Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Alija 22:02, 29 cze 2025

Gosialuk napisał(a)
Sweet Laguna dopiero zaczyna.

Gosia, świetnie wszystko rośnie i kwitnie. Róża pięknie się prezentuje przy domku, a ostrogowce dosłownie szaleją.
Gosialuk 10:12, 30 cze 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Super Gosia Fajnie łączysz i dobierasz rośliny do Waszego miejsca.

Dzięki
Ostatnio szłam sobie ścieżką i pomyślałam, że jestem usatysfakcjonowana tym co już zrobiłam.
Monia81 napisał(a)
Wplatsz się nasadzeniami w zastany krajobraz cudnie

Musisz na żywo sprawdzić czy faktycznie
LIDKA napisał(a)
GOSIA prowadzisz ogród w trudnym terenie a on wygląda naturalnie i pięknie. I bardzo kwitnący jest.
Bardzo podoba mi się u Ciebie.

Siadujesz na schodach z kawką by się pogapić?

Dziękuję.
Kawka pita na tarasie. Przeważnie stoję oparta o barierkę i podziwiam, albo planuję co gdzie przesadzić. Ostatnio nawet spisałam na kartce, bo te myśli dotyczą przeważnie akurat tego co kwitnie w danym momencie. Muszę sobie chyba specjalny zeszyt zaprowadzić.
anabuko1 napisał(a)

Piękne te twoje przestrzenie.

Bodziszek z daleka widoczny.
Tak ci się rozrósł ?
Miałam jednego i to mi przepadł

Ania u mnie bodziszek bujnie rośnie. I pomyśleć, że zaczynałam od jednej sadzoneczki. Wydaje mi się, że u ciebie mogło być mu za sucho.

MagdaLenka napisał(a)

Gosiu, czy Ty masz ostrogowca w różnych kolorach? Czy może to tylko na zdjęciu tak wyszło, że jeden jest bardziej fioletowy, a drugi bardziej czerwony...?

Monia jeden jest taki różowy, nie fioletowy, a drugi powiedziałabym, że koralowy. Ale jaki się udał, to tylko po kwiatach można stwierdzić. Od zeszłego roku mam jeszcze białe. Bardzo mi się spodobało u kogoś zestawienie tego koralowego i białego ostrogowca, choć u siebie jeszcze tak nie mam posadzone.
Roocika napisał(a)
Pięknie tam masz Gosia.

Asia dziękuję.
Eupraksja napisał(a)
Uwielbiam te Twoje naturalistyczne rabaty i to jak się wpisują w krajobraz <3 A powiedz, czy Ty je plewisz, czy nasadzenia wkomponowują się w dzikie trawy i inne lokalne rośliny? Nie umiem jakoś się tego dopatrzyć na zdjęciach, a ciągle nie wiem, czy da się w ogóle zrobić takie tylko dosadzanie? U mnie roślinność rodzima lichutka (suche piaski w lesie), ale z drugiej strony jak sadzę rośliny i zaczyna wchodzić lepsza ziemia + obornik + podlewanie to i chwasty nabierają rozpędu…

Ja plewię, najwięcej wiosną jak wytnę suchelce. Wtedy ziemia u mnie jeszcze zbyt mokra, żeby robić cokolwiek innego. Ale też nie zawsze zdążę wszystko oblecieć z plewieniem. Priorytetem są rabaty przy domku, żeby jakoś to wyglądało. Potem jest krótki czas na przesadzanie. A potem to już koszenie i grabienie. Przy grabieniu jak zdążę, to już ręcznie wyrywam jakieś trawy i inne rosnące tak blisko roślin, że bałam się bliżej kosić. No i powój i skrzyp. Dlatego sadzę w grupach, najlepiej kilka sadzonek tej samej rośliny tak blisko, żeby liście całkiem przykryły ziemię. I przed sadzeniem na start przekopuję i wybieram wszelkie chwasty, bo jednak w pierwszym roku, czasem dwóch sadzonki czy to z doniczki czy z podziału wymagają większej troski. A i jeszcze wokół tych swoich grupek koszę od czasu do czasu, jak trawa ma ok 0,5 m. Inaczej trawy rosną wielkie i się kładą na rośliny, a ja mam więcej roboty, żeby zrobić z tym porządek.
Mam trochę zdjęć z łąki, w którą bez przygotowania wsadziłam trochę własnych nadwyżek i moim zdaniem kwitnące byliny są mało widoczne, bo trawy tam sięgają mi do piersi. A wykosić nie ma jak.
Rozpisałam się, a ty masz przecież inne warunki. Jednak może komuś się mój elaborat przyda.
Generalnie, to nie ma ogrodu bez plewienia. Nawet na włókninie chwasty urosną.
basia3012 napisał(a)
Gosiu, zielono i kwitnąco u Ciebie.
Taki trudny teren tak pięknie obsadzić i w ogóle uprawić to nie lada wyzwanie. Podziwiam.

Dziękuję Basiu
Alija napisał(a)

Gosia, świetnie wszystko rośnie i kwitnie. Róża pięknie się prezentuje przy domku, a ostrogowce dosłownie szaleją.

Laguna teraz cała w kwiatach. Ostrogowce to wytrzymałe i długo kwitnące byliny. Oberwałam przekwitnięte kwiatostany, a one z kątów liści już zdążyły wypuścić nowe. Polecam
Gosialuk 10:24, 30 cze 2025

A teraz bieżące widoczki z mojej łąki. Po trzech tygodniach było koszenie i grabienie. Nawet nie posadziłam sadzonek tytoniu leśnego, które przywiozłam ze sobą. Ale stwierdziłam, że muszę skończyć grabienie, bo jak ostatnio zostawiłam, to teraz źle mi się kosiło przez te przerośnięte pokosy trawy.
Laguna kwitnie i ma jeszcze trochę pąków, więc cieszy. Może kolorem nie bardzo pasuje do ligustra, ale wybierałam miejsce osłonięte od wiatrów, bo przemarzała co roku.

Goździk kartuzek i biały penstemon - szaleją. Penstemonem szczególnie się zachwycam. Już obmyślam miejsca, gdzie go jeszcze poprzesadzam.

Gosialuk 10:31, 30 cze 2025

Było z czego położyć kolejną warstwę ściółki. A z przodu widać moje przesadzanki. Na szczęście wszystko żyje.

Pięknie się prezentuje bordowa świeżbnica od Agi.

Gosialuk 10:33, 30 cze 2025

Gosialuk 10:40, 30 cze 2025

Dziewanny wszystkie okazały się być pospolite, ale za to są nad wyraz okazałe. Na drugim zdjęciu przetacznikowiec syberyjski.

Gosialuk 10:46, 30 cze 2025

Widoki sprzed kompostownika.

Gosialuk 10:49, 30 cze 2025

Teraz trochę dolnej łąki. Rośliny sadzone w to co było, bez przygotowywania miejsca. Tylko werbena hastata i kozłek lekarski dorównują trawom.

Gosialuk 10:51, 30 cze 2025

Gosialuk 10:58, 30 cze 2025

A z troszkę dalszej odległości, to prawie nie widać, że coś tam kwitnie.

Dla porównania poletko tojeści kropkowanej, która miała przygotowane miejsce. Nawet rozrastając się potrafiła przygłuszyć trawy na tyle, by zająć nowy teren.