Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 15:39, 19 kwi 2015

popcorn napisał(a)
mm, jakie fotki u nas też zima:/ pozdrawiam!

Ręce mi zamrzły, ale zdjęcia zrobiłam.

Kluczyki - jedne z najpiękniejszych pierwiosnków, czyli pierwiosnek lekarski.

Takie zwykłe, też ładne.

Staśmiony kwiat narcyza, takiego zwyłego, trąbkowego, na króciutkiej łodyżce. Ot - wybryk natury:

A miał być zwyczajny:

Narcyzów mam naprawdę dużo od paru lat, za to nie mam muchy narcyzowej. Najlepsze dla nich miejsce to rabaty z liliowcami, liście narcyzów nie stanowią żadnego problemu.

popcorn 15:42, 19 kwi 2015

piękna ta rabata narcyzowo-liliowcowa
Gabriela 15:47, 19 kwi 2015

popcorn napisał(a)
mm, cudny ten rabarbar i ten zielony ciemiernik! piszę się na siewkę, kiedyś przy okazji, jeśli można w zamian oferuję zwykłych białych i w przyszłości czerwonych

Karolina, siewek jest co niemiara, więc nie ma problemu. Piszę się na czerwone, rzecz jasna.
Pola 16:44, 19 kwi 2015

Gabrysiu, też bym tak chciała pomarzyć w realu, cudne zdjęcia z Paryża. Ogród kwiecisty i kolorowy, lubię tu zaglądać choć nie zawsze się wpisuję...macham niedzielnie
Agania 17:28, 19 kwi 2015

Słońce nam dostarczasz w postaci żonkilków, a wybryk natury wybitnie piękny, dzięki za przepisy, a z tym kawałkiem rabarbaru , to powinnaś się też podzielić
Magnoliowy kolorek sasanki mnie zaskoczył.....jak ja cię zmusiłam na spacer po ogrodzie jesienią
Bogdzia 20:25, 19 kwi 2015

Gabriela napisał(a)

Karolina, siewek jest co niemiara, więc nie ma problemu. Piszę się na czerwone, rzecz jasna.

Ja mam siewki czerwonych ale malutkie takie

Twoje kluczyki inne niż moje.

popcorn 20:27, 19 kwi 2015

Moje siewki - na razie białych - też takie jak Bożenki. Myślę że jak dostaną nowy listek, to je będzie można przesadzić. Bo te na razie to chyba liścienie dopiero? To uskutecznimy wymiankę przy okazji buziaki!!
mira 21:11, 19 kwi 2015

No to się pośliniłam bo nawet przepis na sernik poczytałam i tym się powinnam zaspokoić a rabata bylinowa z żółtymi narcyzami fajnie wygląda.
Interesuje mnie co robisz tam z ziemią. No wiem ,że nie mogłaś tam nic robić ale czy będziesz wzruszać tam ziemię i grzebać czy tak ma pozostać bo to co jest chyba okrywa ziemię i ogranicza chwasty.

pozdrawiam
Gabriela 21:26, 19 kwi 2015

Pola - ja świetnie pamiętam Twoją werandę w biało-różanym entourage. I pokoje ogrodowe. Obie nie piszemy bardzo często.

Agania - różowa sasanka to nie taka znowu rzadkość, tylko u mnie nie chcą kiełkować nasiona. Fioletową zwykłą też mam.

Karola i Bogdzia - ja też mam takie sieweczki i takie właśnie przesadzam, żeby wyrosły z nich nowe ciemierniki. Nie ma sensu czekać na właściwe listki, bo one rosną w wielkim zagęszczeniu.
A kluczyki dopiero rozwijają kwiatki, są jeszcze takie pomarańczowe.
Gabriela 21:29, 19 kwi 2015

mira napisał(a)
No to się pośliniłam bo nawet przepis na sernik poczytałam i tym się powinnam zaspokoić a rabata bylinowa z żółtymi narcyzami fajnie wygląda.
Interesuje mnie co robisz tam z ziemią. No wiem ,że nie mogłaś tam nic robić ale czy będziesz wzruszać tam i grzebać czy tak ma pozostać bo to co jest chyba okrywa ziemię i ogranicza chwasty.

pozdrawiam

Sernika na nie piekę za często.

Na tej dużej bylinowej nic nie robiłam, oprócz przycięcia róż i wycięcia starych łodyg. Masz rację, jest tam gęsto, ale muszę tam poczyścić, wywalic melissę, której jest za dużo, ograniczyć przywrotniki, wyrwać trawę z floksów szydlastych. No, generalnie zejdzie całe dwa dni.