W końcu znalazłam chwilę żeby zrobić mały plan (2 kratki to metr)
Obecnie rosną: brzozy, 5 grabów kolumnowych, sosna czarna (do przesadzenia), jarząb "granatnaja", jodła mandżurska, 3 różaneczniki, 2 azalie, żółta magnolia i trochę mniejszych roślin których już nie zaznaczałam i zawsze można je przesadzić
Plan mam następujący: za brzozami dosadzić po 3 świerki serbskie w dwóch grupach, do grabów dosadzić jeszcze 7 szt aby były gęściej i "pociągnąć" je do strzyżonego żywopłotu (jeszcze go nie ma, będzie sadzony jesienią). Przed grabami (nr 4 ) w narożniku zamiast sosny posadzić jodłę koreańską albo inną sosnę może bośniacką? podsadzić to wszystko krzewami np. hortensją i trawami. Na 1 i 2 pomysłów brak

w miejsce 5 marzy mi się dereń pagodowy a w kole nr 3 jodła kaukaska. Między 4 a 5 wzdłuż żywopłotu myślę o niższych (do 2m) drzewkach albo krzewach które wybawiają się jesienią.
Czy ma to "ręce i nogi"?? czy świerki poradzą sobie z brzozą? glebę mam gliniastą i ziemia jest długo wilgotna, ale może tak blisko brzóz będzie im ciężko? a zależy mi żeby było tam coś zimozielonego i większego, aby osłonić się od wiatrów.
poniżej dwa zdjęcia stanu obecnego, przepraszam za bałagan ale moi chłopcy zawsze coś rozniosą