Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 22:34, 19 sie 2014

Czekoladowy wilczomlecz zachwyci Cię Bożenko na wiosnę, jak zakwitnie. Cieszę się że dobrze rośnie, bo siewki nie były hm, okazałe.
Wygląda że nie marznie jak inne, chociaż u mnie rośnie dość osłonięty, przy ścianie domu. Teraz trochę go zagłuszyły hortensje i krwawnik, ale widać go, bo jest wysoki i daje radę.
Widziałam też zdjęcie liliowca - nie ma pomyłki i zobaczysz że będzie kwitł do mrozów, ciągle ma nowe pąki, nie znam innej podobnej odmiany.
EPODLAS 22:46, 19 sie 2014

Gabrysiu, piękne te Małe Białe Zwierzątko. Mam nadzieję, że twoja róża będzie taka sama jak na tej fotce. Twoje liliowce robią wrażenie, co za ilość odmian i kolorów!!!! Cynie nie posiałam w tym roku i żałuje, ale na drugi rok na pewno będą w moim ogrodzie. U Szmita widziałam niskie cynie, były na obwódkach rabat, tylko gdzie dostać nasiona. Wszędzie pytałam i nic. Pozdrawiam Gabrysiu.
Pszczelarnia 10:58, 20 sie 2014

To w przyszłym roku mamy czerwony w ogrodzie. Ja już myślę, gdzie i co jeszcze - mam nawet czerwonego liliowca. Podróże, podróże, podróże.... inspirują.
Agania 15:09, 22 sie 2014

Wróciłaś naładowana i szczęśliwa do naszej deszczowej co po chwilę aury, ale odwadnianie się sprawdza, to najważniejsze

Gabrysiu Twój taras tonie nie tylko w zieleni i w kwiatach, to jeszcze masz pyszne winogrona w zasięgu ręki

O....żółta w płomienną się zamieni......wszyscy coś zmieniają w swoich ogrodach....Ogrodowisko nigdy się nie nudzi

Ulubiona róża w końcu Twoja, ciesze się razem z tobą

Pytałaś o żyrafę Fiskarsa, sprawdza się niezawodnie do cięcia wybiegających młodych miękkich gałęzi, u mnie spisał się przy skracaniu przewodników u świerków kłujacych, z drabiny juz nie byłam w stanie ich dosięgnąć.

Mam dla Ciebie już przygotowane brzózki

Miłego Weekendu
Gabriela 19:43, 22 sie 2014

EPODLAS napisał(a)
Gabrysiu, piękne te Małe Białe Zwierzątko. Mam nadzieję, że twoja róża będzie taka sama jak na tej fotce. Twoje liliowce robią wrażenie, co za ilość odmian i kolorów!!!! Cynie nie posiałam w tym roku i żałuje, ale na drugi rok na pewno będą w moim ogrodzie. U Szmita widziałam niskie cynie, były na obwódkach rabat, tylko gdzie dostać nasiona. Wszędzie pytałam i nic. Pozdrawiam Gabrysiu.

Bożenko, ja mam w tym roku przepiękne i bardzo wysokie cynie - czerwone, pomarańczowe i jasnoróżowe, robię z nich bukiety, bo mam w tym roku rabatę na kwiaty cięte. Z cyniami niskimi jest problem, mam wrażenie że one są sztucznie skarlane, tzw. retardantami wzrostu.
Dla Ciebie cynie różowe w bukiecie z astrami, kosmosami, aminkiem, werbeną i szałwiami.

Gabriela 20:01, 22 sie 2014

Mam w tym roku pierwszy raz dzielżany i nie wiem jak się to stało, że przez tyle lat się bez nich obywałam. Nie są bardzo wysokie i mają ciemne, niezbyt duże kwiaty, trochę ciemniejsze niż na zdjęciu, takie czerwono-brązowe. Zdjęcia robiłam na dwa sposoby i to jest coś pomiędzy. Oczywiście rosną na rabacie ognistej.

Gabriela 20:21, 22 sie 2014

Pszczelarnia napisał(a)
To w przyszłym roku mamy czerwony w ogrodzie. Ja już myślę, gdzie i co jeszcze - mam nawet czerwonego liliowca. Podróże, podróże, podróże.... inspirują.

Podróże bardzo inspirują, dzisiejsza nie tylko zainspirowała, ale i zaowocowała.
Pojechaliśmy sobie dzisiaj z moim mężem na pół dnia do Lanckorony, bo i blisko i pięknie.
Ci, którzy mnie lepiej znają, wiedzą że biżuterię noszę od wielkiego dzwonu, czyli że raczej nie noszę. Ale biżuteria ogrodowa, ooo, to co innego.
Znalazłam dzisiaj w pracowni artysty ceramika coś, co sprawiło że serce zaczęło bić szybciej i w wyniku tego bicia pięć takich błyszczących przedmiotów ozdobiło ognistą rabatę, bo są w kolorach ognia. Liliowce przeminęły, a kolor pozostał - czerwony, żółty, pomarańczowy.

[img
size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/68/688297/original.JPG[/img]

Na rabacie przy domu jest sopel kobaltowo-niebieski, bo są tu lila-różowości i błękito-fiolety i biały.
Czyli po kulkach mam sopelki.

hanka_andrus 20:43, 22 sie 2014

Gabrielo, piękne te sopelki, podobnych szukam, niekoniecznie o tym kształcie.
Tobie się udało!
A dzielżany iu mnie po raz pierwszy, mam żółtego i ciemny bordo.
Gabriela 20:48, 22 sie 2014

Chcę Wam jeszcze pokazać coś pożytecznego.
Ile razy szłam do ogrodu z motkiem sznurka, a on się zapodziewał, zwłaszcza jak był zielony? Teraz bedę sobie wychodzić z metalową puszeczką z pokrywką z dziurką. Strasznie prosta rzecz, a bardzo przydatna, można zrobić samemu. Ja kupiłam, bo moja puszka była bardzo tania, tańsza od nowej i w dodatku w środku była duża kula dobrego sznurka.

Chcę się jeszcze pochwalić, że zakwitły w tym roku białe agapanty, aż trzema kwiatami, co ogłaszam, bo przez dwa lata strajkowały, mimo moich wysiłków.

Skoro jesteśmy przy białym, to doczekałam się też takich zawilców:

I jeszcze raz sopelki, kulki, czyli cuda na kiju.

Gabriela 20:54, 22 sie 2014

hanka_andrus napisał(a)
Gabrielo, piękne te sopelki, podobnych szukam, niekoniecznie o tym kształcie.
Tobie się udało!
A dzielżany iu mnie po raz pierwszy, mam żółtego i ciemny bordo.

Haniu, jak miło że jesteś. Były też kwiatki - jak miseczki i w kształcie kuli właśnie, wszystko w pięknych, intensywnych kolorach. Trzeba takich rzeczy szukać chyba właśnie u artystów, a nie w sklepach.
Było też wiele ceramicznych kotów, lubią tam te zwierzaki, np. taki śmieszny: