Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 15:36, 06 paź 2013

Teraz cieszą mnie już tylko dwa bukiety, zrobione w piątek, już bez dalii, które pozostały wspomnieniem, podobnie jak kosmosy, w ostatniej chwili wyrwane pani zimie. Nawet floksa udało mi się wkomponować w astry, kosmosy i ośmiały.
Bardzo będzie brakować tych kolorów.

Gabriela 15:44, 06 paź 2013

Kamelia zwariowała i wypuściła pąki. Ciekawe co ona będzie robić wiosną?
Kwiaty są przepiękne. Kiedy dostałam ją w prezencie, zimą była z pąkami i nawet rozwinęła niektóre, ale były jakieś takie małe i ogólnie byłam trochę rozczarowana. Dopiero teraz pokazała urodę, kwiaty są duże i piękne.

Rozmaryn też kwitnie jak szalony, ale tylko ten zwieszający się, widać ta odmiana ma tendencje do niemal nieustannego kwitnienia.

W szklarence wiadomo - wieczne lato, ale ja dzisiaj wybrałam się szukać jego resztek w ogrodzie. Jakieś takie ono wymięte, zmęczone, ale resztki są, na przykład takie pąki liliowców, coś tam się jeszcze rozwinie, ale zobaczcie ile jeszcze by mogło. To taka odmiana zakwitająca od końca lipca.

Jeszcze jeden floks:

Gabriela 15:50, 06 paź 2013

Róże nie dały się mrozom tak całkiem i niektóre gdyby mogły, dopiero by pokazały na co je stać.

Pomponella

Mary Rose

Graham Thomas

Frau Karl Druschki

Nevada:

Też róża;

Gabriela 15:59, 06 paź 2013

A Shrospshire lad

Pastella

Crocus Rose

Różne okrywowe

Goldfassade

Super Dorothy

Gabriela 16:10, 06 paź 2013

Bardzo podobają mi się te astry, zwłaszcza kolor, zdjęcie ładnie go odzwierciedliło. Mimo że są dwie takie same kępy, to tej drugiej prawie nie widać, bo mniejsza.

No i generalnie widoki nie pozostawiają złudzeń, mogę sobie szukać lata - do przyszłego roku.

Bardzo podobają mi się borówki o tej porze roku, mam je dopiero od wiosny, ale jak się rozrosną, będą pięknym akcentem jesienią, już są.

No i owocki trzmieliny - cudne.

Joku 16:47, 06 paź 2013

Kupiłam wiosną Mary Rose z kilkoma innymi różami w jednym z supemarketów. Miałam wobec niej mieszane uczucia. Jakoś mi nie pasowała do koncepcji . Ale się chyba myliłam. Teraz podoba mi się bardzo jej pokrój, ma jeszcze pączki, pewnie większość z nich nie zakwitnie, a szkoda. Jaki duży jest twój egzemplarz? Zauważyłam że kwiaty szybko przekwitają.
Joku 16:48, 06 paź 2013

Piękne jesienne zdjęcia dodałaś. Borówki faktycznie przepięknie się przebarwiają.
mira 19:30, 06 paź 2013

lato, latem ale te kolory jesieni urokliwe - uwielbiam taki jakby spokój na rabatach i odrobię słoneczka - można gapić się cały dzień

bukiety piękne, zachwycił mnie floks ten kolor a różany spektakl niech trwa !
KasiaWB 19:46, 06 paź 2013

piękne bukiety, a ile róż i innych kwiatów jeszcze u Ciebie kwitnie faaajnie
Gabriela 20:01, 06 paź 2013

Joku napisał(a)
Kupiłam wiosną Mary Rose z kilkoma innymi różami w jednym z supemarketów. Miałam wobec niej mieszane uczucia. Jakoś mi nie pasowała do koncepcji. Ale się chyba myliłam. Teraz podoba mi się bardzo jej pokrój, ma jeszcze pączki, pewnie większość z nich nie zakwitnie, a szkoda. Jaki duży jest twój egzemplarz? Zauważyłam że kwiaty szybko przekwitają.

Dzisiaj kwiaty Mary Rose miałam na wysokości wzroku, a mam 173 cm wzrostu. Pięknie urosła w tym roku, a była dość mocno wiosną przycięta. To róża krzewiasta, dość szeroka. Kwiaty ma przepiękne i cudownie pachnące. Będzie pasowała u Ciebie Jolu.