Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku emerytki

W ogródku emerytki

Basilikum 06:40, 21 wrz 2018

Grazynko nie rozumiem z tymi marcinkami, u mnie takie piekne co roku, nawet mi do glowy nie wpadlo, ze moga corowac. Da mnie to zelazne rosliny, mam ich pelno w roznych kolorach.
Deszczowo mam podobnie, chociaz wrzesien sie troche poprawil. Od jutra ma ponoc znow padac.

Machm lapka z Zapracowanic Wielkich
gogo 12:52, 21 wrz 2018

Sylwio, ja do podlewania mam tylko deszczówkę, bo dalej zakręcają wodę. Nie ma jej od ok. 18 do ok. 9 następnego dnia, więc nie można podlewać ani rano, ani wieczorem. A ciśnienie jest tak słabe, że z węża woda ciurka, a to żadne podlewanie.
Zobaczcie jak wyglądają moje astry, floksy i łubin. Zdjęcia kiepskie, ale widać szare, a nie zielone liście astrów.
A na ostatnim zdjęciu na dole widać liście orlika, też pobielone.

gogo 13:00, 21 wrz 2018

I tu też widać szare liście a dół kwiatów wygląda okropnie i to nie przez suszę. Bo w poprzednich latach było tak samo.
gogo 13:15, 21 wrz 2018

Uzmysłowiłam sobie, że na środki przeciwgrzybicze wydałam mnóstwo kasy, bo nie są tanie.
Coroczne, kilkakrotne pryskanie i zero efektów
A mogłam za te pieniądze kupić rośliny, które nie łapią mączniaka.
sylszu 15:20, 21 wrz 2018

Moje Marcinki - bidy tak jak Twoje a tegoroczne...na wiosnę chyba wykopię.

gogo 19:19, 21 wrz 2018

Ja swoje usunę jeszcze przed wyjazdem, niech mi się ten grzyb nie roznosi. I od razu spalę, krócej będzie żal.
Jeśli Twoje nie mają mączniaka, to je zostaw, ale posadź coś przed nimi. Zasłonią brzydkie nogi, a będzie widać ładną głowę. Mają ładny kolor.
Tak mi żal różanki na podjeździe, że może ją zrobię w wersji mini, w miejscu po astrach. I z trawami. Zostawię tylko irysy, choć żółte się kładą i tojeść kropkowaną, bo jej trudno się pozbyć.
marba 20:02, 21 wrz 2018

Grażynko, też mam zamiar pozbyć się floksów. Z tymi zagrzybiałymi liśćmi bardziej szpeci, niż zdobi.
gogo 21:19, 21 wrz 2018

Basiu, floksy też kasuję i łubiny.
Zastanawiam się nad orlikami, dam im szansę, bo może tylko się zaraziły.
Twoje floksy pewnie wyglądają tak samo jak moje
Gdzieś czytałam, że nowsze odmiany floksów są pozbawiane genetycznej skłonności do tej choroby, podobnie jest z surfiniami. Te odmiany surfinii, które kupuję nie chorują.
Najbardziej złości mnie to, że roślin nie załatwiła susza, tylko mączniak. A przecież bardziej rozwija się jak jest ciepło i mokro, a tak nie jest.
Rozpętała się burza, wieje i pada, a ja skaczę z radości
anabuko1 21:56, 21 wrz 2018

U mnie było lato dziś piękne.A u ciebie już burza, leje..
To pewnie do mnie jutro to dojdzie
AgataM 21:59, 21 wrz 2018

gogo napisał(a)
Basiu, floksy też kasuję i łubiny.
Zastanawiam się nad orlikami, dam im szansę, bo może tylko się zaraziły.
Twoje floksy pewnie wyglądają tak samo jak moje
Gdzieś czytałam, że nowsze odmiany floksów są pozbawiane genetycznej skłonności do tej choroby, podobnie jest z surfiniami. Te odmiany surfinii, które kupuję nie chorują.
Najbardziej złości mnie to, że roślin nie załatwiła susza, tylko mączniak. A przecież bardziej rozwija się jak jest ciepło i mokro, a tak nie jest.
Rozpętała się burza, wieje i pada, a ja skaczę z radości

Grażynko, nie usuwaj floksów. Zetnij je nisko. Za rok rozkrzewią się i piękne Ci zakwitną. Ja też mam podobną sytuację, ale nie zrażam się. Powodzenia