Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 21:19, 03 sie 2012

wanda7 napisał(a)
Gabrielo, nieustannie zachwyca mnie twoj taras i widoki z niego. Oglądając piękne rabaty, zobaczyłam u ciebie roślinę, którą właściwie poznałam niedawno i od razu się nią zachwycilam. Chodzi mi o cleome. Ale mam pytanie. Zarówno u ciebie, jak i u innych widziałam ją tylko w kolorze różowym. Czy w innych kolorach nie występuje? Nie wtym rzecz, że nie podoba mi się ten różowy, ale oprócz niego chciałabym na prrzykład biały. Istnieje biała cleome? Czy to w ogóle jest bylina?

Wando, cleome to u nas roślina jednoroczna i rozmnaża się ją z nasion, z rozsady na wiosnę. Może być też białe, ale u mnie tylko różowe i amarantowe w różnych odcieniach, bo kupuje się mieszankę odmian, a w niej właśnie są takie. To wysokie i dorodne rośliny, polubiłam je.
Gabriela 21:47, 03 sie 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Gabrysiu, ja lata świetlne u Ciebie nie byłam. Przez to, że rozmawiałyśmy i miałyśmy kontakt bezpośredni.

Co do schodów - pomyślałam jak Sebek. Dokładnie tak czuję to miejsce. Mnie się zestawienie bodziszków z przywrotnikiem podoba ale nie wiem, czy o takich kolorach myślisz. Majtkowa róża i żółty .... .
.
Co do pimsa i przepisu: wielkie dzięki. To jest coś niesamowitego w smaku. Może uzależnić, dobrze, że źródło dostaw ograniczone.
Ale się nagadałam. Lepiej byłoby się spotkać. Zdecydowanie.

Kochana Pszczółko, raczej nie dam się zabić kolejną rabatą bylinową. Ale myślę że przy samych schodach nie da się czegoś nie posadzić. Żółty przywrotnik i niebieskie bodziszki, to będzie TEN zestaw, a różowe z przywrotnikiem wyglądają dobrze, sama widziałam.
Żródło Pimms'a już ustalone, są sklepy internetowe, więc nie bardzo jest jak się ograniczać.
Spotkanie się wkrótce zapewne stanie, to pewne.

ell 22:08, 03 sie 2012

A gdyby tak na górce żywopłot z grabu , a dołem trawy z bodziszkami i rozchodnikami okazałymi i zółtymi rutbekiami - chyba nie byłaby szczególnie pracochłonna. Ale się rozmarzyłam.
Elfik 22:39, 03 sie 2012

Gabriela napisał(a)
Cieszę się, że mój ogród wzbudził takie pozytwne emocje.

...oj, tak, tak.... Oj, tak, tak......... Wzbudził.............. ! Moja akomodacja oka nie wystarcza do ogarnięcia Twoich przestrzeni... I gdzież mi tam cokolwiek Ci radzić... Co tylko posadzisz - będzie pięknie!!!
Celina 22:27, 04 sie 2012

[

Idę sie napić
EPODLAS 10:53, 07 sie 2012

Witam i pozdrawiam. Szklanka z napojem wygląda bardzo apetycznie. Nawet widać, że napój jest schodzony. U nas nareszcie trochę chłodniej. Upały mnie wykańczają, nawet na działce chodzę na zwolnionych obrotach. A w ogrodzie czekam jak zakwitną marcinki, i trawy nabierają najpiękniejszego wyglądu, chociaż mam ich niedużo, ale to cieszy.
Pszczelarnia 11:03, 07 sie 2012

ell napisał(a)
A gdyby tak na górce żywopłot z grabu , a dołem trawy z bodziszkami i rozchodnikami okazałymi i zółtymi rutbekiami - chyba nie byłaby szczególnie pracochłonna. Ale się rozmarzyłam.

Ale świetny pomysł. Ja też się rozmarzyłam.
Gabriela 12:20, 15 sie 2012

Dziękuję za dobre rady w kwestii "ogródka przyschodowego", niektóre mam zamiar wykorzystać.

Dzisiejsze święto nazywamy też "Matki Boskiej Zielnej" i z tej okazji robi się bukiety z ziół i kwiatów, które święcimy w kościołach. Na przykład takie jak mój dzisiejszy, zrobiony tylko z ziół i róż, albo taki sprzed paru latu, albo takie jak robią inni.
Może pokażecie też swoje, może tutaj u mnie, zapraszam, pozachwycamy się razem.

agniecha973 13:50, 15 sie 2012

Piękne te bukiety. Właśnie po to zaglądam. Pisałaś wczoraj chyba u Pszczółki, że robisz na dziś bukiet w koszyczku. Przybiegłam zobaczyć i nie zawiodłam się. Masz zdj. takiego zasuszonego? Pisałaś, że trzymasz w kuchni cały rok.
Gabriela 16:12, 15 sie 2012

Nie przyszło mi do głowy, żeby zrobić zdjęcia zasuszonemu, dzisiaj rano właśnie wyrzuciłam stary, nie wyglądał już najlepiej. Bukiet trzymam rzeczywiście "na szczęście" w kuchni przez cały rok, w koszyku na takiej wiszącej nad blatem ażurowej półce.