Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa

Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa

aga_szsz 09:28, 09 wrz 2019

Dzieki za info
basia3012 23:58, 14 wrz 2019

Moje pułapki na ćmę bukszpanową.

margi 09:33, 15 wrz 2019

Nie wiem czy ktoś juz pisał ale ćma w lubuskie doleciała
Meggy 13:13, 15 wrz 2019

Witajcie.
Do tej pory czytałam raczej po cichu forum, a zwłaszcza wątek o ćmie bukszpanowej, ale postanowiłam wyjść z ukrycia. Mieszkam w Wielkopolsce, niedaleko Poznania. Od niedawna jestem posiadaczką ogródka z 19 bukszpanami. Miałam wątpliwości czy je kupować, gdyż czytałam o ćmie wcześniej, ale naiwnie sądziłam, że mnie ten problem nie dotyczy i że będę czujna, nie doceniając przeciwnika... Zakupiłam zatem bukszpany i dwa miesiące później odkryłam ćmę . Niestety bukszpany trochę ucierpiały (były pogryzione w środku), ale nieświadomie je ratowałam pryskając na miodowke i przędziorka. Jak się zorientowałam, że ćma dotarła do mnie, zakupiłam szybko pułapki lejkowe z feromonem i Lepinox z Czech. W pułapkach szt. 5 była plaga, nawet po 30 w jednej po jednej nocy... Szok, panika i niedowierzanie. Bukszpany kupiłam raczej czyste ( no z miodówką w zestawie, ale to mały problem). Skąd to przyszło? Teraz po ok. 3tygodniach nagle spokój. Nic nie lata i nic się nie łapie od dobrych 5-6 dni. O co chodzi? Pogoda, feromon nie działa, czy może je wszystkie wybiłam?... Dodam, że bukszpanów w sąsiedztwie nie brakuje, niektóre w stanie idealnym, niektóre wyglądają słabo. 3 całkowite zżarte jedna ulice dalej ale tam nikt nie dbał.
Toszka 16:01, 15 wrz 2019

Magdaleno, był wylot motyli ćmy z poczwarek, to i żniwo było w pułapkach. Te które do pułapek nie trafiły odbyły gody i na 100% zniosły jaja na bukszpanach. Teraz będą się lęgły gąsienice i będą żreć bukszpany. W zależności od pogody albo będzie znów wylot, albo w formie poczwarek ćma będzie zimować. I tak to się kręci, niestety.
Meggy 17:36, 16 wrz 2019

Toszka, Dziękuję za odpowiedź. Pozostaje mi się przygotować na kolejny nalot . Mam jeszcze pytanie, do jakiej temperatury można stosować Lepinox? Pryskałam nim 2 tygodnie temu, powtarzałam tydzień później i myślę o ostatnim zabiegu jesienią.
Toszka 23:13, 16 wrz 2019

Cięzko mi radzić, bo to od pogody i temperatur zależy. Wiem jedno, w zeszłym roku w połowie grudnia na jednym osłoniętym buksie miałam gąsienice. Zrobiłam oprysk Lepinoxem. Było ciepło.
beata_m 07:10, 17 wrz 2019

Toszka napisał(a)
Cięzko mi radzić, bo to od pogody i temperatur zależy. Wiem jedno, w zeszłym roku w połowie grudnia na jednym osłoniętym buksie miałam gąsienice. Zrobiłam oprysk Lepinoxem. Było ciepło.

o matko Toszka, a ja miałam nadzieję, że za chwilę w okresie jesienno-ziomowym będzie trochu oddechu od ćmy. Ja pryskałam lepinoxem ponad miesiac temu ... ćma się wylęgła znowu ale hmmm teraz dość widoczna bo właściwie wylęgała się na zewnątrz na nowych przyrostach bukszpanów. Popryskałam mospilanem. Myślisz że powinnam znowu powtórzyć lepinox?
Toszka 12:11, 17 wrz 2019

Problem polega na tym, że bakteria (w Lepinoxie) jest ciepłolubna, czyli lubi kilkanaście stopni. A teraz nocami mamy temperaturę poniżej 10 stopni.
Ćma ma godną podziwu wolę życia i przetrwania. Bakteria osłabła to ćma (gąsienice) to wykorzystuje.
Przeciwnika zaczęłam szanować i nie spuszczam go z oka. Innego wyjścia nie widzę.
beata_m 12:36, 17 wrz 2019

Toszka napisał(a)
Problem polega na tym, że bakteria (w Lepinoxie) jest ciepłolubna, czyli lubi kilkanaście stopni. A teraz nocami mamy temperaturę poniżej 10 stopni.
Ćma ma godną podziwu wolę życia i przetrwania. Bakteria osłabła to ćma (gąsienice) to wykorzystuje.
Przeciwnika zaczęłam szanować i nie spuszczam go z oka. Innego wyjścia nie widzę.

Dziękuję Toszko. Teraz wszystko mi się układa. Czyli lepinoxem teraz pryskac nie ma co, wydaje się zatem trzeba go odstawić do maja, a działać innymi środkami "owadobójczymi".