Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

barbara_kraj... 23:34, 29 wrz 2013

Gabriela napisał(a)
Tak wcześnie przyszło złe w tym roku - dzisiejszy poranek był biały, ale jeszcze nic nie zmarzło. Dzisiejsza noc i następne zapowiadają się gorzej.
Pozostało robić bukiety - ostatnie z żywych kwiatów. Nie są to żadne wystudiowane kompozycje, tylko takie układane w ręku, byle tylko kolorystycznie pasowało. Cieszę nimi oczy, stoją w różnych miejscach w domu.
Zrobiłam im sesję fotograficzną na tarasie:

Wszystkie ładne, ale ten szczególnie mi się podoba

O! Ale mi się zdarzyło na okrągłe 3 setki tarfić! Złocienia czerwonawego dołączam

martaibartek 09:12, 30 wrz 2013

Cudowne bukiety!!!!

Gabrysiu chodziło mi o ten wianek nr 1, ale już doczytałam,że to bukieciki z liści dębu na słomianym podkładzie.
jak przyczepiasz te bukieciki? nie masz jakiejś ściągawki krok po kroku?
Gabriela 09:45, 30 wrz 2013

Hm, bukieciki po ok. 10 liści układanych "na płasko" związujesz nitką i przykładasz je do wianka jeden po drugim, owijając sznurkiem albo rafią, tak, żeby zakryć łodyżki. To naprawdę prosta robota i szybko idzie. Najdłużej trwa zbieranie liści, które nie mogą być suche. Liście z dębu czerwonego są większe niż zwykłego i bardzo efektownie przebarwiają się jesienią właśnie na czerwono, w miarę zasychania rudzieją.
Widzę, że masz ochotę zrobić taki wianek? Pokaż koniecznie jak wyszedł.
Najprostszy jest taki z liści nabijanych na drut, myślę że piękny byłby większy z kolorowych liści klonu.
Gabriela 09:47, 30 wrz 2013

barbara_krajewska napisał(a)

O! Ale mi się zdarzyło na okrągłe 3 setki tarfić! Złocienia czerwonawego dołączam

[img

Basiu, dziękuję serdecznie, zwłaszcza za złocienia. Widziałam w zeszłym tygodniu wieloletnie złocenie (chryzanatemy) w doniczkach, ale jakieś takie były - jak sztuczne, więc nie rzuciłam się na nie.
Milka 09:47, 30 wrz 2013

Gabriela napisał(a)
Tak wcześnie przyszło złe w tym roku - dzisiejszy poranek był biały, ale jeszcze nic nie zmarzło. Dzisiejsza noc i następne zapowiadają się gorzej.
Pozostało robić bukiety - ostatnie z żywych kwiatów. Nie są to żadne wystudiowane kompozycje, tylko takie układane w ręku, byle tylko kolorystycznie pasowało. Cieszę nimi oczy, stoją w różnych miejscach w domu.

aż się zachłysnęłam, cudownie
Tosia 12:03, 30 wrz 2013

Gabriela napisał(a)

Gabrysiu, piękna kolorowa jesień u Ciebie Przynajmniej na tarasie. U mnie też było biało. Na dodatek 3 stopnie mniej niż w Krakowie..

Pozdrawiam ciepło
Pszczelarnia 12:47, 30 wrz 2013

Gabriela napisał(a)

Klasyka w ulubionym stylu. Harvest.
Miło się patrzy.
popcorn 12:49, 30 wrz 2013

Gabrysiu, piekne te bukiety! pozdrawiam!
mira 13:02, 30 wrz 2013

O! trzasnęło coś a to trzysta cudownych stron z ciepłymi zdjęciami i super radami
i z tej okazji porobiłaś dla nas te bukiety - cudne i nie wiem który wybrać
więc i dalie i astry poproszę
i poproszę o wstrzymanie fali przymrozków coby jeszcze patrzeć na kolory jesieni w takim słonku jak dziś

pozdrawiam
Przetacznik 13:07, 30 wrz 2013

Hej jakie wspaniałe bukiety, takie najbardziej lubię, swobodne, malownicze, no i zachwyciły mnie pomidorki i dynie - takie miłe skarby ogrodowe, pozdrowienia : )