Basia - róże dla mnie nie są nudne, codziennie je macam i oglądam, one z pąków wypuszczają nowe kwiaty, cieszę się nimi, ale dla Was może już to nudne, dlatego się asekuruję

.
Ania - zaskoczyłaś mnie różą i to bardzo pozytywnie. Królowej Szwecji nie mam, choć to angielka

. Pomogła naszym różom w tym roku łagodna zima, bez wątpienia.
Karolina - nasiona jeżówek właśnie od Ciebie dostałam, ładnie wzeszły i rosną, zobaczymy w przyszłym roku jakie będą, spodziewam się białych i różowych. Kółka z Wojsławic można przysposabiać, mnie się podobają. Kiedyś było tam tylko jedno, teraz rozmnożyły się tego typu obsadzenia.
Jola i Ewa - wianki na groby bliskich zawsze robię sama i zawsze z żywych roślin, na gąbce. Dziesięć sztuk dla rodziny własnej i małżonka. Moja mama też przez lata je robiła, ale każdy kwiatek czy zielony dodatek mocowała drutem i w dodatku zawsze robiła to w zimnym garażu i marzła. A tata robił sam znicze, tzn. zalewał stopioną stearyną duże czarne znicze. Miały knoty zrobione z grubych lin. Tylko takie paliły się dłużej, choć strasznie kopciły, bo kupne były do niczego.
Z uwagi na dobrą jakość obecnych lampek do roboty zostały tylko wieńce, bo gotowe nie bardzo mi się podobają, robię je na dużym stole w domu, nie w zimnym garażu i mam gąbkę florystyczną, druty niepotrzebne.
Eukaliptus oczywiście żywy, bukiet typu wiecheć z kilkunastu gęstych gałązek kosztuje na giełdzie 10 zł, więc jak to napisała Ania Asc zaszalałam (mineralna osiem słomek

) i nabyłam, podobnie jak kapustę i chryzantemy. Gałązki jodły czy świerka, hortensje i mahonie były oczywiście z ogrodu.
Ten eukaliptus jest prawie taki sam jak ten który jedzą misie koala. Ładny, szaro-błękitny, bywa dodawany w kwiaciarniach do bukietów.
Sebek - no właśnie, stylistyka gotowych wyrobów na Wszystkich Świętych bywa mocno kontrowersyjna, chociaż zdarzają się rzeczy ładne, ale zbyt rzadko, niestety.
Ania An-tre - z kapustą eksperymentowałam pierwszy raz. Widziałam ich mnóstwo na giełdzie, w rozmaitych kolorach, nawet ufarbowane nie wiem po co. Najwyraźniej są modne.