Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 13:36, 28 kwi 2023

A zakupione paliki (faliste) czekają na premierę w domku ogrodnika. Pozostaje nadzieja w nowej odmianie. Bo jakaś nadzieja zawsze musi być
Muszelka 13:41, 28 kwi 2023

Kokesz napisał(a)
Ale też niczym nie pryskam, tylko wycinam porażone liście.
Cukinie są ok

Wykonuję oprysk Limocide. To naturalny preparat, bardzo dobry. Ale gdy jesień dżdżysta i deszczowa to muszę, niestety, powtarzać oprysk co kilkanaście dni.
Muszelka 21:03, 28 kwi 2023

Z dzisiejszego popołudniowego spaceru.
Wiosna 2023 r.

Muszelka 21:10, 28 kwi 2023

vita 21:52, 28 kwi 2023

Muszelka napisał(a)

W tym roku, po raz pierwszy, będę cukinie prowadzić w górę, przy palikach. Ponoć zmniejsza to prawdopodobieństwo łapania chorób.

Ile tu u Ciebie ciekawych informacji Ja w uprawie warzyw to tak średnio, tyle lat uprawiałam cukinie i...mączniak? Chyba tak jak Renata zwykle usuwam porażone liście i pewnie nie jestem świadoma problemu. Ale lubię warzywne ciekawostki. W tym roku wysieję pnącą (o takiej nazwie kupiłam) oraz cukinię kwiatową. Siałam ją już w zeszłym roku. To właściwie ona powinna nosić miano pnącej, bo pędy ma na pięć metrów. Owoce są 10-cm, z kwiatem, chyba żeńskie? Można z niej robić danie: faszerowany kwiat cukinii. Duży kwiat i krótka, mała cukinka. Wspaniałe warzywo cukinia

Ale masz plenery na spacery

Muszelka 22:10, 28 kwi 2023

vita napisał(a)
W tym roku wysieję pnącą (o takiej nazwie kupiłam) oraz cukinię kwiatową. Siałam ją już w zeszłym roku. To właściwie ona powinna nosić miano pnącej, bo pędy ma na pięć metrów. Owoce są 10-cm, z kwiatem, chyba żeńskie? Można z niej robić danie: faszerowany kwiat cukinii. Duży kwiat i krótka, mała cukinka. Wspaniałe warzywo cukinia

Jesteś niesamowita! Nawet banalne warzywka uprawiasz w oryginalnych odmianach. Pięć metrów! Cukinia wysokości mojego domu! Mogłabym otworzyć okno i z piętra zrywać warzywka!
Muszelka 22:15, 28 kwi 2023

Obserwuję ten żywopłot od kilkunastu lat. Cały rok wygląda dobrze. Dzisiaj zrobiłam mu zdjęcie. Jeśli komuś zależy na zimozielonym, liściastym żywopłocie, to może wziąć pod uwagę trzmielinę.

Magara 23:41, 28 kwi 2023

Pięknie ten żywopłot wygląda Dobry pomysł dla kogoś kogo trzmielina lubi - mnie np. nie lubi
Generalnie zauważam, że są rośliny, z którymi się dogadujemy i takie, z którymi nijak nie możemy znaleźć wspólnego języka
Idealnym przykładem w moim przypadku są krzewuszki - u mnie obraz bidy z nędzą, u sąsiadki - potwory, a warunki mamy przecież podobne
Muszelka 09:16, 29 kwi 2023

Masz rację, są rośliny, które wybierają nas

A odnośnie krzewuszki... Mój Tato miał krzewuszkę potwora (mimo że systematycznie ją przycinał). Gdy pokrywała się kwieciem wyglądała obłędnie.
Znając możliwości tego krzewu, w swoim ogródku posadziłam ją w formie piennej.

Patrycja_KG_Lu 11:03, 29 kwi 2023

vita napisał(a)

Ile tu u Ciebie ciekawych informacji Ja w uprawie warzyw to tak średnio, tyle lat uprawiałam cukinie i...mączniak? Chyba tak jak Renata zwykle usuwam porażone liście i pewnie nie jestem świadoma problemu. Ale lubię warzywne ciekawostki. W tym roku wysieję pnącą (o takiej nazwie kupiłam) oraz cukinię kwiatową. Siałam ją już w zeszłym roku. To właściwie ona powinna nosić miano pnącej, bo pędy ma na pięć metrów. Owoce są 10-cm, z kwiatem, chyba żeńskie? Można z niej robić danie: faszerowany kwiat cukinii. Duży kwiat i krótka, mała cukinka. Wspaniałe warzywo cukinia

Ale masz plenery na spacery

Czym nadziewasz? Pieczesz potem je? Nasiona masz ze zwykłego sklepu ogrodniczego? Nie widziałam takich.