Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Franek 18:53, 21 lip 2014

wapno ( dolomit teraz nie ale kreda całym rokiem- dawaj kredę)- trochę trwa aż granulki się rozpuszczą ale działa szybko
można też dać z tego co słyszałem wap-mag- ale nie od razu - trzeba rozbić na 3 dawki i co 2 tygodnie
a jeszcze jedno- nie mieszaj wapna lub kredy z innymi nawozami- minimum 3 rygodnie karencji
Franek 18:55, 21 lip 2014

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2709-kiedy-najlepiej-wapnowac-trawnik
popjus 19:48, 21 lip 2014

Franek napisał(a)
wapno ( dolomit teraz nie ale kreda całym rokiem- dawaj kredę)- trochę trwa aż granulki się rozpuszczą ale działa szybko
można też dać z tego co słyszałem wap-mag- ale nie od razu - trzeba rozbić na 3 dawki i co 2 tygodnie
a jeszcze jedno- nie mieszaj wapna lub kredy z innymi nawozami- minimum 3 rygodnie karencji

Franek, ten nawóz będzie więc dobry ?
(dolomit)
Piszą że to kreda choć w tytule podaje dolomit którego Ty nie zalecasz teraz.
I tak dla pewności: wapno w granulkach firmy FL.V.IT lepiej teraz odpuścić?
Trochę te moje pytania są naiwne, no ale z trawnikiem jest tak że jak się coś zrobi nie tak to później tylko nerwy, robota i koszty ...
Franek 20:16, 21 lip 2014

Kreda granulowana-
ja dawałem tą- ale od razu żadna nie działa bo ponoć rok się rozkłada i trzeba czekać oraz nie dawać drugi raz bo można przesadzić
rafael_tochev 11:56, 22 lip 2014

Witam, miałem problem z młodym trawnikiem bo nie rósł. Użyłem Florovit i po miesiącu już nie mogłem trawnika poznać. Teraz koszę raz na 4-5 dni. W sklepie ogrodniczym jednak odradzono mi stosowania takiego krótko działającego nawozu cały czas (zaleca sie sypanie raz na 3 tygodnie) bo to podobno "wymęczy trawę". Czy to prawda? Jaki nawóz polecacie stosować na stałe i do którego miesiąca go sypać? Kiedy sypnąć nawóz jesienny?

Pozdrawiam
Franek 19:29, 22 lip 2014

3 lata stosowałem Florovit co 3,4 tygodnie od wczesnej wiosny do początku sierpnia i było OK. W tym roku skusiłem się na nawóz na 100 dni - też Florovit i zaczęły mi się problemy z trawnikiem więc sam wybieraj- nie mam przekonania do nawozów długo działających bo trawa pobiera je nie wiadomo w jakich ilościach i lepiej kontroluje się zawartość nawozu sypiąc co 3,4 tygodnie
kozitomek 16:20, 30 lip 2014

Witam Witam

Pytanie z serii chcę się uczyć dbać o trawnik

1. Jak zaradzić na wychodzące na trawniku w niektórych miejscach nieproszone grzybki ?

2. Mam na trawniki 3 małe okręgi o średnicy 5 cm gdzie trawa jest kompletnie sucha i wypalona. ( co może być tego powodem ?)Podejrzewam psiura mojego ale przebywa on bardzo dużo na trawniku a to pojawiło się z dnia na dzień prawie,

3. Jaki wykonać kolejny krok w kierunku nawożenia trawnika:

- pierwsza była AZAFOSKA po miesicu POLIFOSKA co będzie następnym krokiem ? ( koleżanka namawiała mnie na saletrę ) wolę zapytać Was

Wybaczcie być może to laickie pytania ale znając na nie odpowiedzi już ich więcej nie zadam )

Pozdrawiam
Tomek

Franek 15:38, 03 sie 2014

1- amistar na grzyby na cały trawnik ( też miałem ten problem w tym roku) 1ml na 1 litr wody ) i oprysk
2-ja zalecałbym np. Florovit mistrzowski trawnik- u mnie działa bardzo dobrze
Gardenarium 13:03, 04 sie 2014

seboizm napisał(a)
Witam serdecznie,

Jestem świeżym posiadaczem trawnika i pojawiły się jak pewnie u wszystkich początkujących problemy pytania wątpliwości.
Mianowicie trawnik był założony w czerwcu i wszystko wyglądało super ładnie wzrósł był koszony i wałowany.
Nie stosowałem żadnych nawozów. Regularnie codziennie na wieczór podlewałem i co teraz

Mianowicie po jakimś czasie w jednym miejscu pojawiły się chwasty tj. perz min. koniczyna itd. człowiek w sklepiku tzw. zaufanym polecił mi "Chwastox Trio 540 SL" wówczas trawnik był zielony i miał zarówno perz koniczynę jak i ładny zielony trawnik.
Po zastosowaniu wyżej wymienionego "Chastox Trio 540 SL" nic się nie stało ale minęło od tego czasu 1,5 tygodnia i widzę że pojawiły się żółte placki w niektórych miejscach a perz jak był tak jest zniknęła tylko koniczyna jest żółta i obumiera.
Staram się regularnie kosić żeby pozbyć się perzu (podobno to jedyna metoda tak przynajmniej wszędzie piszą.
Dodatkowo mam kreta który regularnie na razie na szczęście wychodzi w rogu działki cały czas w tym samym miejscu.
I mój ból serca jest taki z ładnego (na początku z chwastami) trawnika mam trawnik żółto/zielony z perzem i kretem. Perz jak to perz rozmnaża się na potęgę a dosiewki trawy nic nie dają. Tak samo wałowanie nie pomaga na krzewienie trawnika.
Teraz na kreta zamówiłem "Kretox bariera" ale zaczynam się zastanawiać czy go stosować czy to jeszcze bardziej zniszczy to co mi zostało po trawniku. Dodatkowo myślę czy nie warto wzmocnić ziemi i zastosować jakiś nawóz - ale czy to nie spali mi trawnika już całkiem??????
Prośba o pomoc, poradę jakieś sugestie co teraz mogę zrobić.....

Pozdrawiam
seboizm

Instagram Ogrodowiska
florofil 13:03, 04 sie 2014

1 sprawa - oprysków nie stosuje się na tak młody trawnik. Trawnik musi mieć co najmniej rok, aby zacząć stosować herbicydy.

Niestety, ale posiadanie pięknego trawnika to regularna praca cały rok. Koś go regularnie, podlewaj w upały (najlepiej rano), chwasty usuwaj mechanicznie, i czekaj. Ja sypnęłabym nawóz dopiero we wrześniu - jesienny, już bez azotu, aby trawa ładnie przezimowała.