Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

abiko 11:10, 13 maj 2013

Gabrysia u Ciebie jak zwykle pięknie i kolorowo. Strasznie lubię Twój tarasik ach..w ogóle wpadłam aby Ci napisać, że tulipanki te białe, które dla mnie kupowałaś kwitną pięknie już ze 3 tygodnie
Gabriela 11:44, 13 maj 2013

Agnieszko, pokaż je zanim przekwitną, kupowałaś odmianę Casablanca, dobrze pamiętam?
popcorn 11:46, 13 maj 2013

Ale cudne te terakotowe kulki! miodzio!! i takie tanie! uwielbiam takie okazje
Ogród Twój Gabrysiu cudny, trawnik też, ta nasycona zieleń!! i jakie bzy! Mój jeden od Babci za kilka dni zakwitnie, no, może 1 cieplejszy

pozdrawiam!
Gabriela 11:58, 13 maj 2013

A co to znaczy, że "1 cieplejszy"? Kolor cieplejszy?
alinak 12:29, 13 maj 2013

Gabrysiu wszystkie wiosenne widoczki fantastyczne . na trawę nie narzekaj , bo jak są tak duże trawniki jak u ciebie czy u mnie to niema szans na taki dosłowny ideał . raz jest lepszy , raz gorszy . ja w ogóle nie nawożę dużo , tylko raz i to wcale nie wczesna wiosna , tylko pod koniec maja ,lub pocz . czerwca , bo już tak nie szaleje okropnie . a nornice . krety ...nie ma co walczyć to syzyfowa praca . jedne zwalczysz przychodzą następne. twój tarasik należy do moich ulubionych na forum ...taki klimat mi odpowiada najbardziej . zioła w koszyczku -pierwsza klasa . tez sobie na Grzegórzkach kupiłam dwa gliniane dzbanki i posadziłam lawendę i bazylię , choć rośnie tez na warzywniaku , ale żeby była pod ręką

a te kulki terakotowe to gdzie znalazłaś ? poluję na takie od zimy i nic
Pszczelarnia 13:02, 13 maj 2013

Uroczo.

Irysy niskie to mogą być 'Pumila' (do 20 cm). Mam raptem 2 szt.

Ławka w takiej oprawie prezentuje się idealnie. A to ważne. Bo ławka świetna i musi mieć oprawę. Twój ogród jest b. smaczny.

Gabrysia, mnie ostatnio lawenda w ogóle się nie podoba w kompozycjach bylinowych. Widzę ją tylko samą w rzędzie albo w zielnikach. Może w różance.
Gabriela 13:14, 13 maj 2013

Tak, lawenda przy różach albo gdzieś na żwirze, jak u Beth Chato ( no ale nie lubię), albo w łanach a la Prowansja. Dlatego wymiana już postanowiona, wysiałam już w marcu kocimiętki a na jekylową wsadzę te większe z angielskiej rabaty. Tylko niech przestanie lać.
Że też nie zauważyłaś kulek...

Alina, kulki nabyłam w Niepołomicach, ale wcale nie stały w eksponowanym miejscu, a to jest taki sklep w którym bardzo dbają o dekoracje, sprzedają rzeczy z Beldeco i takie podobne no i rośliny. Panie sprzedające "zapomniały" skąd je sprowadziły. Może i zapomniały, bo leżały na zewnątrz upchnięte w koszu zasypanym liśćmi. Zainteresowłam się wstępnie koszem i wyniuchałam te kulki, brudne strasznie.

A na trawę nie narzekam, tylko na te dziury po jesienno-zimowych kretach. Teraz było tak mokro na wiosnę, że krety na razie się wyniosły, ale nie mam złudzeń co do ich rychłego powrotu.
Pszczelarnia 13:22, 13 maj 2013

Jak nie zauważyłam!? Ja dyplomatycznie zmilczałam!
Bo żem wydała okrzyk ale co z tego, jak okrzyku nie usłyszysz?

Ja na kijki ponakładałam takie małe doniczki. Ale do kulek im daleko.
Bardzo lubię glinę w wersji terakotowej (bo terakota to glina, tak?).

Eve 13:26, 13 maj 2013

Witaj Gabrysiu
I ja chętnie przysiadam na Twoim tarasie
Cudne masz bzy w takich bzowych kolorach

Kulki świetne, czekam na prezentację na rabatach !
Gabriela 13:30, 13 maj 2013

Te kulki to jednak dowód na to, że takie rzeczy i do nas sprowadzają (u nas robią?). Żeby chociaż wiedzieć co to za firma, ale one nie mają na sobie nic, żadnego napisu, znaku, kompletnie niczego, są saute.
Terakota to glina, taka mocniej wypalona chyba, albo coś?
Doniczki na kijkach u Ciebie widziałam, wygląda to super, w dodatku jak napchasz tam słomy albo siana to zalęgną Ci się skorki vel szczypawki, które są bardzo ekologiczne i zdrowe, tzn pożyteczne w ogrodzie. Tylko nie przy daliach, bo skorki lubią je jeść.