Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Gardenarium 17:24, 15 lip 2014

Ale trafiłam z Ajaxem i ze sprzątaczką. hehe.

Instagram Ogrodowiska
Bes 21:14, 20 lip 2014

Witajcie
Przejrzalam cale forum i do konca nie jestem pewna co dolega mojemu trawnikowi.
Zalozony zostal w maju. Zasilony dwa razy. Ostatni raz 4 lipca Fliramixem. Po dwoch tygodniach w niektorych miejscach pojawily sie ciemne prawie czarne plamy teraz w niektorych miejscach trawa zupelnie uschla. Trawnik podlewany jest automatycznie. Podpowiedzcie czy to brunatna plamistosc traw? Skad sie wziela i co robic?

koryncia 22:44, 20 lip 2014

Witam,
ja mam ten sam problem. Trawnik po nawożeniu na poczatku lipca zazielenił się ale teraz zauważyłam, ze robią się ciemne (brunatne) miejsca i trawnik schnie. Jak wygrabiam, to z tych ciemnych miejsc wygrabiam mnóstwo suchej trawy. Nie wiem juz jak postepować. Trawnik podlewam regularnie, co prawda nie mechanicznie. Proszę o radę.
Gardenarium 07:24, 21 lip 2014

Przenawożenie nasuwa mi się, a z tarasu tak jakoś dziwnie idzie ta plama, jakby coś wylało się, płynęło strużką wprost na trawnik. Dziwne

Wydaje się że w tym miejscu było za dużo nawozu, za mało podlewania i nie rozpuścił się dostatecznie, przez co trawnik spaliło.

Wyskub to suche, dosiej ziemi i nasion i zraszaj wodą systematycznie.

Instagram Ogrodowiska
Franek 09:00, 21 lip 2014

No wreszcie udało mi się doprowadzić trawnik do porządku- jest jednobarwny, ciemnozielony i nie ma chwastów- co prawda kosztowało mnie to bardzo dużo pracy- ale takiej przyjemnej bo fajna pogoda była do zabiegów- zero deszczu i bezwietrzne wieczory... nie cierpię wprowadzać chemii do ogrodu więc ograniczam ją do minimum.
Zabiegi:

1-po zmierzeniu ph odsypałem mączką kredową trawnik celem podniesienia ph do 6-6,5 (od razu to nie następuje ale starcza na rok), lepszy jest dolomit ale można to robić wczesną wiosną lub późną jesienią- starcza na 3 lata

2-wyłączyłem kosiarkę automatyczną na 8 dni żeby podrosły chwasty w trawniku( głównie koniczyna i babka)-oprysk Starane 250ec w dawce 50 ml na 15 litrów w opryskiwaczu, a to starcza na 300 m2 trawnika ( 4 dni po koszeniu i 4 przed następnym koszeniem)

3-polałem całą trawę "złotym środkiem tzn. Biomass Sugar w dawce 160gram na 10L w konewce-jedna konewka na 20m2 ( bardzo pracochłonny zabieg i trzeba sznurkiem zaznaczać gdzie się skończyło bo nie widać)- koniecznie 2 osoby- jeden miesza drugi leje

4-skosiłem trawę ręcznie i włączyłem automat do koszenia
oczywiście regularne podlewanie oprócz dnia po oprysku

Efekty są zaskakujące- nie wiem co najbardziej pomogło ale teraz trawka jest po prostu idealna

Jedno co Wam powiem- w tym roku od wiosny dałem trawę w ręce firmy zajmującej się pielęgnacja ogrodów (zawsze ja to robię lecz miałem operacje na przepuklinę wiec nie mogłem dźwigać)---nikt za ciebie nie zrobi roboty tak jak powinna ona być zrobiona
dziwi mnie fakt że trawa bladła w oczach i robiły się przebarwienia a nikt nawet nie zmierzył ph tylko na pałę nawozy walić a najlepiej jeszcze saletrę
Bes 16:16, 21 lip 2014

Innym problemem mojego trawnika są chwasty. Całe mnóstwo - niestety ziemia nie odleżała ;-(.
Z jednej części pozbyłam się chwastów ręcznie ale na pozostałych nie dam rady za dużo m2 do pielenia a wśród nieproszonych gości w trawie jest gwiazdnica pospolita. Nie da rady jej dobrze wydłubać z trawy.
Denerwują mnie te chwasty ale nie chcę wykonywać nerwowych ruchów i tak jest już jeden kłopot z tym przenawożeniem.
Są różne opinie co do oprysków chemicznych w pierwszym roku po założeniu trawnika. Więcej głosów jest na nie choć ogrodnik który mieszka niedaleko mówił żeby pryskać teraz. Co sądzicie?

Franek czym mierzyłeś ph? Ja korzystałam z płynu Helliga ale ku mojemu zdziwieniu gleba jest zasadowa (mierzyłam z kilku miejsc). Dlaczego się dziwię że zasadowa bo wszystkie gwiazdy na niebie i ziemi mówią że powinna być kwaśna (las sosnowy na działce, szczaw i skrzyp, łatwe zasklepianie się wierzchniej warstwy).

gemciu83 16:50, 21 lip 2014

Ja pryskałem w pierwszym roku młodą trawę ale dawką ciut mniejszą i nic się nie stało, więc ja bym oprysk zrobił.

Ponadto obecność tego chwastu świadczy o dużej zawartości N, więc może źle badasz glebę ?

Mech masz ?
Bes 17:30, 21 lip 2014

Też tak myślałam, że coś nie tak robię ale zbadałam torf kwaśny ze sklepu i był odczyn pięknie czerwony. Może to efekt wapnowania dolomitem przed posianiem. Poza tym ziemia była zmieszana z nawiezioną (czarna z niewielką domieszką piasku). Tak jak napisałam wyżej nie wiem o co chodzi? Dlatego też nie wiem co robić? Wapnować raz jeszcze we wrześniu? Można przedobrzyć z wapnem?
popjus 18:49, 21 lip 2014

Witam,

Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy teraz 21.07 można wapnować trawnik ?
Pisałem wcześniej o plamach na trawniku, no i okazało się że raz że trawnik nie był równo podlewany a dwa że tam gdzie trawa jest jasna i nie chce rosnąc ph gleby wynosi 5,0 - 5,5. Tam gdzie trawa ładnie rośnie i ma ciemny kolor ph wynosi 6,5 - 7,0. Sprzedawca powiedział że wapnowanie o tej porze w ogóle nie jest wskazane. Proszę o pomoc.
Franek 18:50, 21 lip 2014

KREDA NAWOZOWA to nawóz powstały z naturalnych alg, niepylący granulat z domieszką magnezu.

KREDA NAWOZOWA może być stosowana na rosnące rośliny i trawniki o każdej porze roku.

KREDA NAWOZOWA powoduje szybki wzrost pH.

KREDA NAWOZOWA przeciwdziałe wzrostowi mchu w trawniku.

KREDA NAWOZOWA neutralizuje szkodliwą kwasowośc gleby

KREDA NAWOZOWA poprawia dostępnośc dla roślin składników pokarmowych, dzięki czemu rośliny, czy trawnik mogą efektywnie się rozwijać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies