Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 21:14, 08 maj 2013

Głaskać, to tego nietoperza nikt nie głaskał, koty zaszczepione, więc się nie boję. A gdzie one mieszkają? Chyba blisko. Tam gdzie one chcą mieszkać, podobno powietrze jest czyste, więc też powód do radości.
Sadziłam od wczoraj borówki amerykańskie, tojeść co ją od Ciebie Basiu dostałam, pierwiosnki - kluczyki od Bożenki, królicze uszy na skarpie i przed mamy domem, bo one jednak są świetne na obwódkę przy kostce, gdzie jest mało ziemi. Żaden chwast się nie przeciśnie. Będzie tego więcej, po przeciwnej stronie skarpy też.Piwonię Shirley Temple (białą), ten powojnik górski Rubra (dopiero teraz), wczoraj azalie sztuk dwie białą i różową w miejscu po azaliach wykopanych sztuk trzy, przeniesionych na ognistą rabatę, bo są pomarańczowe. No i plewiłam oczywiście, na szczęście mam już pomoc w postaci fajnej pani Iwonki, która się zna na kwiatkach i wie jak kiełkuje marchewka. Wieczorem mąż kosił, a ja latałam z koszem i ściółkowałam trawą pod tujami i na rabatach, coby mnie to plewienie wieczne nie zagryzło. To jest bardzo dobry sposób, a kilka warstw trawy, nakładanych po zaschnięciu poprzedniej rozkłada się i wcale tego nie jest dużo, jak się wzrusza ziemię na wiosnę, tak że polecam w miejscach gdzie jest gęsto od roślin.
"Małe Wojsławice" będą się robić jutro. A dziecko będzie kosiło, o!
Bogdzia 21:33, 08 maj 2013

Twój M same ciekawostki ostatnio fotografuje. Tego jeszcze nikt nie pokazywał. Gratuluję. Pozdrawiam.
Joku 21:39, 08 maj 2013

Całkiem fajny ten nietoperz z bliska. Czekam na twoje bylinowe rabaty. Pewnie tak samo jak ty uwielbiam skoszony po raz pierwszy na wiosnę trawnik.
Pszczelarnia 10:14, 09 maj 2013

Gabrysia, nietoperze w ogrodzie i ptaki (w tym drapieżne), i ropuchy to skarb. Nietoperz zjada ogromną ilość szkodników. Kiedyś opowiadano, jak to trzeba uważać, żeby się nie zaplątał we włosy (ludowy przesąd). Ja też je mam w większych ilościach w 2 miejscach. Nad wieczorem latają w sadzie i widzę jak się uwijają. Raz nawet mi powałę domu z czegoś czyściły (pająki? komary?).

Zakup piwonii też mam w planach ale "gotowo" kwitnących. Kilka razy kupowałam i okazywało się to niewypałem.

Zazdroszczę pani Iwonki - to muszę powiedzieć.

EwaG 10:26, 09 maj 2013

Gabrysiu, czy uwierzysz, że "moja" balkonowa cukinia od Ciebie ma już paki kwiatowe!?
Pozdrawiam
popcorn 11:28, 09 maj 2013

Taras z widokiem masz nieziemski, Gabrysiu! Stwór też, brr, trochę straszny
piękny widok na ogród i ta zielona trawa!!

pozdrawiam serdecznie!
Karolina
Leida 08:53, 11 maj 2013

Ja tez jestem pod wrażeniem twojego ogrodu, podglądam go od dawna po cichu. Rabata bylinowa przed domem to mistrzostwo.

A na Jekyllowej rosły jeszcze niebieskie i różowe takie najzwyklejsze ostróżki i sasanki - tylko nie wiem jaki kolor bo juz nie kwitły. I irysy - chyba syberyjskie ale taka dosyć niska odmiana. Jak chcesz to Ci mogę wysłać jeszcze parę dokładniejszych zdjęć tej rabaty z maja na prw.

I jeszcze mam pytanie odnośnie trawy cytrynowej - gdzie będziesz miała docelowe miejsce jej uprawy - w szklarni czy na zewnatrz? Bo kupiłam ją sobie w Niemczech, stoi biedaczka na parapecie i pięknie rośnie ale nie wiem co z nią zrobic dalej.
A jest swietna do tajskich potraw - bo jakoś mimo wielkich jej zalet zdrowotnych nie wyobrażam sobie jedzenia jej łyżkami. Ma strasznie szorstkie liście.

A czy ja mogę od Was zaimportować trochę tych nietoperzy? Też by mi się przydały do zjadania tych szkodników. Grzywka nietoperza powala na kolana.
AniaDS 11:55, 12 maj 2013

Królicze uszy? A co to jest?
Na takim tarasie zjeść śniadanie.,.. marzenie .
Urszulla 12:51, 12 maj 2013

Gabriela napisał(a)
Rano miałam śniadaniowo-tarasowo i zrobiłam sobie zdjęcia.

Trawsko urosło w fale, teraz już tutaj skoszone równiutko:

Bruschetta na śniadanie na własnym tarasie to jest to co lubię najbardziej:

Bazylię skubiemy z koszyczka obok.

Niemalowane dzbanki, nowy i stary:

Chciało się tam zostać na zawsze, na tym moim tarasie, no ale się nie dało.

Pięknie móc oglądać rano z tarasu swój ogód. U Ciebie dynanowy trawnik w cudownej zieleni.
Śniadanko aż tu zapachniało. Pomyśleć, że za niedługo to będą pomidorki własnej uprawy-MIODZIO
Gabriela 19:15, 12 maj 2013

EwaG napisał(a)
Gabrysiu, czy uwierzysz, że "moja" balkonowa cukinia od Ciebie ma już paki kwiatowe!?
Pozdrawiam

Uwierzę, bo wiem że wysiałaś ją bardzo wcześnie. Zatem niedługo pojawią się owoce.