Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Gosialuk 23:49, 03 cze 2025

Coś podgryzło tego miskanta. Jakbym nie dzieliła dla koleżanki, to bym się nie dowiedziała.

Kosa naprawiona, to kosimy, bo trawa już wysoka.

Gosialuk 23:54, 03 cze 2025

Pierwsza piwonia. Pozostałe jeszcze mają małe pąki.

Clematis President. Towarzyszy mu dziewanna z zeszłorocznych wysiewów. Bardzo jestem ciekawa kwiatów.

Gosialuk 00:02, 04 cze 2025

Czarcikęs się rozbujał. Nie wiem jakie ma korzenie i czy można go jeszcze teraz przesadzić? Prawie zjadł już rosplenice i palibina.

Chaber wielkogłówkowy.

Bodziszek wspaniały. Obawiam się, że porządna burza go położy jeszcze przed kwitnieniem.

Tarczownica się rozbujała. Nic jej nie zaszkodziło pobranie sadzonek. I dobrze, bo chcę ją w wielu miejscach.

ElzbietaFranka 00:05, 04 cze 2025

Gosiu może się zdziwisz, ale ja wszystkie róże przycinam pod koniec listopada lub w grudniu na wys 3O cm.
Róże mają dosyć długo liście i pogoda jesienna im nie sprzyja dostają niektóre czarnej plamistości.pozniej liście opadają i ten grzyb siedzi w ziemi u mnie w żwirze i się wiosna znowu panoszy.
Wiosna tylko lekko przycinam i ew. Suche wycinam. Zimy teraz są lżejsze, że nawet nie kopczykuje.

W tym roku wiosenna pogoda nie za bardzo mszyca szaleje. Nimułke miałam na jednym krzaku ale liście usunęłam. Możesz pryskać Mospilanem ja też robiłam oprysk na mszyce.
Pryskam też przeciw maczniakowi soda. Na 1 litr wody wsypać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i dodać parę kropel płynu do mycia naczyń lub mydła potasowego. Zmieszać i opryskać.
Ta mikstura możesz pryskać wszystkie rośliny które są podatne na mączniaka.
Pryskam co 2 tygodnie.
Jutro będę pryskać i podlewać przeciwko opuchlakowi wrotyczem.

Jeszcze wracam ja tam dziele i sądzę w inne miejsce jeszcze teraz.
Właśnie postemony przesadzała kilka dni temu rozsiewają się. Są piękne o każdej porze roku.

To tyle Gosiu czas iść spać.
Gosialuk 00:09, 04 cze 2025

Prawie bez kwiatów, a kolorowo.

Przetacznik zaczyna swój spektakl. Za nim penstemony.

Czyściec miał zadarniać przy różach, a wygląda jakby się chciał po nich wspinać.

Nie wszystkie przetacznikowce sarny skróciły. Tej kępie chyba uda się zakwitnąć.

Gosialuk 00:21, 04 cze 2025

Taką szałwię sobie jeszcze kupiłam. Marvel Sky Blue. W realu jest taka bardziej fioletowa niż niebieska. I kocimiętkę Pursian, ale ją podzieliłam na 14 mikrosadzonek i nie było już czego focić. Z patyczkiem bodziszek, żeby sarnom utrudnić trochę obgryzanie go.

Piwonia Coral Sunset prawie rozkwitła.

Zakwitły pierwsze irysy syberyjskie. Mam ich już całkiem sporo i nawet ostatnio rozsadzałam tu i tam. Nie wiem czemu nie zrobiłam zdjęcia z bliższej odległości.

Za to uwieczniłam miskanty Ruby Cute.

Gosialuk 00:29, 04 cze 2025

Jaśminowiec aureus kwitnie. Kwiatki niepozorne, a raczej mało widoczne, delikatnie pachnące. Poniżej zawilec wielkokwiatowy.

Widok ogólny, trawę zdążyłam już wygrabić.

Gosialuk 00:35, 04 cze 2025

A na koniec margerytki z różnej perpektywy .

Koniec.
antracyt 05:34, 04 cze 2025

Ale masz ładnie. Wykoszona trawa super podkreśla busz na rabatach. Naprawdę dobrze dobrałaś rośliny do naturalistycznych warunków.
Ptaków szkoda - a może jednak im się udało? Jeżeli to były zagniazdowniki to bardzo szybko opuściły gniazdo i rodzice dokarmiają je poza nim.
Monia81 07:28, 04 cze 2025

Kosiarka poszła w ruch i jak cudnie te rabaciska się wyłoniły ale czyściec poęknie ci się rozrósł pomiędzy tymi różami, to jakaś odmiana jest? Margaretki i u mnie już bardziej widoczne w łące