Dorko, niedawno przerabiałam podobną do tej rabatę południową, wkurzał mnie bardzo długo ten pasek, podobny do Twojego (tylko u mnie rosną Pissardi i hortensje Diamant Rouge, ale kolorystyka i przestrzeń podobna

). Zaczęłam od uporządkowania bazy - czyli, podsadziłam każdą Pissardi hortensją - dałam lekko obok i z przodu tak, by wylewały się trochę na trawę. Pomiędzy, bardziej z tyłu posadziłam miskanty dronning ingrid polecone przez Kwartecika - pięknie komponują się z bordem drzew i hortek i są niższe od gracków. Wsadziłam też z brzegu kilka kulek cisowych. A luki wypełniłam już swobodnie - żółtymi trzmielinami, Everillo, kuklikami Flames of pasion, żurawkami pomarańczowo - bordowymi, bergeniami, paprociami i co mi tam jeszcze w duszy grało, nie pamiętam, zobaczę wiosną
Tak więc ja posadziłabym bazę symetrycznie, a resztą swobodnie wypełniła luki - np te trawki co tam masz, zamiast rządkiem posadziłabym np. trójkątami.
Na tej rabacie mam również dwa Palibiny - pięknie pasuje ten fiolet, a cięte w kule zdobią cały rok. Tak więc pomyślałabym jeszcze o kilku krzewach wypełniaczach - mogą to być właśnie miniaturowe lilaki, tawułki lekko cytrynowe, czy choiny Jeddeloh.
To taka luźna propozycja, bo sama bujałam się z podobną rabatą tylko węższą i wreszcie mi się podoba

Buźka!