Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 08:42, 08 maj 2014

Wczoraj nic nie wyszło z wklejania zdjęć, więc może z rana internet będzie bardziej "chodzący".

Zdjęcia kwiatów moich lilaków dla Ewy. Nadmieniam że fantastyczne polskie odmiany bzów są w ogrodzie botanicznym w Warszawie, tym przy Łazienkach. Szkoda, że tak trudno je kupić.

Ludwig Spaeth, w rzeczywistości ciemniejszy.

Krasawica Moskwy, czyli Beauty of Moskow, bo ma i taką światową nazwę.

No name, a całkiem ładny, za chwilę zrobi się całkiem biały.

Węgierskie są jeszcze w pąkach, więc zrobię fotki niebawem i nie omieszkam wkleić. Szkoda że nie da się przesłać ich fantastycznego zapachu.
Gabriela 09:03, 08 maj 2014

Dla Ani Małej Mi wilczomlecz, może ktoś wie jak się nazywa i zaspokoi jej ciekawość? Alina się zna na wilczomleczach.

Pszczelarnia 09:58, 08 maj 2014

Gabriela napisał(a)

Mam kilka lilaków - fioletowy Ludwig Spaeth, delikatnie dmuchnięty różem o pełnych kwiatach - Krasawica Moskwy i białego, który ma z początku brudnoróżowy odcień pąków bez nazwy.
Poza tym mam lilaki węgierskie - sztuk cztery. Trzy kupiłam rok temu u Tomka Grochowskiego, ale nie miały metek, rosną szybko i mają fioletowe i różowe w różnych odcieniach oszałamiająco pachnące kwiaty. Mam też palibina, który nie jest chyba palibinem, bo nie ma małych okrągłych liści i bardziej wygląda jak węgierski, ale zdecydowanie wolniej rośnie.

Nie mam pojęcia dlaczego nie mogę wgrać żadnych zdjęć, ani na Explorerze ani na Chromie.

Tego L. Spaeth'a kupiłam. Krasawica - dla mnie za mdła (ale Ta się uparł).
W Wojsławicach nad wzgórzem liliowców poprowadzono aleję lilaków. Obłędny widok i zapach.
paulina_wero... 10:09, 08 maj 2014

Gabriela napisał(a)
Wczoraj nic nie wyszło z wklejania zdjęć, więc może z rana internet będzie bardziej "chodzący".

Zdjęcia kwiatów moich lilaków dla Ewy. Nadmieniam że fantastyczne polskie odmiany bzów są w ogrodzie botanicznym w Warszawie, tym przy Łazienkach. Szkoda, że tak trudno je kupić.

Ludwig Spaeth, w rzeczywistości ciemniejszy.

Krasawica Moskwy, czyli Beauty of Moskow, bo ma i taką światową nazwę.

No name, a całkiem ładny, za chwilę zrobi się całkiem biały.

Węgierskie są jeszcze w pąkach, więc zrobię fotki niebawem i nie omieszkam wkleić. Szkoda że nie da się przesłać ich fantastycznego zapachu.

śliczne kolorki lilaków, a ten biały pełny zachwycający
AniaK 11:47, 08 maj 2014

Piękne lilaki, zapach musi być oszałamiający
Mirella 11:58, 08 maj 2014

Śliczne Lilaki, zapach, wyobraźnia działa
popcorn 12:18, 08 maj 2014

Jakie bzy! a jaki trawnik za nimi! Podziwiam pozdrawiam!
Gabriela 12:58, 08 maj 2014

Macie rację dziewczyny, pięknie pachną i wyglądają, szkoda tylko że tak krótko kwitną. Dlatego warto przedłużyć sobie czas bzów o lilaki węgierskie, amurskie, ottawskie, palibiny.

Pszczelarnia napisał(a)

Tego L. Spaeth'a kupiłam. Krasawica - dla mnie za mdła (ale Ta się uparł).
W Wojsławicach nad wzgórzem liliowców poprowadzono aleję lilaków. Obłędny widok i zapach.

Bardzo się cieszę że T się uparł na Krasawicę, znaczy zna się chłopak. Nie jest mdła, tylko subtelna, zmienia się w trakcie rozkwitania.
Mam dostać od znajomej odrost lilaka bez nazwy, pełnego w przepięknym błękitnym kolorze, pachnącego obłędnie. No i skoro to odrost, to mam nadzieję że to będzie ta właśnie odmiana.
Pszczelarnia 13:11, 08 maj 2014

Gabrysia, wywołuję i postuluję powrót bzów i kalin do naszych (polskich) ogrodów. Pomyślałam sobie (wywaliwszy kilka bzów w ubiegłych latach), że jednak muszą wrócić (w miejsce im przygotowane).
Mirella 13:23, 08 maj 2014

Gabriela napisał(a)
Macie rację dziewczyny, pięknie pachną i wyglądają, szkoda tylko że tak krótko kwitną. Dlatego warto przedłużyć sobie czas bzów o lilaki węgierskie, amurskie, ottawskie, palibiny.

Gabrysia, świetny pomysł lecę do sąsiada może odstąpi kawałek ziemi
A na poważnie, to Krasawica, powala swoją subtelnością, miałam ale nornice zjadły , a może karczownik, nie wiem co to było,żal.