Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wichrowe wzgórze

Wichrowe wzgórze

Monic 19:43, 27 lut 2012

Bea napisał(a)
Moniko, a czy masz jakieś doświadczenie z Mini Eden Rose?

Mam ją od ubiegłej wiosny

viva 19:45, 27 lut 2012

Na Słomianej jest szkółka Slaskich, myślałam że o niej słyszałaś, trafiłam tam do nich, bo ktoś na tym drugim forum polecał właśnie piwonie od nich.
Moniko, przeczytałam, że nie bardzo rosną Ci powojniki, ja też ciągle miałam niepowodzenia z powojnikami wielkokwiatowymi, bardzo słabo mi rosły. Zaczęłam kupować z grupy witicella i te mają się bardzo dobrze. Kwiaty może nie są takie duże, ale nie łapią uwiądu, silnie rosną i kwitną obficie. Wstawię zdjęcia u siebie. Czy próbowałaś takie sadzić?
Bea 19:47, 27 lut 2012

Na pierwszy rzut oka wyglądają trochę inaczej. ER wydaje się być jaśniejsza niż MER.
Monic 20:40, 27 lut 2012

viva napisał(a)
Na Słomianej jest szkółka Slaskich, myślałam że o niej słyszałaś, trafiłam tam do nich, bo ktoś na tym drugim forum polecał właśnie piwonie od nich.
Moniko, przeczytałam, że nie bardzo rosną Ci powojniki, ja też ciągle miałam niepowodzenia z powojnikami wielkokwiatowymi, bardzo słabo mi rosły. Zaczęłam kupować z grupy witicella i te mają się bardzo dobrze. Kwiaty może nie są takie duże, ale nie łapią uwiądu, silnie rosną i kwitną obficie. Wstawię zdjęcia u siebie. Czy próbowałaś takie sadzić?

Vivo, viticella miałam jedną - Purpurea Plena Elegans. Mam też sporo bylinowych - one są również niekłopotliwe. Polecam jeszcze z wielkokwiatowych Comtesse de Bauchaud - nie łapie go uwiąd. Niestety inne wielkokwiatowe jakoś mnie nie lubią w tym ogrodzie. W poprzednim ogrodzie mieliśmy różne wielkokwiatowe i wszystkie szalały z kwieciem i wzrostem. Tutaj coś im nie służy. Może zbyt ostre słońce? Nie wiem. Ponoć dobrze jest dać w okolice trochę wapna i zakopać banana jako źródło potasu. Nie próbowałam. Na razie próbuję odmianami powojników, które chcą u mnie być, a które nie.
tutaj fotki ze starego ogrodu

Monic 20:47, 27 lut 2012

Bea napisał(a)
Na pierwszy rzut oka wyglądają trochę inaczej. ER wydaje się być jaśniejsza niż MER.

Tak, są zupełnie inne. Powiem szczerze, ze Mini Eden mnie niezbyt zachwycił w ub. sezonie, ale może to dlatego, ze młody. Kwiat zupełnie mi nie przypomina Edena

Bea 20:56, 27 lut 2012

Posadziłam w latem Mini Eden zobaczę jak będzie wyglądać i co z niej wyrośnie ; pod warunkiem że to co było w donicy będzie tym co jest pokazane na etykiecie. W mojej ocenie również Eden jednak zdecydowanie ładniejsza.
Celina 09:07, 28 lut 2012

Witaj Moniko!
Spotkałam Cię u Vivy i Twoje roześmiane buźki do komentarza o tym jak reagują nasi M na nasze pomysły,przygnały mnie do Ciebie
Ale masz areały!! a jak pięknie to urządziliście,podziwiam!
Róże ,przecudnej urody.Pozdrawiam cieplutko.
Sebek 22:56, 28 lut 2012

Klematisy i piwonie - bombowe
AniaDS 20:22, 29 lut 2012

Moniś, u mnie też powojniki nie chcą rosnąć.
Ja sobie to tłumaczę piaszczystą glebą, ale u Ciebie jest inna ziemia o ile pamiętam.
I ostre słońce też pewnie robi swoje, nawet cieniowanie nóżek nie pomaga.
Monic 21:04, 29 lut 2012

Bea napisał(a)
Posadziłam w latem Mini Eden zobaczę jak będzie wyglądać i co z niej wyrośnie ; pod warunkiem że to co było w donicy będzie tym co jest pokazane na etykiecie. W mojej ocenie również Eden jednak zdecydowanie ładniejsza.

Życzę jak najładniejszego okazu! Mam też nadzieję, że ta Mini E. będzie z wiekiem coraz ładniejsza i może w tym roku pokaże się z lepszej strony. Posadzoną ją mam w miarę zacisznym miejscu (jeśli u mnie można tak jakiekolwiek miejsce określić ), może nie wymarznie mocno.