Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

alinak 23:47, 27 lut 2015

Ja oczywiście zdążyłam w ostatniej chwili przed północą ,więc też imieninowo pozdrawiam i ślę całusa .

oczywiście też będę stać na trasie do Kórnika , na stopa przy autostradzie .....weźmiecie ?
obiecuję ..będę grzeczna ,będę cichutka i BĘDĘ MAŁO MÓWIĆ ....

ps.
1. czyli że co , jak wsiałam teraz dalie to za wcześnie ?
2.Aminek wsiać teraz ..?,czy w połowie marca -jak piszą
3.a kosmosy będę siała pierwszy raz ,czy do gruntu lepiej czy do doniczek?

paniprzyroda 00:01, 28 lut 2015

Najlepszego
Termin siewu aminka też mnie interesuje

edytowałam, bo miałam napisać, że wysiałam kilka nasionek na próbę i się mają mizernie, ale są, nie padły. Wysiewać do gruntu czy do doniczek?
Kasya 00:26, 28 lut 2015

Ja kosmosy sialam do gruntu i rosły bez problemow
Robiłam nawet drugi wysiew w lipcu i jeszcze zdążyły zakwitnac
alinak 01:36, 28 lut 2015

o to bardzo cenna uwaga ...
Gabriela 10:21, 28 lut 2015

Dzziękuję za życzenia imieninowe.

Alina - będziesz musiała stać przy A4.
Dalie wysiałaś chyba jednak ciut wcześnie. One bardzo szybko rosną, pilnuj żeby się nie wyciągały.
Nie siałaś nigdy kosmosów????? Nieprawdopodobne.
Zdecydowanie do gruntu i w połowie kwietnia najwcześniejszej, bo one są wrażliwe na przymrozki. Z doniczek będą liche i zanim się zbiorą, porządne kwitnienie się opóźni - wiem bo próbowałam.

Twoje będą ciemne, ja mam jasne, ale będę mieć i ciemne w tym roku, w odmianie Versaills Tetra i jeszcze dwie odmiany niskich, pastelowych, takich do pół metra wysokości.

Paniprzyroda i Alina - aminka siałam rok temu w połowie marca do skrzynki i potem pikowałam. Jeszcze za wcześnie dla niego.

Ale na pewno będzie taki:

Generalnie co do siewów - w nadchodzącym tygodniu wysieję jednoroczne lobelie, reszta za dwa tygodnie.
Przesadzę niektóre kwiatki, porobię sadzonki z werbeny, pelargonii i lawend donicowych. Wsadzę do doniczek to co przeżyło zimę w słoikach z wodą - koleusy i plektrantusy, przy okazji powiększając dobytek o nowe sadzonki.
No i szklarenka przez dwa miesiące przestanie pełnić funkcję jadalni, bo stół potrzebny na rośliny.
I muszę się pochwalić, że uchowałam przez zimę w piwnicy kosmosa czekoladowego. Wyglądał jak martwy, bo krókie, ucięte jesienią pędy całkowicie zaschły, więc nie wiadomo było co tam w tej doniczce jest. Ale po przeniesieniu do szklarenki, już po kilku dniach zaczął wypuszczać dużo zielonych pędów. Będę próbować go sadzonkować. Tak to wygląda:

Gabriela 10:27, 28 lut 2015

Jeszcze coś, co może rosnąć teraz na tarasie, kilka stopni powyżej zera wystarczy dla dobrej kondycji i dłuższego kwitnienia. Jednym słowem - wczorajszy zestaw prezentowy. Szybkie zdjęcia, bo zimno.

bogumila 17:30, 01 mar 2015

Wydaje mi się,że pisałaś o wodzie różanej...zachomikowałam i zupełnie o niej zapomniałam.Jak najlepiej ją spożytkować?

Kosmosy prześliczne a aminek wyjątkowy...nie znam tej roślinki.
Czarnego niestety nie udało mi się przechować.Pozdrawiam.
Gabriela 17:44, 01 mar 2015

Bogusiu, to był napój różany, który najlepiej po prostu wypić. Woda, płatki róży, cytryna i melisa do ozdoby, zalać wodą składniki, poczekać aż naciągnie.
Myślę sobie, że można przedłużyć żywot temu napitkowi i zamrozić.

Szkoda, że nie udało Ci się z czekoladowym kosmosem, jest wyjątkowy i naprawdę pachnie czekoladowo.
bogumila 17:48, 01 mar 2015

Gabriela napisał(a)
Bogusiu, to był napój różany, który najlepiej po prostu wypić. Woda, płatki róży, cytryna i melisa do ozdoby, zalać wodą składniki, poczekać aż naciągnie.
Myślę sobie, że można przedłużyć żywot temu napitkowi i zamrozić.

Szkoda, że nie udało Ci się z czekoladowym kosmosem, jest wyjątkowy i naprawdę pachnie czekoladowo.
Mam go w słoikach...robiłam podobnie,piliśmy latem świeży...został jeszcze i myślałam,że może coś innego z nim wymodzę.Dziękuję.
popcorn 18:04, 01 mar 2015

Zagladam, sie dzieje! Pozdrawiam!
Aminek? pierwsze slysze/widze hihi

pozdrawiam!