Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Franek 13:46, 21 paź 2014

Koryncia
miałem dokładnie ten sam problem z trawnikiem - z grzybami i pleśniami oraz przebarwieniami i słabą trawą w niektórych miejscach
dotarłem do takiego schematu:

[schemat usunięty]

żaden z ogrodników dbających o moją trawę i ogród nawet nie wpadł na pomysł żeby zbadać ph - na tym forum podsunął mi rozwiązanie Waldek
Miałem jakby 3 części tranika (łącznie 1100 m2):
1- 300m2 - idealna trawa
2- 550m2 - trawa z delikatnymi białymi cienkimi grzybkami i lekką pleśnią z rana oraz placami ze słabszą trawą
3- 250m2 - trawa z dużą ilością grzybów "mocniejszych"( na szczęście jeszcze nie "czacie kręgi") oraz sporo dużych placów przebarwionych
Po zmierzeniu PH okazało się że jest następujące:
1-6,5
2- od 5 do 5,5
3- 4,5 do 5
Uświadomiłem sobie, patrząc na wykres, że przy niskim ph po pierwsze mamy problem z chwastami- głównie koniczyna oraz pojawiają się grzyby i co najważniejsze gleba nie pobiera prawie w ogóle poszczególnych składników nawozów- dochodzi wówczas do zachwiania równowagi minerałów i pierwiastków w składzie gleby- i wówczas żadne aeracje, wertykulacje i inne cuda nic nie dawały

Rozwiązanie- tam gdzie jest ok zostawiłem, resztę posypałem kredą (taką sypką ale nie budowlaną) i cześć wapnem granulowanym- dolomitem. Efekty było widać najszybciej po kredzie -około 10 dni- ph zaraz wzrosło do 6,5 a tam gdzie było wapnem- dłużej ale też wzrosło do 6,5

Grzyby same zniknęły- po prostu przesłały rosnąć- ale też popsikałem je amistarem żeby to przyspieszyć oraz po wzroście ph do 6,5 dałem nawóz na cały trawnik i za parę dni trawnik był nie do poznania- idealnie równy- soczyście zielony i bez chwastów

Kreda działa na rok a wapno (dolomit) nawet 4 lata- najlepiej dać na trawę późną jesienią- czyli teraz lub wczesną wiosną

Franek 13:53, 21 paź 2014

Trawa wymaga PH na poziomie 5,5 do 6,5. Ale to nie reguła, bo np. moja producent zaleca - 6 do 7.
Tak samo jest z koszeniem- niektóre wymagają 4 cm a moja np 2,2 cm do max 3,5. A są też trawniki reprezentacyjne gdzie koszenie jest zalecane na poziomie 1,2 cm ( chodź nie mam pojęcia czy można to osiągnąć- jaką kosiarką).
Podlewanie automatyczne- niektórzy zalecają nocą bo nie paruje lub rankiem- a prawda jest taka że samemu trzeba wyczuć najlepszy moment. Ja podlewam wczesnym rankiem( jak jest już jasno) bo na noc nie chcę żeby była mokra- na polach golfowych strząsają rosę na noc z trawy- bo może się wdać choroba grzybowa.
Ale niektórzy mają słabe ciśnienie w dzień i dlatego nie mają wyjścia za bardzo.
Milena7770 14:16, 21 paź 2014

Może i u mnie problemem jest ph gleby. Wszak mam samą konicznę obecnie....
koryncia 14:16, 21 paź 2014

Dziękuję Franek,

powinnam była od tego zacząć a nie kombinuję jak koń pod górę. A to nawozy, a to nawadnianie, grabienie, wertykulacja a w dalszym ciagu jest źle.

Zrobię badanie gleby, ciekawe co wyjdzie.
waldek727 15:04, 21 paź 2014

koryncia napisał(a)

Witam,
Wracając do tematu,
czy areację i wertukulację zrobić teraz? Czy zostawić to do wiosny?
Pzdrawiam

Aerację i wertykulację trawnika przeprowadź wiosną.
Najlepiej po pierwszym pozimowym skoszeniu trawy.
waldek727 15:28, 21 paź 2014

Milena7770 napisała:
Może i u mnie problemem jest ph gleby. Wszak mam samą konicznę obecnie...

koryncia napisała:
Dziękuję Franek.
Powinnam była od tego zacząć a nie kombinuję jak koń pod górę. A to nawozy, a to nawadnianie, grabienie, wertykulacja a w dalszym ciagu jest źle.
Zrobię badanie gleby, ciekawe co wyjdzie.

Badanie gleby na której założony jest trawnik przeprowadźcie wiosną. Woda z jesiennych deszczy i wiosennych roztopów wymyje z niej znaczną część składników pokarmowych i przemieści je wgłąb gleby poza strefę korzeniową. Badanie przeprowadzone teraz nie będzie odzwierciedlało faktycznego stanu gleby pod względem zasobności w składniki pokarmowe jakie będzie faktycznie w nowym sezonie wegetacyjnym.
waldek727 15:42, 21 paź 2014

Franek napisał(a)
Trawa wymaga PH na poziomie 5,5 do 6,5. Ale to nie reguła, bo np. moja producent zaleca - 6 do 7.
Tak samo jest z koszeniem- niektóre wymagają 4 cm a moja np 2,2 cm do max 3,5. A są też trawniki reprezentacyjne gdzie koszenie jest zalecane na poziomie 1,2 cm ( chodź nie mam pojęcia czy można to osiągnąć- jaką kosiarką).

Trawniki reprezentacyjne założone na bazie traw bezrozłogowych (tzw szczypiorki) kosi się kosiarkami wrzecionowymi.
koryncia 15:55, 21 paź 2014

Dziękuję Waldek za sugestie.
A tak na marginesie, to masz piękny trawnik, tylko pozazdrościć.

Pozdrawiam
waldek727 16:33, 21 paź 2014

koryncia napisał(a)
Dziękuję Waldek za sugestie.
A tak na marginesie, to masz piękny trawnik, tylko pozazdrościć.
Pozdrawiam

Dziękuję za opinię.
Podaję przepis:
-żyzna jednolita próchniczna gleba.
-odpowiedni do gleby i stanowiska skład mieszanki traw.
-systematyczność w pielęgnacji.
-brak substancji mogących mieć negatywny wpływ na jakość gleby i wygląd trawy (sztuczne nawozy, chemiczne opryski).
Karolinek 19:11, 21 paź 2014

Franek napisał(a)
Koryncia
miałem dokładnie ten sam problem z trawnikiem - z grzybami i pleśniami oraz przebarwieniami i słabą trawą w niektórych miejscach
dotarłem do takiego schematu:

[schemat usunięty]

żaden z ogrodników dbających o moją trawę i ogród nawet nie wpadł na pomysł żeby zbadać ph - na tym forum podsunął mi rozwiązanie Waldek
Miałem jakby 3 części tranika (łącznie 1100 m2):
1- 300m2 - idealna trawa
2- 550m2 - trawa z delikatnymi białymi cienkimi grzybkami i lekką pleśnią z rana oraz placami ze słabszą trawą
3- 250m2 - trawa z dużą ilością grzybów "mocniejszych"( na szczęście jeszcze nie "czacie kręgi") oraz sporo dużych placów przebarwionych
Po zmierzeniu PH okazało się że jest następujące:
1-6,5
2- od 5 do 5,5
3- 4,5 do 5
Uświadomiłem sobie, patrząc na wykres, że przy niskim ph po pierwsze mamy problem z chwastami- głównie koniczyna oraz pojawiają się grzyby i co najważniejsze gleba nie pobiera prawie w ogóle poszczególnych składników nawozów- dochodzi wówczas do zachwiania równowagi minerałów i pierwiastków w składzie gleby- i wówczas żadne aeracje, wertykulacje i inne cuda nic nie dawały

Rozwiązanie- tam gdzie jest ok zostawiłem, resztę posypałem kredą (taką sypką ale nie budowlaną) i cześć wapnem granulowanym- dolomitem. Efekty było widać najszybciej po kredzie -około 10 dni- ph zaraz wzrosło do 6,5 a tam gdzie było wapnem- dłużej ale też wzrosło do 6,5

Grzyby same zniknęły- po prostu przesłały rosnąć- ale też popsikałem je amistarem żeby to przyspieszyć oraz po wzroście ph do 6,5 dałem nawóz na cały trawnik i za parę dni trawnik był nie do poznania- idealnie równy- soczyście zielony i bez chwastów

Kreda działa na rok a wapno (dolomit) nawet 4 lata- najlepiej dać na trawę późną jesienią- czyli teraz lub wczesną wiosną

Mam podobny problem z trawnikiem. Zakładałam go rok temu na wiosnę. Niedawno pojawiły się placki koniczyny, sporo grzybów takich cienkich i opieńków, które właśnie rosną bezpośrednio w trawie, a w miejscach cienistych wdał się mech.
Spróbuję zastosować Twoje metody, może i u mnie okażą się skuteczne.