Magdo

,
przeczytałam wszystko.
Mam mętlik ze wszystkim tak ja i Ty (ale Ty widzisz wszystko na żywca). To duża powierzchnia planowania (dla specjalistów to pewnie nic trudnego).
Ja bym to wszystko jakoś uporządkowała (i myślenie, i rysowanie, i gatunki).
Poniżej są pomiary (troszkę słabo widać ale coś jest). Dobrze zaznaczyłaś tę cezurę przełamanie przy wejściu, warto to zaakcentować w nasadzeniu. Czy są jakieś widoki do ukrycia?
Narysujmy najpierw żywopłoty (podając gatunki i docelowe wysokości, szerokości w skali 1:100, 1 cm-1 m) i drzewa. Przedyskutujmy to.
Co do Twoich wyborów Nigry i Kanzana - one się bardzo kłócą pokrojem i wyglądem kwiatów. Jak nie chcesz jednolitych drzew a różnorodne, to do wiśni Nigry proponuję dołożyć wiśnię 'The Brigde'. Wybór drzewa (soliter, szpaler, wielopniowe, kolorowe, smukłe) określi nam trochę styl planowanej rabaty.
Potem dajemy strukturę (zimozieloną albo ładną przez cały rok) tego przedogródka (albo kule albo stożki, kule na pniu, coś smukłego) - ją trzeba powtarzalnie rozmieścić.
Zwracamy uwagę na wyeksponowanie w rabacie wejścia do domu (odbicie wejścia do domu w rabacie, może być nawet dość wyodrębnione).
Pamiętamy o tym, żeby rogi rabaty obsadzić czymś płynnym, może wylewającym się.
Co chcesz jako żywopłoty (gdzie), drzewa, te cisy (które podobają Ci się w wątku Przemka). Warto pamiętać, że bukszpanowy murek zawsze się sprawdza i może być ciekawym urozmaiceniem.
Byliny to ostatnia rzecz na tej rabacie.
Oczywiście lawendę łączymy z rozchodnikami i berberysem np. Bagatelle a miskanta z hortensją - to są sprawdzone recepty.
Dobrze byłoby zrobić zdjęcie na wprost wejścia do domu i tych miejsc z zaznaczonym jakimś przyłączem (kółka zakratkowane).
Czym kończy się ta ścieżka?
Może pola na planiku ponazywać A,B,C,D i tak je potem szczegółowo rysować /obsadzać bylinami (bylin nie za dużo a w większych plamach) na papierze.
Inaczej trudno mi się połapać w natłoku rad, pomysłów i tego, co chcesz i oczekujesz od całego ogrodu.