Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

edi75 15:15, 11 lip 2021

Asia nie znam się za bardzo na ukorzenianiu..To co mnie się udało ukorzenić z patyczków...a parę takich na mam.To ukorzeniałam w piasku..i bez żadnych ukorzeniaczy.W wodzie kiedyś próbowałam...a miałam fajnie patyczki i niestety nic.
Alija 19:31, 11 lip 2021

Zakupy bardzo fajne, podobają mi się hakonki. Mam tylko jedną dużą kępę, ale inna odmiana, bo ma żółtawe liście, rośnie u mnie w półcieniu.
Pięknie Ci się zagęściło na rabatach.
Jeśli chodzi o cisy, to czasem po cięciu wetknęłam parę patyczków do ziemi i niektóre się przyjęły. Oczywiście w miejscu wilgotnym i zacienionym.
Martka 21:52, 11 lip 2021

Patyczki są idealne, ponoć ważne, zeby na końcu patyczka była taka "piętka", dodatkowo możesz zakupić w ogrodniczym ukorzeniacz w proszku. Usuwasz igły z tego co wkładasz do ziemi i czekasz. Czasem długo, nawet pół roku, aż ruszą. Tyle wiem. Ukorzeniałam bez sukcesu, bo w donicy i nie zawsze było tam wilgotno, wiadomo, jak z podlewaniem... Pomysł Alicji dobry.

Edit: Rabata hortensjowa z każdym tygodniem będzie coraz piękniejsza... Brawo!
Agatorek 22:41, 11 lip 2021

Niestety nie znam się na ukorzenianiu . Próbowałam z hortensjami, miałam ładne patyczki, włożyłam do donicy z ziemią i o nich zapomniałam. Uschły .
Dragonka 19:21, 13 lip 2021

A może przyda Ci się instruktaż Danusi

https://www.ogrodowisko.pl/watek/857-jak-rozmnozyc-cisy

Dość szczegółowo opisane jak ukorzeniać, daj znać jak Ci poszło!
Roocika 22:46, 14 lip 2021

edi75 napisał(a)
Asia nie znam się za bardzo na ukorzenianiu..To co mnie się udało ukorzenić z patyczków...a parę takich na mam.To ukorzeniałam w piasku..i bez żadnych ukorzeniaczy.W wodzie kiedyś próbowałam...a miałam fajnie patyczki i niestety nic.

Dziś coś tam wetknęlam do doniczek, muszę je tylko zadołować wsadziłam w ziemię do wysiewu bo nie miałam ani piasku ani torfu. Nie nastawiam się, że coś z tego będzie

Alija napisał(a)
Zakupy bardzo fajne, podobają mi się hakonki. Mam tylko jedną dużą kępę, ale inna odmiana, bo ma żółtawe liście, rośnie u mnie w półcieniu.
Pięknie Ci się zagęściło na rabatach.
Jeśli chodzi o cisy, to czasem po cięciu wetknęłam parę patyczków do ziemi i niektóre się przyjęły. Oczywiście w miejscu wilgotnym i zacienionym.

Fajnie, że się udało, chociaż piszą, że ciężko z cisami
To żółte hakone nie przypadki mi do gustu, ale pewnie w odpowiednim otoczeniu ładnie wygląda

Martka napisał(a)
Patyczki są idealne, ponoć ważne, zeby na końcu patyczka była taka "piętka", dodatkowo możesz zakupić w ogrodniczym ukorzeniacz w proszku. Usuwasz igły z tego co wkładasz do ziemi i czekasz. Czasem długo, nawet pół roku, aż ruszą. Tyle wiem. Ukorzeniałam bez sukcesu, bo w donicy i nie zawsze było tam wilgotno, wiadomo, jak z podlewaniem... Pomysł Alicji dobry.

Edit: Rabata hortensjowa z każdym tygodniem będzie coraz piękniejsza... Brawo!

Marta, dziś poroniłam kilka doniczek, ukorzenią z miałam, co z tego będzie to się okaże

Agatorek napisał(a)
Niestety nie znam się na ukorzenianiu . Próbowałam z hortensjami, miałam ładne patyczki, włożyłam do donicy z ziemią i o nich zapomniałam. Uschły .

Jak dotąd udało nam się ukorzenić jedna anabelkę, z resztą patyków było jak piszesz

Dragonka napisał(a)
A może przyda Ci się instruktaż Danusi

https://www.ogrodowisko.pl/watek/857-jak-rozmnozyc-cisy

Dość szczegółowo opisane jak ukorzeniać, daj znać jak Ci poszło!

Przeglądałam ten wątek
Dam znać za pół roku
Roocika 22:51, 14 lip 2021

Jest nieznośnie duszno i gorąco, wręcz nie do wytrzymania na dworzu. Może przez tą wilgotność?
W ogrodzie mała zmiana oprawy.
Zdjęcia komórka na szybko z dziećmi, lecę po kolei ku pamięci
Róże okrywowe

Tawuły japońskie Genpei Shirobana wczoraj
Roocika 22:56, 14 lip 2021

Pierwsza jeżówka
Tła w postaci świerków serbskich nie widać , muszą urosnąć, za to las się wdziera i chce zaistnieć
Roocika 22:59, 14 lip 2021

Liliowce summer wine wczoraj
Wyglądają jakby miały być pomarańczowe

Roocika 23:02, 14 lip 2021

I te same liliowce dziś

A to ich prawdziwy kolor, bynajmniej nie słodki róż (użyłam filtra więc liście mają inny kolor ale kwiat ma dobrą barwę)