Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe zawirowania

Ogrodowe zawirowania

KasiaWB 00:16, 18 sie 2012

będę zatem czekać na ciąg dalszy warto dla takich widoków Pozdrawiam
hanka_andrus 09:00, 18 sie 2012

Witaj Krysiu!
A ja do tych pięknych obrazków dodam jeszcze to,że Krysia oprócz swego ogrodu upiększa jeszcze plac zabaw dla dzieci w swojej miejscowości.A jakie piękne hortensje tam posadziła....i nie tylko! Przy najbliższej bytności zrobię zdjęcie,o ile Krysia sama nie pochwali się swoją pracą.....
Krysiu,wstaw zdjęcia......

Nadmienię,że z dzielenia kęp ja skorzystałam,dostałam od Krysi wór ogromny sadzonek i dorodnych bylin.Dzięki jeszcze raz.
Kwiatek dla Ciebie.

kryniafu 16:40, 18 sie 2012

WIOSKOWY OGRÓDEK
Skoro Hania mówi, że trza pokazać początki wioskowego ogródka no to pokazuję. Do ogrodu nikt się nie garnął bo trzeba będzie pracować na rzecz nie wiadomo czyją. Tak to już to jest z mentalnością miejscowych, przyszli miastowi i się mądrzą - to powszechnie powtarzane zdanie. Mieszkam na wsi od trzynastu lat i nie jest mi obojętny porządek i ładnie zagospodarowana przestrzeń. Skoro nie da się z innymi nie przeszkadza mi abym sama coś zmieniła. Nie czekam na innych, staram się działać, nawet sama. Ogród powstaje od jesieni zeszłego roku, rok wcześniej powstał plac zabaw ze środków unijnych. W projekcie placu zabaw znalazły się nasadzenia w postaci kilku tawuł japońskich 'Genpei', trzech wierzb hakuro i trzech świerków conika.

Nasadzenia pozostawione same sobie zaczęły porastać chwastami.

Nie mogąc na to patrzeć wzięłam się do roboty. Najpierw zmieniłam układ nasadzeń z projektu potem był oprysk jeden i drugi.

Następnie z pomocą pani sołtys udało się zdobyć tysiąc złoty od UG na nasadzenia. Teren wokół placu zabaw jest podmokły więc widziałam, że muszą być hortensje bukietowe. Zakupione jesienią wiosną zostały posadzone na miejsce właściwe.

Inne rośliny częściowo kupione ale w większości z mojego lub sąsiadki ogrodu, bo każdy ogrodnik wie, że z czasem "wyrzucamy" nadmiary.

kryniafu 16:45, 18 sie 2012

WIOSKOWY OGRÓDEK cd

kryniafu 17:24, 18 sie 2012

WIOSKOWY OGRÓDEK cd
Do ogrodu wybrałam i kupiłam też rododendrony, azalie, tawuły, kaliny i krzewuszki.
Z hortensji oczywiście limelight i annabelle.

limelight

pink diamond

vanille fraise z floksami i bodziszkiem.

Duże nasadzenia i bardzo efektownie kwitnące hortensje mające idealne warunki do wzrostu wzbudzają duże zainteresowanie. Zdarzyło się, że ktoś już wyplewił jedną z rabat. A ja nie gadam, nie narzekam tyko dzielę i dosadzam byliny: języczki okazałe, liliowce, hosty, kosaćce, bodziszki i inne lubiące wilgotne podłoże.
hanka_andrus 19:07, 18 sie 2012

Ślicznie i fotki świetne! Może z czasem ludzie przestaną wyciągać rękę po nie swoje?....nasze.....

Krysiu dzięki za ten czas ,który poświęciłaś,za pracę i zaangażowanie.. lubię takie podejście i nie oglądanie się na innych/których nigdy nie ma ,jak są potrzebni/
kryniafu 20:19, 18 sie 2012

Haniu, dziękuję Ci za tyle ciepłych słów. Tak trzeba, a ja niespokojny duch jestem, nie umiem siedzieć bezczynnie, ponadto przeszkadza mi brzydota wokół.

A teraz ciąg dalszy tegorocznego lata w moim ogrodzie. Nowa jeżówka, jesienny nabytek.

Margaretki żółte.

kryniafu 20:24, 18 sie 2012

kryniafu 20:42, 18 sie 2012

kryniafu 20:48, 18 sie 2012

No i sierpień i szaleństwo kwitnących hortensji. Jest to mój ulubiony miesiąc, bo ogrodowe przeprowadzki najłatwiejsze są.