Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

basia3012 00:36, 08 lip 2021

Asiu, obejrzałam fotki hortensji. U Ciebie bardziej rozwinięta. U mnie zawiązują się dopiero kwiaty a ja i tak się cieszę.
Czytałam, że żylistki lubią mieć wilgotną ziemię chyba taką jak u Ciebie. Są bardzo ładne, teraz kwitną. Może jutro zrobię im zdjęcia.
Martka 06:44, 08 lip 2021

Roocika napisał(a)

Przyszły sezon będzie mało ogrodowy, tzn. bez planów na nowe rabaty, myślę, że uda się, bo mamy zaległości na innych frontach. Nie ma ogrodzenia, kostki na wjeździe, porządku na działce, domku ogrodnika i wielu innych. Może w końcu się weźmiemy od początku a nie od du y strony

Asiu, ależ to jest bardzo dobra strona i nie obrażaj tyłeczka! Kostkę położycie w każdej chwili. Ona nie podrośnie, nie ma sezonów, nie zmieni się, położysz, jest i tyle, a w ogrodzie to już całkiem co innego. Dobrze, że posadziliście ogród, szybciej niż myślisz przestaniesz zwracać uwagę na drobiazgi, nauczysz się cieszyć tym co już jest, dopieszczać rabaty. Zalecam oglądanie starych zdjęć i regularne porównywanie przed i po

vita 18:33, 08 lip 2021

Dobrze Marta radzi, chociaż porównywanie zdjęć najlepiej zimą wychodzi
Myślę o Tobie jak ugniatam ziemię pod hortensjami i przetacznikami, he he.
Coś mi też ryje, ale w ogrodzie zawsze coś.
Z olszynki jedna babka zrobiła ogród pokazowy, cudo. Podpytać o gatunki jakie sadziła? Bo pamiętam tylko swoich ulubieńców astilboidesy i pierwiosnki japońskie.
Joann 00:06, 09 lip 2021

Roocika napisał(a)
Po drodze do pracy mam punkt sprzedaży bylin i traw, dziś zajechałam tam, żeby popatrzeć i wyszłam z 3 hakone greenhils Mam na nie pomysł.
U Wioli wyczytałam, że nadają się na słonko i sadzić co 70 cm. Macie jakieś doświadczenie w tym temacie?

Asiu, ja tez kupiłam hakone Greenhills w szkółce (ale pewności nie mam, ze to ona, chociaż na zdjęciu widzę, że podobne). Doświadczenie u mnie żadne. Posadziłam u mnie na patelni i w półcieniu, na razie jest ok, ale podlewam prawie codziennie.
Moja rada: podziel sobie te sadzonki na cztery (bo masz duże), ja tak zrobiłam i wszystkie mi się przyjęły. Będziesz mieć więcej hakone. Ja moczyłam doniczkę w wodzie, a potem cięłam nożem sadzonkę. I trach - jest więcej hakonek
Ewa777 20:55, 09 lip 2021

Roocika napisał(a)
Po drodze do pracy mam punkt sprzedaży bylin i traw, dziś zajechałam tam, żeby popatrzeć i wyszłam z 3 hakone greenhils Mam na nie pomysł.
U Wioli wyczytałam, że nadają się na słonko i sadzić co 70 cm. Macie jakieś doświadczenie w tym temacie?

Bardzo fajne zakupy
Dobrze, że u Ciebie rośliny są prawidłowo opisane. U mnie najczęściej to zgadywanka.
Roocika 13:45, 10 lip 2021

Mirka napisał(a)

Śliczna ta Wims Red W zeszłym roku kupiłam w B i okazała się oszukana kwitła jak Wanilka.

Mirko, cieszę się, że ona jest wczesna , dlatego ją kupiłam i kwiaty ma takie bardziej ażurowe moim zdaniem w porównaniu np. z limka , a to mi odpowiada. Nowe pędy są czerwone i cała jesienią się przebarwia, łącznie z liśćmi.
Kilka fotek z nieukończonej wciąż rabaty z tymi hortkami

Roocika 13:51, 10 lip 2021

basia3012 napisał(a)
Asiu, obejrzałam fotki hortensji. U Ciebie bardziej rozwinięta. U mnie zawiązują się dopiero kwiaty a ja i tak się cieszę.
Czytałam, że żylistki lubią mieć wilgotną ziemię chyba taką jak u Ciebie. Są bardzo ładne, teraz kwitną. Może jutro zrobię im zdjęcia.

Basiu, te akurat są wczesne, limki też dopiero zawiązują kwiatki

Zaraz lecę do Ciebie

Martka napisał(a)

Asiu, ależ to jest bardzo dobra strona i nie obrażaj tyłeczka! Kostkę położycie w każdej chwili. Ona nie podrośnie, nie ma sezonów, nie zmieni się, położysz, jest i tyle, a w ogrodzie to już całkiem co innego. Dobrze, że posadziliście ogród, szybciej niż myślisz przestaniesz zwracać uwagę na drobiazgi, nauczysz się cieszyć tym co już jest, dopieszczać rabaty. Zalecam oglądanie starych zdjęć i regularne porównywanie przed i po

Marta, to prawda, że jak ogród rośnie to cieszy
A kostka już 7 lat leży na paletach no przydałoby się ją ułożyć , miejsce zajmuje

vita napisał(a)
Dobrze Marta radzi, chociaż porównywanie zdjęć najlepiej zimą wychodzi
Myślę o Tobie jak ugniatam ziemię pod hortensjami i przetacznikami, he he.
Coś mi też ryje, ale w ogrodzie zawsze coś.
Z olszynki jedna babka zrobiła ogród pokazowy, cudo. Podpytać o gatunki jakie sadziła? Bo pamiętam tylko swoich ulubieńców astilboidesy i pierwiosnki japońskie.

Tak, zostawię to na zimę, ale widzę, że gdzieniegdzie ładnie urosło, irgi na skarpie są gęste
Czy ten ogród był w Mai? Chyba taki odcinek oglądałam , muszę obejrzeć znowu
Jasne, podpytaj, chętnie posłucham podpowiedzi
Roocika 13:57, 10 lip 2021

Joann napisał(a)

Asiu, ja tez kupiłam hakone Greenhills w szkółce (ale pewności nie mam, ze to ona, chociaż na zdjęciu widzę, że podobne). Doświadczenie u mnie żadne. Posadziłam u mnie na patelni i w półcieniu, na razie jest ok, ale podlewam prawie codziennie.
Moja rada: podziel sobie te sadzonki na cztery (bo masz duże), ja tak zrobiłam i wszystkie mi się przyjęły. Będziesz mieć więcej hakone. Ja moczyłam doniczkę w wodzie, a potem cięłam nożem sadzonkę. I trach - jest więcej hakonek

Mówisz ,żeby podzielić? Mieli jeszcze dużo, może lepiej dokupie jak będzie trzeba
Na razie dren nieskończony to muszę się wstrzymać, pomierzę i zdecyduję
Ale miejsce byłoby słoneczne i wilgotne, przy drenie więc woda by chyba nie stała

Ewa777 napisał(a)

Bardzo fajne zakupy
Dobrze, że u Ciebie rośliny są prawidłowo opisane. U mnie najczęściej to zgadywanka.

Ewa, jak zobaczyłam te trawy to chyba zrozumiałam ich fenomen. Te zielone są kapitalne, albostriata nie zrobiła na mnie takiego wrażenia, a aureola za bardzo dawała po oczach. Ta zielona jest bardzo ładna i prezentuje się naturalnie.
Mieli całe rządki opisane jedna kartką, musiałam nurkować w doniczkach, żeby poznać nazwę i pan właściciel stał nade mną
Ale przetaczniki były wysokie i niskie haha
Roocika 14:01, 10 lip 2021

Kilka fotek
Przechowalnik, róże chyba wyjmę z doniczek i tam zostawię. Póki wszystko małe to nieźle sobie radzą.
Hosty zmasakrowane przez słonko i ślimaki ale zdjęcia jakieś łaskawe, chociaż ja ślepa kura jestem

Lilowce nn

Buk Rohanii, rośnie, chociaż nie ma lekko.
Roocika 14:05, 10 lip 2021

Róże okrywowe pod platanem, po deszczu. Ładna plama

Tawuły japońskie Genpei Shirobana, jeżówki Magnus