Malowałam emalią do drewna i metalu satynowy mat z firmy LIGNOFIX kolor - kość słoniowa. Cena to ok 30 zł za litr. Niestety jest bardzo niewydajna, ale fajnie się nią maluje. Minus jest taki, że nie ma jej w Krakowie. Kuzyn mi z Gdowa przywozi. Dla niektórych minusem może być też mocne krycie. Ta farba zamalowuje całe drewno, chyba że bardzo cieniutko pędzlem pociągniesz to nieco widać słoje. Dla mnie to akurat na plus, nigdy nie zeszlifowałabym tego ciemnego koloru, więc go dobrze przykryła, ale z bliska wyglada to nieco "sztucznie".
Agatko jesteś matką chrzestną tego kremowego koloru w altanie
Tak mi się spodobał odcień donicy od ciebie, że dałam ją kuzynowi na wzór i z Gdowa przywiózł mi dokładnie taki sam kolor Fajnie pasuje do elewacji i jest taki ciepły
Belkę zostawiam w tym odcieniu, nawet jej chyba nie będę malować. Deszcz na nią tam nie pada, węc chyba nic się jej nie stanie. Teraz ma odcień idealny. Męczą mnie jeszcze te białe płytki poniżej. Pomaluję je na ten sam krem co reszta, a jak będzie brzydko to na szaro.
W ostatnich dniach to chyba i u ciebie w końcu jest mokro Wszyscy chcieli deszczu no to przyszedł, niestety ze skrajności w skrajność... Sobota ma być sucha, może uda się wam ten rów ruszyć...
U nas wcale nie było dużych opadów tylko stałe delikatne, nie było oberwań chmury, ani burzy czy ulewnych deszczów. W rowie pusto na rabacie pod boiskiem suchawo, tam wierzba wypija wszystko. Rabaty względnie podlane, mam nadzieję, że głęboko i na trochę wystarczy
Tak niedaleko od siebie mieszkamy a tak odmienna ta pogoda. U mnie było przez 3 ostatnie dni kilka tak mocnych ulew, że dosłownie woda stoi. Zwłaszcza w tych miejscach, gdzie jest nabardziej zbita glina. Ale to dobrze, ma juz być cieplej więc odpadnie podlewanie nowych rabat.