Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

vita 18:23, 04 lis 2025

Gosialuk napisał(a)

Ciekawy pomysł na wykorzystanie pociętych pni drzew obrosłych bluszczem i pióropuszy traw, w takim miejscu jak Wojsławice Sowę z lewej wykonywał ktoś o dużej sile ekspresji, nie bał się Nawet rozmiar źrenic wybrał większy. Sowa po prawej 'paniusiowata' i lekko wystraszona, he he
A może tak właśnie miało być? Pan sowa i jego towarzyszka, posłuszna i lękliwa?

Drogę masz teraz luksusową

anpi 19:03, 04 lis 2025

Gosiu ile tych słówek było, trzy czy więcej jeszcze?
Wita zrobiła im odrazu analizę psychologiczną!
ewsyg 17:18, 07 lis 2025

Gosialuk napisał(a)
Aster nn, kolor taki jasny róż, na drugim zdjęciu lepiej widać.

Klon ginnala złapał kolorek.

Małgosiu, na tych zdjęciach widać jaki masz duży spadek terenu. A i tak wszystko ładnie rośnie. Jesteś wprawną ogrodniczki.
mirkaka 14:29, 08 lis 2025

O każdej porze roku pięknie Sowy bardzo ciekawy pomysł
Basieksp 21:21, 08 lis 2025

Parocja bardzo ładna Już teraz wygląda super, fajnie wygląda w tym koszyczku Sowy rewelacyjne, chyba nie umiałabym takich zrobić
Dorota321 20:31, 09 lis 2025

Gosiu dziękuję za zaproszenie, u mnie z wyjazdami jest problem, bo musi mnie zawieść mąż, a on nie ogrodowy jest więc nie zawsze chce jechać. Te sowy z Wojsławic to świetny pomysł. Widoki z różnych perspektyw z Twojej działki i w kierunku działki bardzo obrazowo działają na wyobraźnię. Graruluję asfaltu na drodze, pamiętam jak pokazywałaś dawno temu, jak wygląda dojazd do Ciebie.
anabuko1 14:33, 14 lis 2025

Gosialuk napisał(a)
Od tej strony nieczęsto robię zdjęcia.

Na koniec niespodzianka. Na niedługim odcinku standard drogi się poprawił. Do mnie przed ogrodzeniem skręcać w prawo. Tam już bez asfaltu.

Takie świetne sowy były w Wojsławicach. Wstawiam tutaj, bo nie wiem kiedy się zbiorę, żeby relację z Wojsławic zamieścić, a może ktoś się zainspiruje.

Dobranoc wszystkim.

,djecua z fzuameczki bardzo ładne. Lubię taką szeroka perspektywę. Widać ogrom areału.
Drzewa jeszcze z kolorami.
Fajnie, że asfalcik już nasz.
Siwy bardzo pomysłowe, urokliwe.
Gosialuk 22:11, 17 lis 2025

Coś mam pecha, odpisałam na prawie wszystkie posty i przy ostatnim, zastąpiłam wszystko cytatem.
Jutro już odpowiem.
Ostatnio nawet nie wchodzę na forum, bo wszystkie wieczory spędzałam na sortowaniu i porządkowaniu zdjęć z czasów gdy dzieci były jeszcze malutkie. Zdjęcia miałam wywołane i większość w albumach, ale nie opisane datami. A moje maluchy wpadły na pomysł i robiły sobie własne albumy układając zdjęcia według swoich upodobań. Ciężko było dojść jakiejś kolejności, a najgorzej na końcu, bo opisu żadnego nie było, a zdjęcia luzem. Zdjęć ponad 1500 więc trochę czasu nad tym spędziłam.
Teraz jeszcze druga część - przejrzeć archiwa cyfrowe, wybrać fotki do wydruku i powkładać do albumów. Tu choć porządek mam - foldery pozakładane i opisane.
vita 22:24, 17 lis 2025

Ważna robota, sortowanie zdjęć Kiedyś trzeba, a jak taka ilość i jeszcze gotowość maluchów, jesteś usprawiedliwiona Wobec tego poczekamy cierpliwie
Gosialuk 10:38, 23 lis 2025

Kordina napisał(a)
Poletko różowego astra jest świetne, widać, że mu u Ciebie dobrze a sówki kapitalne

Różowy aster rośnie na mojej glinie bardzo dobrze. Pożarł już trzy róże i zabiera się za kalinę Urody mu jednak nie można odmówić.
April napisał(a)

To się nazywa upór i silna chęć posiadania

Na twoich słonecznych hektarach to będą fajne punkty kolorystyczne. Moja parocja ledwo kolorek złapała w cieniu.

A tego właśnie nie jestem taka pewna, wbrew pozorom sporo cienia dają duże drzewa od wschodu i południa. Ale jedną posadziłam prawie na słońcu.
Ulina napisał(a)
Ciekawe te sówka i ładna jesień u Ciebie zakupy ciekawe
Nie wiem jak, ale super radzisz sobie w tak trudnym terenie.

Ula to rośliny sobie radzą, bo przeważnie rosną jak ich natura stworzyła. Ja tylko staram się im stworzyć dobre warunki na start. Teren jest pełen wyzwań, ale lubię to.
Eupraksja napisał(a)

Rzeczywiście tej perspektywy za bardzo nie pokazywałaś, a jest niesamowicie urokliwa - też

Ewo przez to, że nie ma dobrego dojazdu, to teren nie budzi wielkiego zainteresowania. Poza tym droga, która prowadzi do mojej działki na końcu jest „ślepa”. Nie ma tak wiele osób, które uciekają od cywilizacji.
anpi napisał(a)
Gosia, łąka jesiennie ładnie się prezentuje! Malinie tworzą piękne złote wachlarze! Marcinki dają spore plamy koloru.
Dojazd zrobił się luksusowy!
A sówki aż kuszą, by spróbować takie zrobić!

Ania dzisiaj już posypało u nas śniegiem, ale na działkę nie jadę, bo w planach malowanie pokoju córek.
Sowy rób. Nie wątpię, że z twoich rąk wyjdą równie ładne, a może nawet ładniejsze.
ElzbietaFranka napisał(a)
Gosia chodz pod te brzozy koźlarze jeszcze rosną. Trochę popadało to powinny być. U mnie dopiero teraz wysyp grzybów bo zaczęło padać.
Życzę dużych zbiorów.
U mnie pokazują się grzyby które mogę kosa ścinać ale nie wiem co to za grzyby. Muszę jakiegoś grzybiarza zaprosić aby to wszystko sprawdził.

Widzę, że cywilizacja drogowa do ciebie dotarła. Należy się cieszyć.

Łąka piękna.

Elu więcej grzybów tam już nie widziałam. Muszę w przyszłym roku bardziej się rozglądać za nimi.
Też za bardzo się nie znam na grzybach i dlatego najpierw kolegę grzybiarza chciałam zapytać.
Cywilizacji trochę więcej, ale i tak po deszczach nie wjeżdżam.
Ostatnio miałam przygodę, bo zaparkowałam u sąsiada na podwórku na trawie. Jak wieczorem przyszłam do auta, to nie mogłam wyjechać. Ziemia namoknięta po deszczach, auto ciężkie i troszkę się zapadło. Boksowałam trochę w przód, w tył, podłożyłam parę cegieł i się udało. A akurat byłam sama i sąsiadka też sama. Dobrze, że nie musiałam nikogo fatygować do pomocy w wypychaniu.
Lepiej nie myśleć co by było jakbym utknęła na swojej działce. Chyba auto do mrozów by stało, a może i do wiosny.
Margo2 napisał(a)
Bosz, ale Ty masz piekne widoki.
Te drzewa robią robotę.
Przywiozłaś tyle roślin rowerem?
Podziwiam

Gosia mam nadzieję, że w przyszłym roku sama je zobaczysz.
Pogoda była bardzo ładna, więc jazda rowerem to była przyjemność.
hankaandrus_44 napisał(a)
Podglądam, sowy urocze, las w pobliżu-marzenie.
Miłego dnia.

Haniu
Ja nie jestem grzybiarą, więc po okolicy chodzimy przeważnie na spacery. A prawdziwe lasy są trochę dalej, tuż przy mnie jest taki zarośnięty wąwóz, którym płynie strumyk.
vita napisał(a)

Ciekawy pomysł na wykorzystanie pociętych pni drzew obrosłych bluszczem i pióropuszy traw, w takim miejscu jak Wojsławice Sowę z lewej wykonywał ktoś o dużej sile ekspresji, nie bał się Nawet rozmiar źrenic wybrał większy. Sowa po prawej 'paniusiowata' i lekko wystraszona, he he
A może tak właśnie miało być? Pan sowa i jego towarzyszka, posłuszna i lękliwa?

Drogę masz teraz luksusową

Te pnie obrośnięte bluszczem i nam się bardzo podobały. Nie pomyślałabym tak o tych sowach, ale w sumie było ich trzy.
anpi napisał(a)
Gosiu ile tych słówek było, trzy czy więcej jeszcze?
Wita zrobiła im odrazu analizę psychologiczną!

Trzy sówki. A analiza faktycznie profesjonalna.
ewsyg napisał(a)

Małgosiu, na tych zdjęciach widać jaki masz duży spadek terenu. A i tak wszystko ładnie rośnie. Jesteś wprawną ogrodniczki.

Ewo trochę tego spadku jest. Rośnie raczej samopas, ja tylko dosadzam co rusz coś nowego.
Czasem sobie marzę, że mam lepszą ziemię do tego sadzenia.
mirkaka napisał(a)
O każdej porze roku pięknie Sowy bardzo ciekawy pomysł

Mirko dziękuję, ja lubię takie klimaty. Sowy do naśladowania.
Basieksp napisał(a)
Parocja bardzo ładna Już teraz wygląda super, fajnie wygląda w tym koszyczku Sowy rewelacyjne, chyba nie umiałabym takich zrobić

Basiu mam nadzieję, że parocje będą gwiazdorzyć w przyszłym sezonie.
Sów na razie nie planuję, może na emeryturze.
Dorota321 napisał(a)
Gosiu dziękuję za zaproszenie, u mnie z wyjazdami jest problem, bo musi mnie zawieść mąż, a on nie ogrodowy jest więc nie zawsze chce jechać. Te sowy z Wojsławic to świetny pomysł. Widoki z różnych perspektyw z Twojej działki i w kierunku działki bardzo obrazowo działają na wyobraźnię. Graruluję asfaltu na drodze, pamiętam jak pokazywałaś dawno temu, jak wygląda dojazd do Ciebie.

Dorotko coś się wymyśli. Ja często jeżdżę pod Sandomierz do mamy, Alicja po drodze – może zrobimy sobie mały zjazd lub wycieczkę objazdową bez fatygowania twojego M.
anabuko1 napisał(a)

,djecua z fzuameczki bardzo ładne. Lubię taką szeroka perspektywę. Widać ogrom areału.
Drzewa jeszcze z kolorami.
Fajnie, że asfalcik już nasz.
Siwy bardzo pomysłowe, urokliwe.

Asfalcik tylko na fragmencie, ale dobre i to. Co raz mniej mi się chce rośliny taczkami na działkę wozić.
vita napisał(a)
Ważna robota, sortowanie zdjęć Kiedyś trzeba, a jak taka ilość i jeszcze gotowość maluchów, jesteś usprawiedliwiona Wobec tego poczekamy cierpliwie

Vito maluchy to były 15 lat temu i wtedy porobiły sobie „swoje albumy”. Teraz ptaszki już wyfrunęły z gniazda. Ale masz rację dobrze mieć zdjęcia uporządkowane i opisane. Pierwszy etap już za mną.

U nas w piątek napadało trochę śniegu, prawdziwa zima za oknem.