Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Tomas 23:08, 29 kwi 2015

Witam
Mam nurtujące pytanie dotyczace mojej trawki otóż dwa tygodnie temu zasiliłem ją nawozem barenbrug wiosenny siewnikiem Wolf WE 330 i pojawiły się paski.Moje pytanie do specjalistów forum czy trawnik jest nierówno posypany nawozem czy przenawieziony(trawka rośnie jak dzika w pozostałych miejscach)
Pozdrawiam

gemciu83 07:47, 30 kwi 2015

Tak trawnik nierównomiernie zasilony nawozem. TYLKO teraz nie dosypuj kolejnej porcji.
Wszystkie te wynalazki to nic specjalnego. Lepiej ręcznie rozsiewać.
Gardenarium 08:58, 30 kwi 2015

Tu gdzie jechały kółka siewnika masz trawę bez nawozu, a tu gdzie nawóz się rozsypał - zasilony. Posyp zatem ręcznie te blade paski i podlej obficie. Trawnik się szybciej wyrówna.

Instagram Ogrodowiska
blackstork 11:22, 30 kwi 2015

Przydałby się jakiś filmik instruktażowy, jak rozsypywać nawóz ręcznie Ja w tym roku wcale nie chce nawozić siewnikiem, jeśli mają powstać takie pasy... to już lepiej chyba nie nawozić.
Gardenarium 12:58, 30 kwi 2015

Nie da się poinstruować każdy to robi inaczej. Zdzisław sieje jak rolnik zboże, a ja sieję jakbym karmiła kury

Trzeba ćwiczyć i opracuje się własny sposób siania równomiernego. Trzeba patrzeć gdzie nawóz spada. Z instrukcji się tego nie nauczysz.

Instagram Ogrodowiska
Tomas 13:55, 30 kwi 2015

Dziękuję za odpowiedź
Lacki80 14:35, 30 kwi 2015

Tomas my tez dajemy nawoz za pomoca siewnika. Siejemy tak ze najpierw wzdluz a potem na szerokosc wyglada to jak "#".A potem te miejsca co widac je SA ominiete robimy recznie.
waldek727 20:31, 30 kwi 2015

Wszystkim tym którzy niszczą sobie trawniki nawozami mineralnymi w granulkach polecam nawożenie dolistne. Ja z 200l beczki w której mam mieszankę obornika bydlęcego z ptasim pomiotem robię sobie z jej zawartości rozcieńczony nawóz płynny i w wyniku tego mam jednolicie nawieziony i wybarwiony trawnik. Po piątym, szóstym koszeniu robię również oprysk trawy schelatowanym żelazem.

ilona_szygoska 22:58, 30 kwi 2015

A co z moim ? Popatrzyłas p. Danusiu na zdjęcia ? Str 86 . Sporo urosła od wczoraj
gemciu83 06:54, 01 maj 2015

Ja zawsze biorę wiadro pod pachę lub na pasie wieszam sobie je.
Garść nawozu w dłoń i go rozrzucam otwierając dłoń robię rzut nawozu i zawsze ten rzut na lewą nogę.
Jeszcze nigdy mi się żadne pasy nie porobiły.
Jak nie masz wprawy weź troszkę piasku i poćwicz te rzuty.