Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Kontonaogrod 14:56, 15 sty 2024

Fajna ta fotoksiążka Dzięki za pomysł

66 dni do wiosny!
Alija 15:11, 15 sty 2024

Muszelko, skopiowałam sobie sposób przygotowania podłoża dla pomidorów, dzięki, spróbuję, może się uda.
Czy robisz im jakieś opryski żeby nie chorowały?
Muszelka 16:09, 15 sty 2024

Alija napisał(a)

Czy robisz im jakieś opryski żeby nie chorowały?

Do niedawna robiłam opryski z mikstury drożdżowej, ale od kilku lat zaniechałam tego. Szczerze mówiąc z... wygody Donice z pomidorami stoją przy ścianie domu i do oprysku musiałam je odsuwać od ściany i znowu przysuwać. Dlatego zaczęłam eksperymentować, czy podobny rezultat otrzymam podlewając, a nie opryskując pomidory. I... bingo!

Miksturą drożdżową podlewam w sezonie: pomidory, ogórki i cukinie. Nie czekam aż wystąpią jakieś niepokojące objawy.

Pomidory pierwszy raz dostają zastrzyk z drożdży pod kon. czerwca/na pocz.lipca.

Sądzę, że bardzo ważną sprawą (o ile nie najważniejszą) w podatności na choroby jest odmiana. Dlatego z taką ostrożnością podchodzę do nowości i rozpytuję na lewo i prawo, czy zdrowo rośnie i nie łapie chorób.
Muszelka 16:15, 15 sty 2024

Kontonaogrod napisał(a)

66 dni do wiosny!

Z tą wiosną nie chcę Cię martwić. Spójrzmy prawdzie w oczy
Wracam do domu... szaro, ale w promieniach słońca...

a 5 minut później... strzeliłam fotę z tarasu, żeby mi puch z nieba telefonu nie zamulił

LIDKA 17:37, 15 sty 2024

Muszelka napisał(a)
Proszę. Jeśli komuś moje wpisy w czymś pomogą, to fajnie.

Znalazłam stare zdjęcie, sprzed 7 lat, z jesiennego mycia donic po sezonie pomidorowym.

Panny ustawione do mycia

MIAŁAM 5 POMIDORKÓW W DONICACH PRODUKCYJNYCH. UDAŁY SIĘ WIĘĆ PLANUJĘ ROZSZERZYĆ HODOWLE.

CHCE DONICZKI JAKIEŚ KUPIĆ NA PARE LAT. TWOJE PIEKNE ALE MI SZARE BY PASOWAŁY.
MOŻE ZNAJDE TEN WZÓR W SZAROŚCI.

DZIĘKI ZA FOTO.
DROŻDŻE TEŻ BEDE PRAKTUKOWAĆ DO PODLEWANIA.
Muszelka 20:09, 15 sty 2024

Jasne, że kup donice w kolorze pasującym do Twojej całości U mnie pasi kolor terakota.

Chciałam tylko pokazać na swoim przykładzie, że donice z plastiku są bardzo trwałe.
Oczywiście, plastikowe donice urodą ceramicznym do pięt nie sięgają, ale mnie to zupełnie nie przeszkadza. Plastikowe super spełniają swoją funkcję, a ja wolę kasę na inne pasje wydawać

I jeszcze uwaga - warto kupić donice o większej pojemności (co najmniej 12 litrów). Krzaczki pomidoròw rosną w nich bardziej stabilnie, no i mają więcej papu.

Powodzenia!
LIDKA 20:15, 15 sty 2024

Muszelka napisał(a)
Jasne, że kup donice w kolorze pasującym do całości

Chciałam tylko pokazać na swoim przykładzie, że donice z plastiku są bardzo trwałe. Oczywiście, urodą plastikowe ceramicznym do pięt nie sięgają, ale mnie to zupełnie nie przeszkadza. Plastikowe super spełniają swoją funkcję, a ja wolę kasę na inne pasje wydawać

I jeszcze uwaga - że warto kupić donice o większej pojemności (co najmniej 12 litrów). Krzaczki pomidoròw rosną w nich bardziej stabilnie, no i mają więcej papu.

Powodzenia!

Aj aj liczyłam że 7 litrów starczy.
ale poszukam wg Twojej rady większych. Też bym wolała ceramiczne ale mają ceny kosmos a ja też mam inne pasje.( w tym roku Rzym i Kraków w planach)
Kordina zaproponowała ocynkowane wiadra. rozważam, tylko ja musze mieć podsawki bo te donice na kostce będą stać. A do wiader nic nie pasuje jako postawka. Plastyk mi się gryzie.

Muszelka 20:18, 15 sty 2024

Czy ktoś z Was uprawiał pomidor odm. 'Antares'? Jak wysoko rośnie?
Kordina 20:27, 15 sty 2024

Tak z ciekawości oglądałam różne donice i wiadra (link do tanich wiader wrzuciłąm u siebie, jakby ktoś był zainteresowany) i znalazłam dokładnie takie jak Twoje Muszelko, 3 różne wielkości marki Prosperplast
Lidzia pod metalowe wiadro siwe albo czarne podstawki plastykowe prawie są niewidoczne albo jakieś tańsze talerze porcelanowe siwe czy szklane, nieraz można dostać tańsze i też będą wyglądać jakieś płaskie misy dla psa, formy do tarty??
Muszelka 20:35, 15 sty 2024

Lidko, tu napisałam dla Ciebie, jak sadzę pomidory i dlaczego warto je uprawiać w donicach o większym rozmiarze:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7930-ogrod-muszelki?page=495

Do tej pory, najbardziej z uprawy w donicy jestem zadowolona z odm. 'Betalux'.

W 2024 r. wypróbuję w donicach odm.: 'Denar' i 'Antares'.