:30, 20 lip 2018

kasiek napisał(a)

A nie mówiłam? Rewelacja! Jak się okopci to co za problem odświeżyc - to mały kawałek roboty
Belka też świetna. Przecierka rewela, jak chcesz rozjaśnić to proponuje bejce o nazwie koloru ,,brzoza". Pozostawia lekko białawą poświatę Ale słoje zostają

Zapukam do ciebie o tę bejcę, może masz odrobinę na próbkę?
Iwonka 13:37, 20 lip 2018

Anitka napisał(a)
A tak się bałaś tego jasnego kolorku, ale chyba obawy przeszły, bo teraz nawet komin pomalowany na jasny kolor.
Czekam na pomalowane mebelki.

Dziś będę szlifować, niestety mam problem z dostaniem koloru z firmy Bondex o nazwie Patynowane drewno. U Oli z wątku Moja walka z wiatrakami... widziałam ten kolor na altanie i pergoli, super wygląda, tak spokojnie i neutralnie. Zerknij sobie pod koniec zacytowanej strony:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4924-moja-walka-z-wiatrakami-czyli-kamieniolom-troche-z-przypadku?page=706

Szukałam fajnej zieleni, ale wszystkie które widziałam były dosyć krzykliwe... Stąd pomysł na tę szarość.
Iwonka 13:38, 20 lip 2018

Katkak napisał(a)
Dla mnie bomba

Dziękuję Kasiu, pomału ale do przodu. Widziałam u Ciebie zdjęcie dzieci z kamerą, gratuluję
sylwia_slomc... 14:24, 20 lip 2018

Iwonka napisał(a)

W ostatnich dniach to chyba i u ciebie w końcu jest mokro Wszyscy chcieli deszczu no to przyszedł, niestety ze skrajności w skrajność... Sobota ma być sucha, może uda się wam ten rów ruszyć...

U nas wcale nie było dużych opadów tylko stałe delikatne, nie było oberwań chmury, ani burzy czy ulewnych deszczów. W rowie pusto na rabacie pod boiskiem suchawo, tam wierzba wypija wszystko. Rabaty względnie podlane, mam nadzieję, że głęboko i na trochę wystarczy
Iwonka 14:43, 20 lip 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

U nas wcale nie było dużych opadów tylko stałe delikatne, nie było oberwań chmury, ani burzy czy ulewnych deszczów. W rowie pusto na rabacie pod boiskiem suchawo, tam wierzba wypija wszystko. Rabaty względnie podlane, mam nadzieję, że głęboko i na trochę wystarczy

Tak niedaleko od siebie mieszkamy a tak odmienna ta pogoda. U mnie było przez 3 ostatnie dni kilka tak mocnych ulew, że dosłownie woda stoi. Zwłaszcza w tych miejscach, gdzie jest nabardziej zbita glina. Ale to dobrze, ma juz być cieplej więc odpadnie podlewanie nowych rabat.