Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

agniecha973 18:22, 17 wrz 2013

Gabrysiu i ja muszę pochwalić wianek. Bardzo prosty a uroczy, z tymi nadgryzionymi orzeszkami jeszcze ciekawszy.
Będziesz zbierać nasiona z tej "innej" czarnuszki?
Agania 18:43, 17 wrz 2013

Gabrysiu, witaj, ja mieszkam 10 km za Wieliczką, ogród masz stworzony z rozmachem, ogromny, dużo pracy w nim macie, to widać, ale jest piękny, prawdziwie angielski, podziwiam, Spacerowałam po Twoim ogrodzie, jak jeszcze nie miałam swojego wątku, tak po cichu i wiesz, że przysiadłam u Ciebie na tarasie, zatrzymałam się na zieloną herbatkę, tak to napewno ja ci ją wypiłam, tak tam pięknie.
Kochasz róże, ja też tylko czego ja nie kocham. Widoki, też masz cudowne. Zachwyciły mnie Twoje niebieskie horti, czy pielęgnujesz je w jakiś specjalny sposób, ja widuję takie okazy w tylko w starych ogrodach, to muszą być stare odmiany, pamiętasz jak się Twoje okazy nazywają. Ja tworzę, u siebie letnią rabatę bylinową, także będę podglądać u Ciebie, moja jeszcze nie do konca mi się podoba.
Mala_Mi 18:51, 17 wrz 2013

Gabrysiu.... co zajrzę to coś ciekawego.... Zdolniacha z Ciebie O wielki smaku estetycznym
A mi pachną ręce lubczykiem (i dobrze, bo to robi za budzik i przypominacz, bym za długo nie siedziała na forum)... walczę z pomidorro wiec uciekam... bo sie przypali
Gabriela 19:34, 17 wrz 2013

Dzidka napisał(a)

I dobrze, że zrobiłaś ten widoczek, bo mogę zobaczyć, że przeważają białe kosmosy.
Nie wiem dlaczego, ale w tym roku nie mam żadnego białego.
Najbardziej mi żal pełnego o postrzępionych płatkach.
nie

W tym przypadku białe wielkie kosmosy "Purity" są zdecydowanie górą. W torebce z oryginalnymi angielskimi nasionami zawieruszył się też jeden w kolorze biskupim. Rok temu były trzy spore kępy białych i jedna tego biskupiego, wysiały się same i jak widać najwięcej jest białego, trochę biskupiego, a pomiędzy nimi szwenda się trochę różowej mieszanki, poczynionej przez wiatr, pszczółki i inne żyjątka zapylające.
Pełnego białego chyba gdzieś mam w tym roku, zbiorę Ci nasiona.
Gabriela 19:39, 17 wrz 2013

paniprzyroda napisał(a)
Śliczna zapowiedź jesieni. Kosmosy bardzo ładne. U mnie też w tym roku zabrakło białego. Jak oglądam u Ciebie takie cudne błękity czarnuszki i pozostałe jednoroczne, to chyba reaktywuję mój warzywniak i posieję cynie, dalie, kosmosy, nagietki, aksamitki - mój żelazny zestaw, który siałam co roku. Pozdrawiam.

Koniecznie tak zrób, jednoroczne z warzywami cudnie wyglądają, moja babcia zawsze tak robiła. Były obowiązkowo cynie, astry i nagietki. Teraz w skrzyniowym warzywniku nie mogę siać jednorocznych, za mało miejsca.
Białymi kosmosami i nie tylko na pewno będę się dzielić. Też pozdrawiam.
Gabriela 19:41, 17 wrz 2013

agniecha973 napisał(a)
Gabrysiu i ja muszę pochwalić wianek. Bardzo prosty a uroczy, z tymi nadgryzionymi orzeszkami jeszcze ciekawszy.
Będziesz zbierać nasiona z tej "innej" czarnuszki?

Oczywiście, że będę je zbierać, mam dwie "inne" odmiany, ale domyślam się że chodzi o ciemnoniebieską. Dostaniesz jak podasz adres, ale trzeba poczekać aż dojrzeją, nie są tak szybkie w przekwitaniu i wiązaniu nasion jak zwykła czarnuszka damasceńska.
A mój wianek, powiem nieskromnie, też mi się podoba.
Urszulla 19:44, 17 wrz 2013

Cudna ta angielska kosmosowa rabata Gabrysiu,
jesień widać ale cóż poczekajmy na złotą polską
to będziemy wiedziały co poeci mieli na myśli....a propos jesiennej zadumy
A u nas w górach jesienne buki pięknie się zabarwiają.
Gabriela 19:54, 17 wrz 2013

Agania napisał(a)
Gabrysiu, witaj, ja mieszkam 10 km za Wieliczką, ogród masz stworzony z rozmachem, ogromny, dużo pracy w nim macie, to widać, ale jest piękny, prawdziwie angielski, podziwiam, Spacerowałam po Twoim ogrodzie, jak jeszcze nie miałam swojego wątku, tak po cichu i wiesz, że przysiadłam u Ciebie na tarasie, zatrzymałam się na zieloną herbatkę, tak to napewno ja ci ją wypiłam, tak tam pięknie.
Kochasz róże, ja też tylko czego ja nie kocham. Widoki, też masz cudowne. Zachwyciły mnie Twoje niebieskie horti, czy pielęgnujesz je w jakiś specjalny sposób, ja widuję takie okazy w tylko w starych ogrodach, to muszą być stare odmiany, pamiętasz jak się Twoje okazy nazywają. Ja tworzę, u siebie letnią rabatę bylinową, także będę podglądać u Ciebie, moja jeszcze nie do konca mi się podoba.

No Aga, u Ciebie przepięknie i w ogrodzie i w okolicy.

W temacie hortensji w kolorze niebieskim wyjaśniam co następuje: nie mam pojęcia co to za odmiana, bo te dwa krzewy wyhodowałam z dziesięć lat temu z gałązek wystających zza siatki od ulicy i ułamanych przeze mnie bez zgody właściciela ale i bez szkody dla krzewu, bo tych wystających pędów było całe mnóstwo. To było gdzieś w Dobczycach, a że był to początek czerwca, nie miałam pojęcia co z tego wyrośnie. W pierwszym roku hortensja była jasnoróżowa, a w drugim już taka jak teraz, widocznie korzenie sięgnęły do głębszej i kwaśnej warstwy ziemi, od tego czasu niczym nie sypię na zmianę koloru, bo nie ma takiej potrzeby. Mogę Ci zrobić sadzonkę w przyszłym roku i zaeksperymentujesz z kolorem u siebie. Ja w zeszłym roku usadzonkowałam dwie kolejne sztuki, zakwitły gdzie indziej na jasnoróżowo. No ale to był pierwszy rok
Gabriela 19:57, 17 wrz 2013

Urszulla napisał(a)
Cudna ta angielska kosmosowa rabata Gabrysiu,
jesień widać ale cóż poczekajmy na złotą polską
to będziemy wiedziały co poeci mieli na myśli....a propos jesiennej zadumy
A u nas w górach jesienne buki pięknie się zabarwiają.

Tak wcześnie się wszystko przebarwia w tym roku. U Bogdzi doszłyśmy do wniosku, że to z powodu tegorocznej letniej suszy drzewa wcześniej tracą liście. Jak tak dalej pójdzie, to złota jesień będzie krótka a zima znowu dłuższa. Wiem, marudzę sobie...
grembosia 20:00, 17 wrz 2013

Ale wianek elegancko prezentuje się na tych pięknych drzwiach...

A jesienne widoki cudne, co Ty chcesz od tej jesieni, jeszcze pięknie jest i tak kolorowo...