Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 19:59, 19 sty 2024

Dzień coraz dłuższy. Udało mi się dzisiaj przyciąć borówki oraz minikiwi.
Amelek, wierny towarzysz wszelakich ogrodowych prac, wskoczył na kompostownik i cały czas kontrolował, czy dobrze przycinam (kiwi rośnie na pergoli osłaniającej kompost).

A na jutro pan Muszelek zaplanował przycięcie 'Gejszy'. Zimowe podstrzyżyny będą więc odhaczone
Następne cięcie dopiero w marcu (bukietówki).
Darecka 07:39, 20 sty 2024

Czyli udało się trochę podziałać, ekstra Koci patrol masz niezawodny, od razu widać, że to majster-specjalista
Muszelka 10:44, 20 sty 2024

Muszelka 10:46, 20 sty 2024

Mam pytanie: zaprawiacie mączką bazaltową nasiona do siewu? Macie doświadczenie?

"Mączkę oraz nasiona należy umieścić w zakręconym słoiku, dobrze wymieszać i odstawić na kilka dni. Po ich upływie nasiona można wysiać do przygotowanej wcześniej gleby".

Przeczytałam, że z takiego zaprawiania nasion są duże korzyści dla roślin:

"Posiada liczne makro- i mikroelementy odżywiające rośliny. Wśród nich najliczniej występuje tlenek krzemu, a ponadto: tlenki magnezu, wapnia, potasu, oraz miedź, cynk, żelazo, fosfor, mangan czy selen.

• Mączka bazaltowa chroni rośliny przed rozwojem chorób grzybowych, przede wszystkim zgorzeli siewek, mączniaka czy szarej pleśni, a także przed szkodnikami.

• Dodatkowo dzięki bogatemu składowi doskonale wpływa na rozwój młodych roślin, stymulując ich ukorzenianie się".

W lutym pierwsze wysiewy. Zaczynam myśleć
Mam mączkę, mam nasiona - warto się w to bawić?
Anda 10:53, 20 sty 2024

Nie mam pojęcia. Nie słyszałam o tym. Może warto wypróbować? Chorowały Twoje rośliny po wysiewie? Zauważyłabyś zmianę?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Muszelka 10:53, 20 sty 2024

Kiedyś czytałam, że można też dodać mączkę bazaltową do ziemi do wysiewu. Byłby do łatwiejszy sposób wzmacniania siewek (a nie ukrywam, że lubię sobie maksymalnie upraszczać pracę).

Co Wy na to?
Muszelka 10:55, 20 sty 2024

Anda napisał(a)
Nie mam pojęcia. Nie słyszałam o tym. Może warto wypróbować? Chorowały Twoje rośliny po wysiewie? Zauważyłabyś zmianę?

Nie, nigdy siewki nie chorowały. Ale pomyślałam, że można byłoby im polepszyć żywot Zwłaszcza pomidorom...
Patrycja_KG_Lu 11:10, 20 sty 2024

Wydaje mi się, że sensowniej i ekonomiczniej obsypać nasiona albo trochę dać do dołka.
Muszelka 12:32, 20 sty 2024

Patrycjo, dzięki.

Krakowskim targiem wymyśliłam tak: nasypię ziemi do wielodoniczek, a potem posypię ją lekko mączką bazaltową (wezmę w palce mączkę i posypię tak, jak kiedyś nasze babcie potrawy soliły).
Ergonomicznie będzie, a przyszłym roślinkom troszkę witaminek się dostanie.

A podczas pikowania wrzucę troszkę mączki do dziurki, pod korzeń...

Gdybam. Może ktoś ma praktykę i podzieli się swoją metodą. Do wysiewów czas jeszcze jest.
Anda 13:02, 20 sty 2024

Wypróbuj i podziel się doświadczeniami Znam tylko metodę omączania bukszpanów przeciwko chorobie grzybowej. Jakieś właściwości antypatogenne są
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies