Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 08:44, 29 cze 2023

Magleska napisał(a)
Pięknie masz

ja też irysom ścinam liście

Madzia, dzięki U mnie to nuda w porównaniu z Twoim bogatym ogrodem

Cmok

antracyt napisał(a)

Musiałam jeszcze raz zacytować - gorąca, letnia aura bije z tych zdjęć

Zuziu, światło takie piękne było, że musiałam obfocić

anabuko1 napisał(a)
Piękne liliowce.
Hortensje już tuż , tuż i będziemy mieli coraz piękniej z nimi w ogrodzie

Tak, zapowiada się chyba w miarę ładne kwitnienie hortek w tym roku

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Liliowce podświetlone słońcem wyglądają bosko.

Tawuły japońskie nie bez powodu są chętnie wykorzystywane w tzw. zieleni miejskiej. Zniosą wszystko. U siebie też je lubię: za wczesny start, kwitnienie i pożytek dla owadów oraz jesienne przebarwienia. Swoje przycinam na początku lipca. Często kwitną jeszcze raz.

Irysom bródkowym ścinam liście tylko do połowy. Trochę traktuję je jak rośliny cebulowe i tę połówkę liści zostawiam dla odżywienia kłącza. Nie wiem, czy całkowite wycięcie liści i swego rodzaju wymuszenie produkcji nowych, nie wpłynie na zasobność energetyczną kłącza.

Wyobrażam sobie jak Cię ucieszył ten dłuższy deszcz.

Tej wiosny zostawiłam dwie tawuły japońskie niecięte. I urosły spore Tak się zastanawiam, czy przypadkiem na skarpie też nie posadzić i nie ciąć co dwa lata Mniej pracy bym miała. Wciąż mnie skarpa przeraża, głównie przez ten skrzyp. On nawet w bodziszku korzeniastym wyrasta Nie nadążam z wyrywaniem

Deszcz mnie ucieszył bardzo, ale ślizgacze już mniej, oczywiście się od razu pojawiły

Joann napisał(a)
Liliowce przepięknie wyglądają w słońcu! Bardzo gęsto masz już na rabatach Asiu, tlok się zrobil też czekam na hortensje, już tuż, tuz

Tłok to coś pożądanego na rabatach Dziękuję Asiu.
Roocika 08:49, 29 cze 2023

Urszulla napisał(a)
Tego trzcinnika co masz muszę zapamiętać i upolować

Ula, polecam, trzcinnik krótkowłosy. Jestem z niego bardzo zadowolona. W jednym miejscu tylko gorzej rośnie, tylko tam ma bardzo zbitą glebę. Daje radę pod wielkimi wierzbami więc chyba jest ok.
Edit, teraz chyba ogarnęłam, że chodziło Ci o Overdama Tego też polecam ale tam gdzie bardziej sucho i koniecznie na słonko

ryska napisał(a)
Hej przychodzę z rewizytą
Ciekawie masz ukształtowany teren. I skarpa i fajna ścieżka, suche oczko i rzeczka. Bujne rośliny, duża kolekcja piwonii...Piękny ogród.
Co prawda do zdjęć oczka się nie dokopałam ale po deszczach napełniło się?

Witaj fajnie, że zajrzałaś

Zdjęć "suchego" oczka w wersji "skończonej" jeszcze nie było Została nam kora do wysypania wkoło i do przesadzenia mam turzyce palmowe little. Oczko pełni rolę zbieracza nadmiaru wody, jest wysypane kamieniami tzw. "suche oczko" W tym roku mocno suche, bo tak mało pada, że nie napełniło się po wiośnie.

ajka napisał(a)
Bardzo lubię te pomarańczowe liliowce, w okolicy jest ich dużo, zawsze się nimi zachwycam i w sumie nie wiem dlaczego ich u siebie nie mam. Ciężko mi wkoponowac ten pomarańcz. Mam ten sam problem z kuklikami pomarańczowymi, chcę je i jednocześnie wciąż się waham gdzie je posadzić. Moje żółte liliowce citrine też zaczynają kwitnąć, ale słabo i zastanawiam się, czy nie mają zbyt cienistego stanowiska. Ty też je masz prawda? Dobrze pamiętam?

Wims Red u mnie wygląda podobnie.

Te duże żółte dopiero wczoraj otworzyły pierwszy kwiatek
A jak długo masz te liliowce, może potrzebują jeszcze czasu?
ajka 10:41, 29 cze 2023

Asia, chyba drugi rok je mam. A twoje ile mają?
Roocika 10:44, 29 cze 2023

ajka napisał(a)
Asia, chyba drugi rok je mam. A twoje ile mają?

Moje sadzone chyba w 2020 ale to były takie mikro sadzonki, zaraz Ci poszukam w wątku fotki.

Edit. O mam https://www.ogrodowisko.pl/watek/8392-ogrod-w-dolinie?page=68
DariaB 12:10, 29 cze 2023

Asiu u Ciebie jest iście tajemniczy ogród, ma klimacik nie powiem. Liliowce w masie robią super wrażenie, moje jeszcze nie kwitną. No i te trzcinniki to prawdziwi gwiazdorzy!
Agatorek 21:24, 29 cze 2023

Pieeeeeeęknie ❤️

Fajne te wiązówki, kwiatki wyglądają jak chmurki .
Agatorek 21:24, 29 cze 2023

Roocika napisał(a)

Aga, mam kilka pomysłów na zmiany ale jak wszystko muszą dojrzeć.

Cieszę się, że jest na co patrzeć

Za to u Ciebie różany szał

Po pewnym czasie człowiek dojrzewa do zmian . U mnie też to chwilę trwa. Ale widać, że idziesz w bardzo dobrym kierunku .
Alija 22:46, 29 cze 2023

Roocika napisał(a)
Kwitnienie zaczęły pomarańczowe wysokie liliowce.

Wspaniale kwitną liliowce, też mam te pomarańczowe i bardzo je lubię. Bujnie wszystko rośnie, jest pięknie.
Roocika 10:14, 30 cze 2023

DariaB napisał(a)
Asiu u Ciebie jest iście tajemniczy ogród, ma klimacik nie powiem. Liliowce w masie robią super wrażenie, moje jeszcze nie kwitną. No i te trzcinniki to prawdziwi gwiazdorzy!

Dzięki Daria, pożyczyłam sobie tło- znaczy las to taki klimacik się stworzył. Oby te drzewa za płotem nie zniknęły

Agatorek napisał(a)
Pieeeeeeęknie ❤️

Fajne te wiązówki, kwiatki wyglądają jak chmurki .

Tak, takie puszki, ładniej wyglądają te rosnące w rzece

Agatorek napisał(a)

Po pewnym czasie człowiek dojrzewa do zmian . U mnie też to chwilę trwa. Ale widać, że idziesz w bardzo dobrym kierunku .

Wczoraj się nawet z siebie śmiałam. Posadziłam za liliowcami molinię Heidezwerg. Pamiętam jak myślałam co posadzić, pierwsza myśl to była turzyca musegońska, a potem zobaczyłam tą molinię w szkółce i kupiłam. No i widzę, że źle i do du_py. Muszę jednak posadzić tą turzycę Pierwsza myśl najlepsza.

Dzięki Aga Uczę się
Roocika 10:20, 30 cze 2023

Alija napisał(a)

Wspaniale kwitną liliowce, też mam te pomarańczowe i bardzo je lubię. Bujnie wszystko rośnie, jest pięknie.

Alu, bardzo energetyczne to liliowce

Dziękuję