Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Agania 20:35, 13 mar 2015

Super sobota się zapowiada....pogaduchy o wysiewach i moje pytania, mam ich sporo do Ciebie

Sprostowanie do mojego poprzedniego posta/sorry komórka/, miało być oczywiście gloryfikuję

buziaczek
Agania 19:50, 14 mar 2015

Gabrysiu, cudowną chwilkę spędziłam u Ciebie, dziękuję za pyszności, kumkwat mniam, lepszy od winogron, bo ziarenek nie poczułam, fajna witaminka...serniczek przepyszyny, herbatka też, bardzo aromatyczna....zapomniałam, że boli mnie kolano, teraz przeglądam nasionka...maki achnie mogę się ich doczekać w aminkach, chabrach i w kosmosach i wspominam chwile spędzone u Ciebie, dbaj o ramiona...trawnik jest imponujący u Ciebie o tej porze roku, forsycją się zachłynęłam, cudowna....masz bosko
alinak 19:51, 14 mar 2015

Gabrysiu stać będę przy A4 nawet całą noc . cobyście mnie nie przegapili .

Aminek wysieję cześć do doniczki , część na rabaty .za nic nie chcę go stracić . choć mam i od ciebie nasiona i te z Anglii.
Dalie wysiałam i pięknie wzeszły .jako że u mnie dość słoneczne parapety to nie wyciągły się i pięknie zdrowo wyglądają .już zawiązują drugi listek .
podobnie cynie . wysiałam tez w tym roku aksamitki do skrzynek bo nornice co roku marnują moje wysiewy na warzywniaku .nie wiem czy im te nasiona smakują , czy je przekopują w niższą partie , dość że z opakowania wschodzą na rabacie 3-4 sztuki .
odebrałaś pw.? napisałam ci jeszcze jedną propozycję
popcorn 18:11, 15 mar 2015

Gabriela 19:21, 15 mar 2015

Wy siejecie, rozsadzacie, działacie, a ja jeszcze nie.
Korzystając z kilku dni pięknej pogody i tego że wreszcie obeschło, podziałaliśmy z małżonkiem cały poniedziałek - obcięty został cały zewnętrzny modrzewiowy żywopłot, poczyszczone trzy małe rabatki i to niecałe, generalnie te na których jest najwięcej najwcześniejszych cebulowych, czyli od frontu i między domami. Udało mi się raz przejechać wertykulatorem po połowie ogrodu i wyczesać trawnik. Po dwóch kilkugodzinnych sesjach z wielkim urządzeniem Hondy nie czułam rąk od ramion do dłoni, no ale sama chciałam, więc nie mogłam za bardzo marudzić. Zresztą szybko przeszło.
Kwitnie mi to samo, co u Was - przebiśniegi, krokusy, ciemierniki no i dzisiaj rozwinęły się dwa kwiatuszki zachwycających niebieskich irysów od Ani - Małej Mi. A zapowiada się, że będzie ich o wiele więcej.
Zakwitły mi w ubiegłym tygodniu pierwsze żółte, niziutkie narcyzy - one zawsze pojawiają się w marcu, co bardzo mnie cieszy.
Chciałam wsiać rzodkiewki i nie zdążyłam, bo od środy do wczoraj znowu lało i znowu z ziemi zrobiło się błoto.
Rozsady zacznę siać najwcześniej w przyszły weekend, jestem konsekwentna co do zasady "po 20 marca".
Agata nie posiadała się wczoraj ze zdumienia, jak zobaczyła moje pudło z nasionami. Fakt, raczej wszystkiego co mam chyba nie wysieję. Ale większość na pewno.
Forsycja mi przepięknie kwitnie w wazonie, to chyba jest najlepszy sposób, żeby podziwiać z bliska jej wyjątkowo duże, ciemnożółte kwiaty. Taka fajna odmiana mi się przytrafiła.
Mam nadzieję, że może jutro uzupełnię ten tekst o zdjęcia.

barbara_kraj... 19:31, 15 mar 2015

Gabrysiu, powolutku kondycja wróci.
Sporo zdziałaliście.
Z sianiem zwlekam, na razie nie przesadzam, bo jeszcze nie wiem co i gdzie. Tym bardziej że trochę nowych roślin przybędzie.
Kasya 19:39, 15 mar 2015

A u mnie nic nie kwitnie bo ciagle zimno i zimno
Od połowy tyg znowu przymrozki wiec wstrzymuję się ciagle ze zgrabieniem liści z rabat
Rozgarnelam tylko róże bo wypuszczają Juz listki

Czekam na twoje fotki
Gabriela 20:32, 15 mar 2015

barbara_krajewska napisał(a)
Gabrysiu, powolutku kondycja wróci.
Sporo zdziałaliście.
Z sianiem zwlekam, na razie nie przesadzam, bo jeszcze nie wiem co i gdzie. Tym bardziej że trochę nowych roślin przybędzie.

No właśnie sporo i niesporo. Ten weekend przepadł.
Czytałam że u Ciebie sucho i zazdroszczę.
A wertykulację taką maszyną powinien robić facet, bo okazało się że ona jest bez napędu, więc nawet na malutkim podjeździe pod górkę musiałam użyć całej siły i uszarpałam się strasznie. Zatem resztę zrobią chłopaki na 100 %.

Mam nadzieję, że wyczytam u Ciebie o tych nowych roślinach.
Gabriela 20:37, 15 mar 2015

Kasya napisał(a)
A u mnie nic nie kwitnie bo ciagle zimno i zimno
Od połowy tyg znowu przymrozki wiec wstrzymuję się ciagle ze zgrabieniem liści z rabat
Rozgarnelam tylko róże bo wypuszczają Juz listki

Czekam na twoje fotki

Zaglądałam do Ciebie, krokusy masz wielkokwiatowe, u mnie też ich jeszcze nie ma, stąd to opóźnienie.
Zimno i bardzo mokro było i u nas do wczoraj, dzisiaj już tylko mokro.

Gabriela 20:40, 15 mar 2015

Agania napisał(a)
Gabrysiu, cudowną chwilkę spędziłam u Ciebie, dziękuję za pyszności, kumkwat mniam, lepszy od winogron, bo ziarenek nie poczułam, fajna witaminka...serniczek przepyszyny, herbatka też, bardzo aromatyczna....zapomniałam, że boli mnie kolano, teraz przeglądam nasionka...maki achnie mogę się ich doczekać w aminkach, chabrach i w kosmosach i wspominam chwile spędzone u Ciebie, dbaj o ramiona...trawnik jest imponujący u Ciebie o tej porze roku, forsycją się zachłynęłam, cudowna....masz bosko

Herbatkę właśnie popijam, na zimny dzień jak znalazł.
Będziesz miała latem cudną łąkę, będziemy podziwiać jak to wszystko zakwitnie.
Żałuję że musiałam ze swojej zrezygnować przez krety i nornice. I robię sobie tylko takie namiastki, czyli rabaty na kwiaty cięte.