Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 19:21, 12 maj 2013

Leida napisał(a)
Ja tez jestem pod wrażeniem twojego ogrodu, podglądam go od dawna po cichu. Rabata bylinowa przed domem to mistrzostwo.

A na Jekyllowej rosły jeszcze niebieskie i różowe takie najzwyklejsze ostróżki i sasanki - tylko nie wiem jaki kolor bo juz nie kwitły. I irysy - chyba syberyjskie ale taka dosyć niska odmiana. Jak chcesz to Ci mogę wysłać jeszcze parę dokładniejszych zdjęć tej rabaty z maja na prw.

I jeszcze mam pytanie odnośnie trawy cytrynowej - gdzie będziesz miała docelowe miejsce jej uprawy - w szklarni czy na zewnatrz? Bo kupiłam ją sobie w Niemczech, stoi biedaczka na parapecie i pięknie rośnie ale nie wiem co z nią zrobic dalej.
A jest swietna do tajskich potraw - bo jakoś mimo wielkich jej zalet zdrowotnych nie wyobrażam sobie jedzenia jej łyżkami. Ma strasznie szorstkie liście.

A czy ja mogę od Was zaimportować trochę tych nietoperzy? Też by mi się przydały do zjadania tych szkodników. Grzywka nietoperza powala na kolana.

Haniu droga, polałaś miód na moje serce, wiesz?.
Parę dokładniejszych zdjęć z oryginalnej jekylowej bardzo chętnie obejrzę, wstaw je proszę u mnie. Tak w ogóle to ja w tym ogrodzie będę w połowie czerwca w ramach wycieczki śladami Gertrudy Jekyll z Kasią B, więc dokładnie ją sobie obejrzę i obfotografuję.
Skąd wziąć irysy syberyjskie, taką dosyć niską odmianę, nie mam pojęcia, bo wszystkie są wysokie.

Trawa cytrynowa rośnie w ramach eksperymentu - część w szklarence z pomidorami, a część w skrzyni warzywnej, ale rewelacja to nie jest, w sensie w tempie wzrostu. Ano zobaczymy.

Trichę nietoperzy wysyłam na północy wschód, razem z grzywkami oczywiście, a siooooo: D
Gabriela 19:30, 12 maj 2013

AniaDS napisał(a)
Królicze uszy? A co to jest?
Na takim tarasie zjeść śniadanie.,.. marzenie .

Aniu, królicze uszy to swojska nazwa stachys byzantiana vel stachys lanata, czyli czyśćca wełnistego. Kwitną wysokimi różowymi kwiatuszkami na długich łodygach, ale lepiej je wycinać. Moim zdaniem to świetna bylina na te obwódki zwłaszcza.
Pokazuję zdjęcia z króliczouszej rabaty, na której za chwilę zakwitną piwonie i irysy.

Tutaj są wsadzone w zeszłym tygodniu za zakrętem tej rabaty...

... i za zakrętem nad skarpą po drugiej stronie, przy czym za rok te właśnie wsadzone będą wyglądały tak samo jak na poprzednich zdjęciach.

Sebek 19:35, 12 maj 2013

Ślicznie już wygląda ta aleja drzew - nad czyśćcem wełnistym się zastanawiam - i chyba się skuszę, bo wygląda na prawdę super - poproszę Ciocię o sadzonki
Gabriela 19:37, 12 maj 2013

Najpiękniejsze krople deszczu i rosy są na przywrotnikach:

i na pajęczej sieci na bukszpanie:

Młodziutkie przyrosty cisów i świerków:

Kalina Mariesii, rzeczywiście koronkowa dama:

A tu kalina obsypana kulami na razie zielono - żółtych kwiatów, za chwilę zrobią się śnieżnobiałe:

Gabriela 19:44, 12 maj 2013

Bodziszki na jekylowej już zakwitają.
To miał być bodziszek odmiany Beth Chato, tamże kupiony w zeszłym roku i na zdjęciu był w kolorze błękitnym. Czyżby jakieś oszustwo? Jasiu - Poziomko, ty masz jego drugą połowę, jak jest u Ciebie?

Jak się nazywa reszta bodziszków, pojęcia nie mam.

Lawenda na jeykylowej to nie był dobry pomysł, zbyt wolno odrasta, chyba wymienię na kocimiętkę, która o tej porze bije na lawendę na głowę. Lawenda chyba pójdzie na skarpę, tam będzie jej mniej mokro.

Gabriela 19:46, 12 maj 2013

Sebek napisał(a)
Ślicznie już wygląda ta aleja drzew - nad czyśćcem wełnistym się zastanawiam - i chyba się skuszę, bo wygląda na prawdę super - poproszę Ciocię o sadzonki

Ja Ci dam "ciocię", nooooo !!!!!!!!!!
A sadzonki dam.
Gabriela 19:52, 12 maj 2013

Moja aleja się mi podoba, bardzo i z każdej strony.

Może być:

Gabriela 19:59, 12 maj 2013

Małe Wojsławice - tak się nazywa ta rabata i będzie większa, bo oczywiście wszystko się nie zmieściło.

Funkie,paprocie, zawilcei serduszka, zestawienie idealne.

Gabriela 20:01, 12 maj 2013

Ja posiałam, a on przyleciał i zjadł.

Kto zgadnie z czego i do czego to? Zagadka chyba b. łatwa.

Madziarzeszow 20:04, 12 maj 2013

Pięknie , kolorowo i kwitnąco tak jak lubię