Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Basieksp 09:45, 30 kwi 2023

Muszę pokombinować z tymi kwiatami, nigdy ich nie jadłam, a cukini to czasami nie nadążamy zjadać
Muszelka 10:17, 30 kwi 2023

Najlepiej zjadać męskie, bo kobietki owocują
Basieksp 10:26, 30 kwi 2023

Muszelka napisał(a)
Najlepiej zjadać męskie, bo kobietki owocują

A tego nie wiedziałam, które zajadać cukinie mam już posadzone, my zawsze sądzimy je na kompostowniku, mam trzy komory, jedna zawsze na cukinie, dosypujemy tam trochę ziemi i sobie rosną w tym roku Twoim, przykładem też dostaną jakieś paliki, zobaczymy jak będzie
Muszelka 11:18, 30 kwi 2023

Basiu, fajny pomysł z sadzeniem cukinii w kompostowniku, ma żarełko prima sort
Dotąd sadziłam cukinie w głębokiej skrzyni, w ziemi kompostowej. W tym sezonie tę skrzynię chcę wykorzystać do uprawy batatów, a cukinie prowadzić w pionie, przy falistych palikach.
Przeczytałam, że należy obcinać im dolne liście, przed pierwszym dolnym kwiatem.

Podaję link, w jaki sposób rozróżnia się kwiaty męskie i żeńskie, może komuś się przyda:

http://niepodlewam.blogspot.com/2020/09/kwiaty-cukinii-zenskie-i-meskie-jak.html?m=1
Kordina 11:34, 30 kwi 2023

Z kwiatów jadłam w cieście naleśnikowym kwiat czarnego bzu + dodawane jadalne kwiatki do sałatek, nagietek, nasturcja, fiołki, bratki itp ślicznie wyglądają
Patrycja_KG_Lu 14:04, 30 kwi 2023

Ja natomiast widziałam przepisy i dania (zdjęcia) z kwiatów żeńskich. Taka mini mini cukinia z kwiatem jeszcze połączona była przyrządzana.

Muszelko a to jakiegoś znajomego żywopłot? Może on/ona pamięta odmianę?
Muszelka 19:42, 30 kwi 2023

Kordina napisał(a)
Z kwiatów jadłam w cieście naleśnikowym kwiat czarnego bzu + dodawane jadalne kwiatki do sałatek, nagietek, nasturcja, fiołki, bratki itp ślicznie wyglądają

Muszelka 19:44, 30 kwi 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ja natomiast widziałam przepisy i dania (zdjęcia) z kwiatów żeńskich. Taka mini mini cukinia z kwiatem jeszcze połączona była przyrządzana.

Super pomysł! Dzięki. Wykorzystam. Dwa w jednym
Muszelka 19:47, 30 kwi 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Muszelko a to jakiegoś znajomego żywopłot? Może on/ona pamięta odmianę?

Nie, czasami tamtędy przechodzę i po prostu rzucił mi się w oczy. Ten żywopłot zawsze porządnie i ładnie wygląda. Jest wysoki, ma ok. 200 cm.
Jeśli natrafię na właściciela, to zapytam go, jaka to odmiana.
Agatorek 20:24, 30 kwi 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Mi też
Bo sama mam 1000m2 murawy do koszenia ,ale chociaż to taki trawnik użytkowy - łączka ... Są stokrotki,koniczyna i mniszek na szczęście go tylko kosimy co ok.1,5 tyg schodzi się 4h, maskara ...dostaje tylko wodę z nieba. Myślimy o kupieniu kosiarki traktorka

Muszelka napisał(a)

To będzie dużo chętnych do koszenia!

Na początku tak, później już nie . Przynajmniej u nas tak było . Teraz z chęcią oddajemy znajomym, lub komuś z rodziny, jak przyjadą i chcą sobie pojeździć

Muszelko, piękne zdjęcia z ogrodu (super prezent ten buczek) i z okolic

Ps. Świetny jest ten żywopłot z trzmieliny