Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Między brzozami

Między brzozami

Ania111 15:18, 18 lis 2019

Misia napisał(a)

Aktualnie to drzewa jaszcze szukam a tak to między berberysy myślę że trawy i werbenę a przed nimi to jeżówki i stipe, może jeszcze jakieś rozchodniki. Brakuje mi jeszcze czegoś za sosną i pod drzewem, którego jeszcze nie ma, w narożniku. A póki się trawy nie rozrosną to przyjdą kanny. Taki jest plan na razie ale do wiosny to jeszcze może się coś zmienić

... oj fajnie to wymyśliłaś
podejrzałam w necie jak wygląda ta werbena ,
myślałam ,że to tylko roślinka jednoroczna ,
a tu proszę ,
roślinka ogrodowa i do tego jaka piękna
Widziałam , kilka kolorów ,
Misia 16:17, 18 lis 2019

Ania111 napisał(a)

... oj fajnie to wymyśliłaś
podejrzałam w necie jak wygląda ta werbena ,
myślałam ,że to tylko roślinka jednoroczna ,
a tu proszę ,
roślinka ogrodowa i do tego jaka piękna
Widziałam , kilka kolorów ,

Ja myślę o werbenie patagońskiej ona w summie jest bylina ale w naszym klimacie jak jednoroczna bo mrozów nie przetrzyma, ale łatwo się sama rozsiewa, na co bardzo liczę
ewsyg 21:31, 19 lis 2019

Witaj Misiu.
Patrze na Twój ogród i przypominam sobie jak to niedawno było u mnie. Otwarta przestrzeń, małe roślinki i palące słońce. Zobaczysz jak szybko urosną i będziesz miała ogród. Plan już jest i wiesz czego chcesz, to najważniejsze.

Powodzenia
Dorii 23:29, 19 lis 2019

Jak tam postępy, rabata skończona?
W sobotę wykopałam tylko marchewki a dzisiaj posadziłam 50 tulipanów botanicznych. Skusiłam się na obniżki i teraz nie wiem kiedy to wszystko posadzę.
Misia 09:17, 20 lis 2019

ewsyg napisał(a)
Witaj Misiu.
Patrze na Twój ogród i przypominam sobie jak to niedawno było u mnie. Otwarta przestrzeń, małe roślinki i palące słońce. Zobaczysz jak szybko urosną i będziesz miała ogród. Plan już jest i wiesz czego chcesz, to najważniejsze.

Powodzenia

Witaj Ewo z tym trzymaniem się planu jest chyba najtrudniej , bo tyle roślin mi się podoba a na wszystkie nie ma miejsca

Misia 09:23, 20 lis 2019

Dorii napisał(a)
Jak tam postępy, rabata skończona?
W sobotę wykopałam tylko marchewki a dzisiaj posadziłam 50 tulipanów botanicznych. Skusiłam się na obniżki i teraz nie wiem kiedy to wszystko posadzę.

Rabata prawie skończona zostało mi korą wysypać i szukam drzewa jeszcze na tyły, kusi mnie brzoza i na ten sezon koniec, reszta za rok

Marchewek nie wykopuję, mam ich tak mało że jeszcze na 3 zupy starczy i po marchewkach A cebulowe oj bardzo mnie kusiły baaardzo i ceny teraz bardziej przystępne, ale powiedziałam sobie "nie", w tym roku muszę odpuścić bo jak rabaty jeszcze nie skończone i będzie dosadzanie (zapewne też przesadzanie hihi ) to potem zapomnę gdzie cebulki posadziłam i poniszczę.
Dorii 09:38, 20 lis 2019

Właśnie dlatego miałam nic nie kupować, będę wyklinać przy przesadzankach. Część pójdzie do donic, hmmm może nawet więcej niż planowałam. Mogłabym zadołować gdziekolwiek a jak będą kwitły wystawić na ganek

Z rabatą idziesz jak burza
Dorii 09:57, 20 lis 2019

A może
Brzoza brodawkowata 'Purpurea' tylko ty bordowych liści nie lubisz hmm
To może
Brzoza brodawkowata 'Gracilis'
Brzoza brodawkowata ‘Aurea’
Brzoza brodawkowata 'Golden Cloud'
Brzoza brodawkowata 'Fastigiata'
Brzoza brodawkowata 'Schneverdinger Goldbirke'
Misia 10:17, 20 lis 2019

Myślę o brzozie 'Fastigiata' albo 'Gracilis'. Doorenbos też mi chodzi po głowie, kusi mnie ten biały pień, ale nie wiem czy już nie za dużo brzóz i jak taka jedna inna będzie pasować do tych zwykłych...

A cebulowe w donicach to najlepszy pomysł, a w przyszły roku już na rabaty dasz, a jak będą kwitły to też z tymi doniczkami można trochę polatać i po przymierzać gdzie co pasuje
galgAsia 10:26, 20 lis 2019

Misia, też popatrzyłam na te dwie brzozy . Fajne one są bardzo jak dla mnie i myślę, że to może być ciekawie, że nie będą takie same - są cech wspólne (biały pień np.), ale też są różnice przykuwające wzrok. Oj, gdybym wynalazła tylko miejsce...