Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

kaisog1 19:54, 12 lip 2014

...mnie ta maź na trawniku przypomina jedno... "wydzielinę" zwierzęcą..... co prawda kiepsko widać ale u mnie podobne rzeczy znajduję na rabatach i trawniku.
Gardenarium 19:56, 12 lip 2014

Ja w tym narożniku nie widzę zraszacza, popraw mnie jeśli się mylę

A do niego powinny dolewać dalsze zraszacze

Jednak plama wygląda dla mnie w sumie najbardziej na to, że ktoś coś rozlał i spłynęło..

Instagram Ogrodowiska
Franek 20:10, 12 lip 2014

Grill stoi w altanie i jest gazowy, więc nie ma szans na takie coś- ale ta woda z Ajaxem to chyba strzał w dziesiątkę bo "Pani" myła garaż, a stamtąd jest 2 metry do tego trawnika. W poniedziałek się zapytam ale to ma sens.

Woda leci dwa razy dziennie- każda strefa po 20 minut ( razem 40 minut na dobę)od 3 rano do 8. Gleba jest przepuszczalna bo nie ma opcji powstania jakiejkolwiek kałuży nawet jakby lało 5 dni i jeszcze podlewanie chodziło.Czujnik deszcze oczywiście by odciął.

Co Gardenarium sądzi o wapniowaniu teraz?

Franek 20:33, 12 lip 2014

2,3 metra po lewej jest zraszacz
jeszcze pokrywa go ten następny po prawej kawałek niżej- wszystkie tak się
pokrywają

Gardenarium 20:37, 12 lip 2014

Zraszacz powinien być zgodnie ze sztuką w rogu... i dolewające. jeśli nie ma, źle jest zaprojektowane i nieważne jaka firma robiłą, źle jest. Ale nie o tym ja chcę, przeprowadź śledztwo kto co tam wylał, albo dziugnij kochany i sprawdź ile tam jest betonu... albo postaw kochany w rogu szklankę i przy zraszaczu szklankę puść nawadnianie i zobacz ile wody wlało się do tych poszczególnych szklanek... to proste jak drut.

No i czy spłynęła woda w tym miejsu, bo nie było Cię 11 dni, więc nie widziałeś jak to lało. I już nic więcej nie piszę na ten temat.

Instagram Ogrodowiska
kozitomek 13:35, 15 lip 2014

Kolejne pytanie chętnego nauki

Często podczas koszenia na końcach trawy widoczne było poszarpanie " jakby cieniutkie białe wąsiki " idąc tym tropem naostrzyłem nóż u fachowców ale problem występuje dalej nawet z super ostrym nożem,

Czy możliwe jest że kosiarka ma za słabą moc do "twardej" trawy ?

Kosiarka elektryczna do 300 zł w praktikerze

Zainwestować w kosiarkę o większej mocy czy to taki urok mojej trawy ?

Pozdrawiam Was

gemciu83 13:51, 15 lip 2014

Ten wypalony plac Franek to Twoja robota nawozem i tyle w temacie.

Tomek.
Jeżeli trawa jest gęsta i mokra to będziesz szarpać trawę. Taka kosiarka to może z 1200W mat może ciut więcej i jak wpadniesz na gęsty kawałek to pewnie się lekko przygrzewa i prześlizguje przez trawę.
Ferguss 14:02, 15 lip 2014

Gardenarium napisał(a)
Na razie w opisanych powyżej przypadkach - lejcie wodę. Trawniki są nierównomiernie nawiezione nawozem, albo jeśli nie były nawożone - to gleba jest nierównomiernie żyzna.

Tam gdzie jest trawa jasnozielona - mniej składników w glebie.

Poza tym za sucho jest w drugim przypadku, po wertykulacji trzeba podlewać bo trawnik schnie.

Waldek wyłożył naukowo o żyzności gleby i jak zbadać w stacji analizy gleby. Podadzą Wam czego brakuje, albo czego jest nadmiar.

Ja bym zaczęła od poważnego lania wody. Chyba że były ulewy i załatwiły sprawę za ogrodników.

A więc po kilku dniach moje zabiegi wyglądały następująco:
- wygrabienie zgniłej trawy z ziemi
- zakup siewnika
- zastosowanie hydrocomplexu wg zaleceń z etykiety na cały trawnik + mały gratis na miejsca przesuszone
- podlewanie codziennie od 3 do 5h
- koszenie dwa razy w tygodniu na większą długość
- zmiana kosiarki z 1600 na 1800w (widać różnicę w pracy)

Wynik: trawa zaczyna rosnąć równomiernie, kolor jest w 90% taki sam, miejsca suche zaczynają wyglądać jak trzeba.

Dziękuję za podpowiedzi
sebku 14:23, 15 lip 2014

Przeniosłem do chwastów swój wątek o chwastnicy
Franek 14:29, 15 lip 2014

gemciu83 napisał(a)
Ten wypalony plac Franek to Twoja robota nawozem i tyle w temacie.

Tomek.
Jeżeli trawa jest gęsta i mokra to będziesz szarpać trawę. Taka kosiarka to może z 1200W mat może ciut więcej i jak wpadniesz na gęsty kawałek to pewnie się lekko przygrzewa i prześlizguje przez trawę.

Niestety mnie nie było jak już pisałem w tym czasie więc nie jest to moja robota i nie nawozem bo nie sypałem nawozu.
Sprzątaczka wylała wiadro wody z Ajaxem po umyciu garażu i teraz już wie że nie można tam wylewać.
Ten kawałek wypalenia już nie istnieje bo mam tam trawę dołożoną z rolki więc temat jest zamknięty.
Jak chodzi o całą resztę trawy to błąd popełniłem słuchając fachowca żebym zwiększył poziom koszenia do 4 cm. Ja mam trawę super sport Brandenburg- dzieci mocno ją eksploatują więc trzeba ja trzymać na wysokości 2,2 do 3,5 cm max- im niżej tym lepiej. Tak podaje producent.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies