Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 21:14, 16 sty 2024

LIDKA napisał(a)
Grunt to dobra organizacja.

O, tak Lubię w życiu wielotorowość zadań, a planowanie bardzo w tym pomaga.
Jestem luzak, ale zorganizowany
mirkaka 12:53, 17 sty 2024

Muszelka napisał(a)
Wróciłam z ogrodu. Dzisiaj szaro-buro-i-ponuro. Idzie odwilż.

Amelek na dachu swojego domku uprawia monitoring.

Czy ten kotek ma wstęp do domu, czy tak sobie dzielnie radzi zimą w budce? Jak masz ocieploną tę budkę? To fajna alternatywa dla uczulonych na koty
Muszelka 20:20, 17 sty 2024

mirkaka napisał(a)

Czy ten kotek ma wstęp do domu, czy tak sobie dzielnie radzi zimą w budce? Jak masz ocieploną tę budkę? To fajna alternatywa dla uczulonych na koty

Mirko, kotek dzielnie radzi sobie zimą w domku, w ogrodzie. Domek jest ocieplony w środku z wszystkich stron styropianem 10 cm, również stoi na wkopanym w ziemię styropianie 20 cm.

W środku ma gruby polarowy koc i kilka odziedziczonych po nas starych ubrań z polaru.
Jeśli chce (a wyraźnie to pokazuje wskakując na parapet) wchodzi do naszego domu na przytulasy i drzemkę przy kominku. Również sam pokazuje, kiedy chce wyjść na dwór i prosi o otworzenie drzwi (siada przed drzwiami i wpatruje się w klamkę).

Świetnie sobie radzi na zewnątrz, lubi niezależność i wolność. Jednocześnie niesamowicie okazuje nam wdzięczność i przywiązanie.

Bardzo kochany kotek. Ma na imię Amelek. Przez kilka dni był Amelią. Do momentu, gdy okazało się, że to chłopczyk. Przechrzciliśmy go na Amelka

Sam do nas przywędrował 2 lata temu w Wielkanoc. Jak prezent na "zajączka" Przysiadł na środku trawnika i patrzył na nas smutnymi ślepkami. Był malutki i bardzo zagłodzony. Odkąd go nakarmiliśmy i wylelaliśmy, sam postanowił u nas pozostać

MagdaLenka 22:53, 17 sty 2024

Uwielbiam takie historie o zwierzętach. Nasze maleństwo też pojawiło się w naszym życiu samo.
Muszelka 12:13, 18 sty 2024

MagdaLenka napisał(a)
Uwielbiam takie historie o zwierzętach. Nasze maleństwo też pojawiło się w naszym życiu samo.

Przydreptanie bezbronnego, potrzebującego maleństwa to życiowy dar.  I dla niego i dla  nas 
Kordina 12:36, 18 sty 2024

Do mnie przyszło takich 5 w ciągu kilku lat i są to koty podwórkowe, mają ciepłe legowiska, codziennie ciepłe mleko i żarcie. Zeszłej zimy jak było ok 30°C ze 2 dni, to wszystkie były zaproszone do przedsionka, spały tam kilka nocy aż zelżało. Ale za to ile miałam sprzątania, to koty podwórkowe i nie posiadły umiejętności załatwiania się do kuwety....Wtedy obiecałam sobie - nigdy więcej
Muszelka 14:22, 18 sty 2024

Ups... średni prezent...
Może czuły się nieszczęśliwie w zamknięciu... choć miały i strawę i ciepełko...
AgaBoso 14:47, 18 sty 2024

Ciekawe czy Tygrys, który nas odwiedza też się u nas zadomowi Kiedyś spotkałam 2 inne koty siedzące na środku działki jakby się zastanawiały kto im raczy zakłócać spokój
Muszelka 14:58, 18 sty 2024

Z moich obserwacji wynika, że oswojone kotki na swoim terytorium wykonują dobrą robotę - bronią terenu przed obcymi tygrysami 

Ale przede wszystkim dbają o komfort gospodarzy Od daaaaawna nie było u nas krecich kopców (a w okolicy jest ich dużo), nie odczuliśmy też działalności nornic, karczowników, myszy.
Muszelka 14:59, 18 sty 2024

Agnieszko, fajne maluszki