Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku emerytki

W ogródku emerytki

gogo 11:20, 20 wrz 2018

Witajcie
DANKO, myślę, że to szaleństwo ogarnęło wszystkich ogrodników
ELU, to koniecznie dokup drugie tyle, to już będzie coś widać Czosnków nie kupuję, raz miałam i denerwowały mnie żółknące liście, jeszcze zanim zakwitły.
SYLWIO, 200 czosnków!!! trochę tego masz do wsadzania. A ile kupiłaś innych cebul?
ANIU, masz rację, dwa miesiące zimy to aż nadto i koniecznie ze śniegiem i leciutkim mrozem dla skasowania robali
gogo 12:46, 20 wrz 2018

Czy macie problemy z mączniakiem na astrach marcinkach? Co roku odgrzybiam i co roku to samo. Wygląda paskudnie, a nawet kwitnące nie rekompensują tego widoku.
Dojrzewam do pozbycia się wszystkich i posadzeniu tam traw. To jest miejsce między murem domu, a białą kratką przy siatce, mogłyby rosnąć nawet wysokie miskanty.
Waclaw 15:51, 20 wrz 2018

gogo napisał(a)
Czy macie problemy z mączniakiem na astrach marcinkach? Co roku odgrzybiam i co roku to samo. Wygląda paskudnie, a nawet kwitnące nie rekompensują tego widoku.
Dojrzewam do pozbycia się wszystkich i posadzeniu tam traw. To jest miejsce między murem domu, a białą kratką przy siatce, mogłyby rosnąć nawet wysokie miskanty.

Na razie nie mam kłopotów z mączniakiem
sylszu 19:56, 20 wrz 2018

gogo napisał(a)
Witajcie
SYLWIO, 200 czosnków!!! trochę tego masz do wsadzania. A ile kupiłaś innych cebul?

200 czosnków główkowatych, około 50 innych czosnków ( najmniej giganteum, bo drogie)
około 400 tulipanów i trochę krokusów i narcyzów jak wyrosną to będzie pięknie i wesoło

Marcinki wsadziłam na wiosnę...i nie jestem zadowolona. Kwitną ale liście mają paskudne..właściwie całe gałązki łyse, może to dlatego, że pierwszy rok? Dać im jeszcze szansę, czy na wiosnę wymienić na coś innego? Jak myślisz Grażynko?
gogo 22:05, 20 wrz 2018

Sylwia, jestem w szoku, myślałam, że kupiłam dużo cebul
Chyba dokupię, ale to już na wyjeździe
Będzie nie pięknie, ale przecudnie
Pozbywam się definitywnie moich marcinków, mam dość odgrzybiania.
Ja moim dawałam szansę przez 8 lat, bez efektów i wylatują.
Wacku, to masz dobrze i niech tak będzie, bo to paskudna choroba grzybowa.
marba 22:13, 20 wrz 2018

U mnie marcinki nie łapią grzyba, za to floksy wiechowate mają całe liście w mączniaku. Też rozważam pozbycie się ich.
sylszu 22:42, 20 wrz 2018

gogo napisał(a)
Sylwia, jestem w szoku, myślałam, że kupiłam dużo cebul
Chyba dokupię, ale to już na wyjeździe
Będzie nie pięknie, ale przecudnie

Myślę, że przy mojej ilości zbliżam się do Twojej Zauważ, że Ty już miałaś cebule w poprzednich latach a u mnie to pierwsze egzemplarze W kolejnych latach nie będę miała potrzeby aż takiego zacebulowiania podłoża
gogo 01:07, 21 wrz 2018

Basiu, na moich floksach też jest i zauważyłam na orlikach i łubinie
Wszystko wyrzucam, odgrzybię ziemię, poprawię jej jakość i będzie nowa rabata z trawami i kwiatami do towarzystwa
Sylwio, masz rację, nie pomyślałam o tych, które już mam. Ale Ty masz lepszą ziemię
gogo 01:17, 21 wrz 2018

Sprawdziłam w zapiskach kiedy u mnie padało:
24 do 28 06 i to było najdłużej,
w lipcu i sierpniu 6 razy, ale bardzo przelotnie, najdłużej godzinę,
1 września dzień i noc
i to wszystko
Dziwię się, że cokolwiek rośnie i kwitnie. Zapowiadają deszcze od jutra do poniedziałku, zobaczymy jak będzie.
sylszu 02:10, 21 wrz 2018

gogo napisał(a)
Sprawdziłam w zapiskach kiedy u mnie padało:
24 do 28 06 i to było najdłużej,
w lipcu i sierpniu 6 razy, ale bardzo przelotnie, najdłużej godzinę,
1 września dzień i noc
i to wszystko
Dziwię się, że cokolwiek rośnie i kwitnie. Zapowiadają deszcze od jutra do poniedziałku, zobaczymy jak będzie.

Twoje zapiski wyglądają podobnie jak u nas na Pomorzu. Było kilka - kilkanaście dni pochmurnych gdzie już się zapowiadało, że chociaż kilka kropel ...i figa. Przez takie dni właśnie zmarnowałam tuje. Teraz już nie patrzę na pogodę. Kasia Bawarka jak u mnie się zaczął armagedon tujowy kazała podlewać 2 razy w tygodniu i teraz karnie 2 razy w tygodniu bez względu czy pochmurno, czy nie idę i podlewam ...i chyba...chyba...pst. Nie będę mówić, bo zapeszę

U nas zapowiadają w sobotę zmianę pogody. Czyli ma padać. Ufff...i dla mnie i dla Ciebie i Twoich roślin. Życzę tego.