Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 00:33, 26 lut 2015

hanka_andrus napisał(a)
U nas do pędzenia rabarbaru używało się wielkich wiader bez dna.

Kto by tam na 1 miesiąc takie cudaki w ogrodzie stawiał. Polak bardziej na praktyczną stronę patrzy, a nie na urodę ogrodu. A tu i uważać pzy tym trzeba i nie da się jednego w drugi wetknąć, i zawadza to to pod płotem, jak nie można tam wideł oprzeć.

A tak na serio, kłopotliweto w produkcji garcarskiej, duże, nieforemne, i dużo w pecu miejsca zajmuje. Nie kalkuluje się. Garncarz nie chce się narabiać.

No proszę, to jednak pędzenie rabarbaru znane u nas. W mojej rodzinie częściowo ze wschodu, częściowo z południa, nikt tego nie praktykował.

A Polak się zmienia co do zapotrzebowania na urodę ogrodu - trwaniczki, tujki, żwirki i muchormorki, żurawki i w końcu rabaty angielskie.

Na serio, to żaden garncarz z którym negocjowałam nie chciał się podjąć, nie wierząc w popyt, albo nie posiadając tak wysokiego pieca - ten jeden co w popyt uwierzył.
Zobaczymy, może ktoś poczyta te nasze wpisy, ubolewania i tęsknoty i będzie chciał na tym zarobić?
Bogdzia 12:16, 26 lut 2015

Fajnie bedzie Wam w tym Kórniku , takie widoki i zapachy no i towarzystwo elitarne.Pozdrówka.
PS przebiśniegi śliczne w śniegu.
Tamaryszek 16:53, 26 lut 2015

Ewo, Gabrielo- dzięki za wieści o wieczorniku. U mnie ziemia leciutka, więc może będzie się rozsiewał. Spróbuję posiać w tym roku, o ile zdobędę nasiona białego.
Dzidka 17:38, 26 lut 2015

Gabriela napisał(a)

Też mi się marzy Kórnik w porze kwitnienia bzów i zlot Miłośników Bzów jak najbardziej możliwy.
Tylko kto da nam znać, czy one na pewno już kwitną? Chyba zrobi to internet.

W Kórniku bzy rosną w zamkniętej dla zwiedzających części ogrodu.
W jeden z weekendów maja odbywa się impreza "Kiedy znów zakwitną białe bzy" i wtedy istnieje możliwość zobaczenia kolekcji bzów tam zgromadzonych.
O ile pamiętam, w części głównej arboretum, rośnie niewiele lilaków.
Leida 17:59, 26 lut 2015

Gabriela napisał(a)

Też mi się marzy Kórnik w porze kwitnienia bzów i zlot Miłośników Bzów jak najbardziej możliwy.
Tylko kto da nam znać, czy one na pewno już kwitną? Chyba zrobi to internet.

Na Facebooku Arboretum w Kórniku ma swoją stronę i tam na ogół ogłaszają, kiedy są dni lilaków. Niestety od pogody zależy kiedy one zakwitną - w tamtym roku był to długi weekend majowy a 2 albo 3 lata temu 18 maja? Więc dzisiaj jeszcze nikt nam nie powie kiedy będzie impreza.
A tylko wtedy można zwiedzać ten drugi ogród za drogą, który normalnie nie jest do zwiedzania, który Dzidka świetnie pokazała na swoich zdjęciach.

Tyle tu świetnie zorientowanych Miłośników, ze na pewno jak się ktoś z nas dowie czegoś bliższego to da znać reszcie.

Gliwice do Wrocławia, Wrocław do Kórnika a Warszawa jak zwykle nie napiszę gdzie. Prawie tak jak Ani Rzeszów.

Bogdzia, jak Cie ktoś podwiezie do autostrady to ja Cie dalej zabiorę. Jak już jesteś w tym Klubie to musisz z nami jechać.
Gabriela 18:15, 26 lut 2015

Czyli to jednak trochę bardziej skomplikowane, niż myślałam. Ale do zrobienia przecież, skoro Dzidce się udało być wtedy, kiedy trzeba.

Trasa do Kórnika wygląda tak:
Rzeszów- Kraków- Gliwice- Wrocław - Kórnik.
Warszawa z Łodzią to wszędzie mają tak samo daleko - nad morze, i w góry i do Kórnika. Dacie radę, Bogdzia szykuj się.
Kuklik 19:01, 26 lut 2015

Ale bzowa impreza się zawiązała
Ja oczywiście też chcę
Mam nawet ciut bliżej niż ci z Warszawy chociaż autostrada ta sama
Mala_Mi 19:10, 26 lut 2015

Gabriela.. kiedy wysiewasz ..upss skleroza.. nazwa na końcu języka.. te niebieskie... uu ..

wiem, wiem.. ośmiał.

Mam swoich trochę nasionek i dostałam od Ani Monte, tak, że będzie tego sporo... jak się uda to rabatka będzie aż miło

Na drugi raz będziesz siedzieć za rabatą i będziesz wąchać róże i piwonie.. Albo jak niebieska, albo jak czerwona z niebieską, wtedy magnolię włączę w rabatę.
Co myślisz o tym pomyśle????? Potem foto usunę Byłaś u mnie to masz pojecie czy to będzie dobre czy nie..

Bogdzia 19:50, 26 lut 2015

Leida napisał(a)

Bogdzia, jak Cie ktoś podwiezie do autostrady to ja Cie dalej zabiorę. Jak już jesteś w tym Klubie to musisz z nami jechać.

Haniu serdeczne dzieki za wspaniałą propozycję , ja jestem chętna ale nie wiem czy wyrobię sie terminowo bo już jestem na maj umówiona do Wojsławic i u mnie też ma byc małe spotkanie. Nie wiem czy terminy się nie pokryją ale gdyby sie udało to bardzo chętnie skorzystam z Twojej propozycji.Dziękuję Ci serdecznie.
Kasya 19:55, 26 lut 2015

Może w tym roku uda mi się gdzieś pojechać ?
Bardzo bym chciała