Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 21:19, 06 lis 2013

Joasiu - Wietrzyku, też nie lubię sztucznych. Girlandę z jodły robię przy pomocy ciemnozielonego cienkiego drucika. Po ułożeniu i związaniu gałęzi na górnej półce kominka, dowiązuje się pęki gałązek do tych już ułożonych wyżej, pod kątem prostym po obu stronach kominka. Wszystko dobrze się trzyma. Szyszki też przymocowuję tym drutem, ale można też ozdoby przykleić. W zeszłym roku girlanda była większa, taka bardziej "puchata". Myślałam też o zawieszeniu takich pionowych pasów zrobionych z jodły, na ścianie po obu stronach kominka, ale przed świętami trudno mi zdążyć, bo robię też inne dekoracje.

Ależ czas szybko leci, tu jeszcze kwiatki kwitną w ogrodach, a za chwilę będziemy myśleć o choinkach i bombkach, widziałam wczoraj że w sklepach już są. Trochę wcześnie i nienastrojowo.
barbara_kraj... 21:49, 06 lis 2013

Jak kupowałam jedną z tych odmianowych jeżówek, to usłyszałam od hodowcy, że należy je co trzy, cztery lata odmładzać poprzez dzielenie i sadzenie w nowym miejscu. Tych odmianowych z nasion się otrzymać nie da.
Agania 22:00, 06 lis 2013

No i u Ciebie jednak Gabrysiu, utwierdzam się, że jeżówki trzeba dzielić u nas Te wyfikane jak mówisz są nowością i stają się coraz popularniejsze, więc chcemy je same powiększać na rabatach i uciekać od wydawania pieniążków portfel trzeba oszczędzać

Wojsławice, chciałabym tam być, planowałm nawet wycieczkę latem, ale nic z tego nie wyszło, miałam tylko odcinek w Maji w ogrodzie, piekne mają tam liliowce i stare odmiany horti ogrodowej niebieskiej, o której marzę i które musisz mi pokazywać, bo masz cudowne również
Bogdzia 22:11, 07 lis 2013

Muszę zajrzec i te girlandy zobaczyc , nie byłam nigdy w tym wątku. Pozdrawiam i dzięki za kwanso.
paniprzyroda 23:12, 09 lis 2013

Pozdrawiam, pozwoliłam sobie wstawić obiecane kiedyś zdjęcie.
alinak 21:29, 11 lis 2013

Gabi wiązanki podglądam u ciebie już dawno i wieńce które pięknie wykonujesz . za twoim przykładem tez w tym roku wykonałam wiązanki nagrobne . szkoda że fotek nie cyknęłam .męczy mnie ta wielka gama kolorów w tych kupnych , a na zamówienie niebotyczne ceny były w tym roku u nas . od 150 w zwyż .
kupiłam w casto pistolet już dawno do wieńcy na drzwi i zrobiłam z niego użytek . . ciągle jesteś dla mnie przykładem w tym względzie . to ty mnie zaraziłaś ozdobami na drzwi .
muszę ci podziękować za doradę w sprawie nasadzenia na rabacie . wiesz że skorzystałam i powtórzyłam rozchodnik jak radziłaś . teraz jestem utwierdzona że zrobiłam dobrze . obejrzałam masę fotek z Anglii i jestem spokojna że to najlepsze rozwiązanie .
ell 21:32, 11 lis 2013

Gabrysiu pozdrawiam serdecznie.
Do wiosny obiecuję poprawę - będę częściej zaglądać. Jeszcze wszystkiego nie ogarnęłam, ale alejkę podziwiałam i nowy placyk z ławeczką, piękne wianki i wiązanki świąteczne.
wietrzyk 22:04, 11 lis 2013

Gabrysiu,
dzięki Na pewno spróbuję zrobić taką girlandę na Święta. Kominek mam narożny, więc może być trudniej, zwłaszcza, że będzie to mój girlandowy debiut. Na pewno zamieszczę fotkę
pozdrawiam serdecznie
EPODLAS 10:42, 12 lis 2013

Gabrysiu, obejrzałam zdjęcia wiązanek. Śliczne, wszystkie. Wianki robione dla najbliższej rodziny i z żywych kwiatów to naprawdę godne pochwały. Róże twoje jedne z najładniejszych na Ogrodowisku. Kocham róże ich zapach jest dla mnie najpiękniejszy wśród wszystkich kwiatów. No cóż, nie jestem w tej dziedzinie oryginalna
Milka 11:24, 12 lis 2013

Wiązanki wspaniałe, nudne róże też