Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 20:38, 15 sty 2024

Kordina napisał(a)
Tak z ciekawości oglądałam różne donice i wiadra (link do tanich wiader wrzuciłąm u siebie, jakby ktoś był zainteresowany) i znalazłam dokładnie takie jak Twoje Muszelko, 3 różne wielkości marki Prosperplast

Jesteś niesamowita
LIDKA 20:46, 15 sty 2024

Muszelka napisał(a)
Z mojego doświadczenia wynika, że pomidorom w donicach całkowicie wystarcza 15 l. ziemi. Zdrowo rosną i dobrze plonują.

Co robię?

* Pomidory sadzę do ziemi kompostowej. Na spód (1/3 donicy) wrzucam kompost nierozłożony (z dżdżownicami).

* Następnie kładę sporą garść świeżo zerwanej pokrzywy (tylko zginam na pół łodygi i mocno ubijam, żeby jak najwięcej jej się zmieściło).

* Na pokrzywę sypię warstwę przerobionego kompostu z garścią obornika granulowanego, niewielką garścią popiołu z kominka i potłuczonych skorupek jajek.

* Sypię ostatnią warstwę - stanowi ją przerobiony kompost.

* W tak przygotowaną ziemię sadzę pomidory.

Rosnące krzaki nie wykazują niedoborów.

Po ok. 6 tyg. podlewam pomidory miksturą z drożdży (drożdże+mleko+cukier+woda).
Powtarzam takie podlewanie ok. 3 x w sezonie.
1, 2 x w sezonie podlewam gnojówką (z pokrzywy i skrzypu lub inną np. z kwiatów czarnego bzu).

Pomidory owocują do października, a nawet listopada. Likwiduję krzaki, bo z braku słońca i odpowiedniej temperatury owoce słabo dojrzewają (zrywam wówczas zielone do kartonu). Zjadamy je jeszcze w grudniu.

Tyle moich doświadczeń

Lidko, jakbyś jeszcze coś chciała wiedzieć - pytaj

Też dawałam pokrzywy bo mi siostra kazała. Tak je trochę pociełam sekatorem tylko. Kupiłam w zeszłym sezonie ziemie do pomidorów ale się jakaś zielona robiła na wierzchu. Teraz zastosuje kompost - u mnie kupny niestety. Resztę składników mam. Nazbierałam skorupek przez zimę, mam popiół z kominka. Jeszcze nie robiłam gnojówek ale skrzypu mam pod dostatkiem to zrobię.

Dziękuję za wszyskie rady. Bardzo się przydadzą :

Jeszcze powiedz Muszelko co robisz z ziemią po pomidorach po sezonie. I czy trzeba co roku nową ziemię?
Muszelka 20:58, 15 sty 2024

Ziemię z donic wyrzucam na kompost.

Tak, co roku musi być nowa ziemia w donicach. Pomidor jest bardzo żarłoczną rośliną.

A nie masz możliwości założyć u siebie kompostownika?

Polecam rencamy i nogamy. To jedno z najcudowniejszych miejsc w ogrodzie. Dosłownie

My nawet teraz, zimą, wyrzucamy codziennie na kompost wiadereczko biologicznych odpadów i dżdżownice je przerabiają.
Muszelka 11:24, 16 sty 2024

I dzisiaj jest pięknie, zimowo

Muszelka 17:07, 16 sty 2024

Muszelka ogłasza sezon 2024 za rozpoczęty:

* ma nasiona i pergole-dzwony do pomidorów cherry (kurier przed chwilą dostarczył);
* w drodze jest ziemia do wysiewòw;
* w teczce czeka przygotowany plan warzywnika (w której skrzyni, co posiać).

Muszelka może więc dalej spokojnie cieszyć się zimą

GingerO 17:59, 16 sty 2024

Co za organizacja Muszelko! Zarażasz przykładem.
Patrycja_KG_Lu 18:13, 16 sty 2024

Pochwalisz się planem warzywnika tutaj? Ja już swój prawie kończę, może jeszcze coś dodam po podpatrzeniu Twojego.
Muszelka 18:14, 16 sty 2024

GingerO napisał(a)
Co za organizacja Muszelko! Zarażasz przykładem.

LIDKA 20:02, 16 sty 2024

Grunt to dobra organizacja.
Muszelka 21:13, 16 sty 2024

Pati, u mnie prosta zmianowość - żeby w nowym sezonie nie siać/nie sadzić tych samych warzyw w tej samej skrzyni.
Biorę pod uwagę "dobre sasiedztwo" i żeby np. warzywa korzeniowe nie uprawiać bezpośrednio po innych warzywach korzeniowych. U każdego te roszady inaczej wypadają.