Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 10:46, 12 lis 2020

antracyt napisał(a)
A rzeczywiście, nawet dorodniejsze, niż u mnie za płotem

Anusia napisał(a)
Samo dobro za płotem W sam raz na gnojówkę z pokrzyw w sezonie. W tym roku nie robiłam ale ile ja muszę się natrudzić by ją zdobyć.

Pokrzywy u nas dostatek Ania w razie czego zapraszam na zbiory
Ja lubię z nich pić herbatę , suszę i piję
antracyt 11:12, 12 lis 2020

My wiosną robimy z młodych pokrzyw i mniszka taką sałatkę/pastę na kanapki a do tego napary z pokrzywy, imbiru i cytryny
Roocika 11:54, 12 lis 2020

antracyt napisał(a)
My wiosną robimy z młodych pokrzyw i mniszka taką sałatkę/pastę na kanapki a do tego napary z pokrzywy, imbiru i cytryny

Pasty nie próbowałam Mniszka też mam sporo Podeślesz przepis?
Gosialuk 14:04, 12 lis 2020

Rzeczka okresowa jak u mnie rów. Woda głównie na wiosnę.
Asia na początku wydaje się, że nic a nic nie widać naszych wysiłków, ale roślinki rosną.
Ja się zastanawiam co zastanę na działce, na której ostatni raz byłam 4 października. Ostatnie dwa tygodnie siedzę w domu chora, więc też w sobotę nie poszaleję z robotą. Czas ucieka jak szalony.
Niestety nie wszystko się da tak szybko jak byśmy chciały, ale małymi kroczkami też dojdziemy do celu. Fajnie, że skarpa lepiej bez tawuł wygląda. Jednak te jednorodne nasadzenia bardzo porządkują przestrzeń.
antracyt 16:06, 12 lis 2020

Roocika napisał(a)

Pasty nie próbowałam Mniszka też mam sporo Podeślesz przepis?

Nie ma co podsyłać, czysty minimalizm
Drobno siekam (z oliwą/olejem i solą) młode liście mniszka i pokrzywy. Czasami dodaję do tego czosnek, zioła, rukolę, pieprz i dowolne przyprawy. Najlepiej smakuje mi z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, ma taki orzechowy smak. Im drobniej pokroisz składniki tym bardziej nadają się na kanapkę tworząc konsystencję pasty. Lubię to jeść na toście z pokruszonym serem kozim albo owczym. Dla mnie pycha
Roocika 20:08, 12 lis 2020

Zuzia, dzięki, pokrzywy tak na surowo nie próbowałam, ciekawe co na to moja alergia Ale na pewno spróbuję
Roocika 20:37, 12 lis 2020

Gosialuk napisał(a)
Rzeczka okresowa jak u mnie rów. Woda głównie na wiosnę.
Asia na początku wydaje się, że nic a nic nie widać naszych wysiłków, ale roślinki rosną.
Ja się zastanawiam co zastanę na działce, na której ostatni raz byłam 4 października. Ostatnie dwa tygodnie siedzę w domu chora, więc też w sobotę nie poszaleję z robotą. Czas ucieka jak szalony.
Niestety nie wszystko się da tak szybko jak byśmy chciały, ale małymi kroczkami też dojdziemy do celu. Fajnie, że skarpa lepiej bez tawuł wygląda. Jednak te jednorodne nasadzenia bardzo porządkują przestrzeń.

Właśnie ona płynie jak są regularnie opady, w tym roku była wyschnięta, ale to u nas, po drodze wszyscy ją sobie grodzą i zbierają wodę... i do nas już nie dopływa... Wcześniej zdarzało jej się nie płynąć ale to maks tydzień dwa, nie jak w tym roku. Wiosną to będzie full wody
Zdrowia Ci kochana życzę i uważaj na siebie po takiej przerwie, żeby się nie przepracować, na pewno będzie dobrze
Chwasty rosną teraz na całego, zwariowały... Ciepło jeszcze i wilgotno.
Roocika 20:50, 12 lis 2020

.
Roocika 22:04, 16 lis 2020

Ostatnio głowa mi dymi, próbuję sobie poukładać kolejność prac i jak nic wychodzi, że jeszcze grube lata przed nami tych prac...
Na przyszły sezon ogrodowo skromnie, bo chciałabym ogarnąć oczyszczalnię i ta nieszczęsną rabatę " frontową", muszę wywalić przywrotniki i hortensje, w ich miejsce dam seslerię jesienną, ale nie jestem pewna jak to poukładać.
Może ktoś pomoże.
Tu fotki z 2018 r. jak rośliny były posadzone (wierzby już nie ma)

Obecnie wygląda tak

Będę wdzięczna za podpowiedzi, bo spać nie mogę przez tego dziwoląga...
Roocika 22:10, 16 lis 2020

Wymyśliłam w końcu, ze najpierw dokończymy ramy, czyli żywopłoty ale wychodzi, że dopiero za 2 lata to nastąpi bo przyszły sezon zajęty na inne prace, a jeszcze polbruk od 7 lat stoi i czeka na swoją kolej przy wjeździe... I druga część ogrodzenia... I domek ogrodnika, tylko sakiewka pusta
A tak to będę się starała ogarniać to co mamy, dbać, podlewać i pielić i kancikować i może nie będę już nikogo straszyć zdjęciami I może coś spróbuję rozmnożyć np. hortensje...
Trzymajcie się zdrowo i jak możecie to proszę pięknie o podpowiedź w sprawie frontowej, bo sama nie dam rady z tym koszmarem...