Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

vita 17:57, 06 maj 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dziękuję za pamięć. Świetna odmiana, choć szkoda, że jej nie poznamy. Raz w sezonie cięcie - to można uznać za mało pracochłonny. Jak myślisz to była by dobra alternatywa dla żywopłotu z laurowiśni (mąż się na nią napalił po urlopie w woj.zachodniopomorskim, a w lubelskim jakie zimy mamy to wiadomo plus od zachodu pusta działka sąsiada - wieje)?

No, u nas w lubelskim zimy wiadomo jakie Dla żywopłotu z laurowiśni musiałabyś mieć bardzo zaciszne stanowisko. Widuję laurowiśnie na miejskich terenach zieleni, ale w mieście jest jednak cieplej. Po trzmieliny skocz do Końskowoli, na pewno znajdziesz podobną odmianę.
Odpowiedziałam Ci na Twoje pytanie dotyczące cukinii na str. 342, czy widziałaś?
Patrycja_KG_Lu 21:07, 06 maj 2023

Tak, widziałam - dziękuję. Stacjonarnie takich nasion nie widziałam, a internetowo już jestem po zamówieniach. Wysiałam w tym roku na rozsady cukinię Bianca di Trieste oraz Nero di Milano, a także patisony, arbuzy. Ogórki będę miała częściowo z rozsad, a częściowo bezpośrednio do gruntu (zrobię sobie porównanie metody). Końskowola to Kurowscy czy Piech? Gdzie jeszcze w okolicach Lublina warto się wybrać stacjonarnie?
Muszelka 09:44, 07 maj 2023

Basieksp napisał(a)
Widok śliczny nie będę pokazywać eM, bo za wędkowaniem zatęsknikiedyś wędkował, ale ja wolę jak on ze mną po ogrodzie się kręci

Moczenie kija to bardzo czasochłonne hobby. Słusznie, niechaj asystuje Ci w ogrodzie, a nie kumkającym żabkom
Muszelka 09:51, 07 maj 2023

Kordina napisał(a)
Zachody nad jeziorami są spektakularne

... i w pakiecie te cudowne odgłosy przyrody... kocham...
Muszelka 09:56, 07 maj 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dziękuję za pamięć. Świetna odmiana, choć szkoda, że jej nie poznamy. Raz w sezonie cięcie - to można uznać za mało pracochłonny. Jak myślisz to była by dobra alternatywa dla żywopłotu z laurowiśni (mąż się na nią napalił po urlopie w woj.zachodniopomorskim, a w lubelskim jakie zimy mamy to wiadomo plus od zachodu pusta działka sąsiada - wieje)?

Laurowiśnia jest świetna. Ale u Was istnieje jednak większe ryzyko mroźniejszej zimy i wiosną możecie zostać z "dziurami w płocie"...
Muszelka 10:01, 07 maj 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Tą miksturą podlewać raz w tygodniu póki kolor liści nie będzie właściwy, czyli ciemnozielony. Pod koniec czerwca, na początku lipca rodki trzeba podsypać siarczanem potasu. Garstka pod krzak. Ten nawóz jest niezbędny do formowania pąków kwiatowych , które zakwitną za rok.

Gruszeńko, bardzo dziękuję! Twoje rady już przekazałam. Przy okazji pobytu u znajomych, cyknę rodkom zdjęcia.
Muszelka 10:02, 07 maj 2023

Kordina napisał(a)
Muszelko zrób jej jeszcze kwiatek, może wtedy nastąpi rozpoznanie ?

Kwiatki nadal są w pączkach.
Kordina 10:34, 07 maj 2023

Muszelka napisał(a)

... i w pakiecie te cudowne odgłosy przyrody... kocham...

Ty mnie zrozumiesz - jechaliśmy późnym ciemnym wieczorem na koncert.
Koncert rzekotek który odbywał się w leśnym stawie, nagłośnienie cudowne, kwadrofonia albo i jeszcze lepiej
Muszelka 17:33, 07 maj 2023

Kordina napisał(a)

Ty mnie zrozumiesz - jechaliśmy późnym ciemnym wieczorem na koncert.
Koncert rzekotek który odbywał się w leśnym stawie, nagłośnienie cudowne, kwadrofonia albo i jeszcze lepiej

"Anię z Zielonego Wzgórza" pewnie czytałaś. Napiszę więc tak: obie jesteśmy z rodu Józefa
Muszelka 17:38, 07 maj 2023

Truskawki 'Albion' zapączkowane. 'San Andreas' i 'Selva' jeszcze daleko w polu.
Ze względu na mikroogródek mam tylko odmiany pnąco-wiszące