Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Sebek 11:43, 11 sie 2013

To choroba grzybowa - i to mocno zaawansowana....Czy w glebie były jakieś kawałki drewna? Może to jest przyczyną... Myślę, że musisz jeszcze nie raz potraktować trawnik środkiem grzybobójczym
Gardenarium 12:19, 11 sie 2013

Ja bym skosiła nisko, przegrabiła dobrze, osuszyła ten trawnik, bo może jest tam za mokro. No i Topsinem podlej.

Grzybowe choroby atakują osłabione czy zagłodzone trawniki, może dawno nawozu nie dawałeś, albo przenawoziłeś?

Instagram Ogrodowiska
Delside 11:55, 14 sie 2013

Witam. Trawnik ma 11 lat. Nie był zbytnio zadbany. Skosiłem go kilka razy 4 cm i chwasty niektóre zniknęły, lecz po tygodniowych wczasach i deszczu wyrosło ich ze 2 razy więcej. Trawnik nie jest rowno gęsty . Co zrobić, żeby zmienił się w zielony dywan?

marek_golebi... 16:29, 14 sie 2013

W trawniku założonym miesiąc temu zaczęły pojawiać się plamy-w tym miejscu trawa wygląda na zbutwiałą. Martwi mnie to, ponieważ jest to już drugie podejście zakładania trawnika. Jest po czwartym koszeniu i jednym delikatnym nawożeniu nawozem Yara Mila. Podlewam ją codziennie. Proszę o radę.
goniak 20:57, 14 sie 2013

Może za dużo tej wody?
Jak rozumieć pojęcie delikatnego nawożenia?
marek_golebi... 21:41, 14 sie 2013

Delikatne nawożenie to połowa przewidzianej dawki.
zakol13 23:54, 14 sie 2013

A ile podlewasz? Bo znacznie lepiej jest podlać 2 razy w tygodniu, a bardzo obficie niż codziennie spryskać po wierzchu. Teraz jest bardzo sucho (przynajmniej u mnie) i takie lekkie podlewanie niewiele daje. Kilka cm w głąb jest sucho, a to tam korzenie siedzą. Po za tym obfite, a rzadsze podlewanie przez to, że dociera woda głębiej daje nam to, że korzenie idą w głąb i trawa staje się trwalsza, silniejsza. Z kolei, gdy lejemy często, a mało to korzenie lecą tuż pod powierzchnią przez co trawnik jest słabszy, bardziej podatny na właśnie wysuszanie podczas suszy.
goniak 09:11, 15 sie 2013

Zastosuj radę zakola, bo to podstawowa zasada podlewania trawnika.
Wydaje mi się też, że trawnik jest łaciaty, bo nie wszędzie dotarł nawóz, gdyż było go za mało.
Jeśli nawozimy trawnik, to należy mu dostarczyć właściwą dawkę nawozów, bo takie połowiczne mija się z celem
Wnioskuję, że się obawiałałeś o młodą trawę dlatego ja stosuję metodę nawożenia przedsiewnego,
Gardenarium 09:14, 15 sie 2013

Dodatkowo mnie się wydaje, że użyłeś zbyt dużo nasion i trawnik jest bardzo zagęszczony. To też przyczynia się do tego, że siłą rzeczy musi coś pozamierać, bo nie ma miejsca, Gęsto posiane są blisko siebie i chorują, pleśnieją.

Instagram Ogrodowiska
Sebek 11:20, 15 sie 2013

Delside napisał(a)
Witam. Trawnik ma 11 lat. Nie był zbytnio zadbany. Skosiłem go kilka razy 4 cm i chwasty niektóre zniknęły, lecz po tygodniowych wczasach i deszczu wyrosło ich ze 2 razy więcej. Trawnik nie jest rowno gęsty . Co zrobić, żeby zmienił się w zielony dywan?

Trzeba go spryskać bofixem, następnie skosić go dość nisko, wykonać wertykulację i posypać nawozem regeneracyjnym. Jeśli jest nierówny to załóż trawnik od nowa - teraz jest na to dobry okres.