Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » ogród (nie)Mocy

ogród (nie)Mocy

makadamia 14:07, 10 sty 2019

Zana napisał(a)
Lodzia, pomyśl sobie za kogo mnie mają w firmie, jak fusy z firmowego ekspresu pakuję i zabieram

Ty też?
Zana 14:10, 10 sty 2019

makadamia napisał(a)

Ty też?

To pocieszające, że nie jestem sama fixnięta.

Od dzisiaj nie wyrzucam obierek ziemniaczanych i skórek cytrusowych.
Mus wysłać eMa na bazarek! Niech kupuje i płaci a ja będę kompostować!
sylwia_slomc... 16:37, 10 sty 2019

makadamia napisał(a)

Za to, jak napisałam wyżej, na rabatach często kiełkują mi pomidory z nasion, które się najwyraźniej znakomicie w kompoście przechowują

Bo im ciepło
sylwia_slomc... 16:39, 10 sty 2019

makadamia napisał(a)

Ooo, teraz dopiero doczytałam, że o ziemniakach napisałam to samo co Ty.
Z tymi cytrusami masz oczywiście rację: jak kompostuję skórki po bananach, to nie ma żadnego powodu, żeby po mandarynkach wyrzucać

A o te bokashi chciałam się Cię zagaić na Twoim wątku, jak czytałam co napisałaś o wodzie w oczku. Czy bokashi stosujesz tylko do wody, czy do zakwaszania ziemi też?

Ja nimi podlewałam dwa razy kompostownik i się pięknie szybciutko od wiosny do jesieni przerobił
A i teraz podlewam nimi moją pietruszkę na miseczce w celach doświadczalnych
Gardenarium 18:55, 10 sty 2019

Dragonka napisał(a)

Ta sadzonka ze zdjęcia głównego ładna jak na moje niewprawne oko a i cena myślę, że przyzwoita.

Ja kupowałam, w większości są byle jakie, a ta na zdjęciu to na 100 może dwie takie były.

Instagram Ogrodowiska
Doro19 20:38, 10 sty 2019

Zana napisał(a)
No, ale jeżeli aksamitki były z nasionami to będziesz potem miała aksamitkowe pola na rabatach.
Ja to już jestem tak walnięta z tymi odpadkami, że wszystko co się nadaje na kompost składuję w wielkiej torbie na balkonie. Teraz jest zimno, to tam nic nie gnije i nie butwieje, tylko się ładnie składuje. Przy okazji tzw. kontrolnego wyjazdu na działkę wszystko wyląduje w kompostowniku. Przez cały grudzień zbierałam tak samo odpadki i wywiozłam na początku stycznia. Sporo mi się tego uzbierało.

Myślałam, że tylko ja jestem takim świrem i nikomu się nie przyznaję, że mam skrzynię plastikową za rogiem na balkonie do wyżej wymienionych celów. I też przy weekendzie siup na kompostownik na działkę. Już ze dwa lata tak A młynek w zlewie niemal bezczynny...
Tak w ogóle to przyznaję się, że podglądam i kibicuję. Doświadczenie jeszcze za małe, by się wbijać w dyskusję. Pozdrawiam
Zana 22:18, 10 sty 2019

Doro w kupie raźniej
Toszka 22:56, 10 sty 2019

Gardenarium napisał(a)

Ja kupowałam, w większości są byle jakie, a ta na zdjęciu to na 100 może dwie takie były.

Dopiszę tylko, ze te sadzonki z gołym korzeniem były dość popularne na forum ze dwa lata temu. Nie wszyscy uzyskali sukces, bo cis ma mięsiste, wrażliwe na przesuszenie korzenie i powodzenie w uprawie (w ogrodach) zależało przede wszystkim od partii jaką się otrzymało. Jesli były świeże, nieprzesuszone to przy dobrej późniejszej pielęgnacji dawały radę. U wielu osób padały. Niestety.
Niska cena jest kusząca, bo jest to materiał szkółkarski zazwyczaj sprowadzany na pęczki z Holandii.
Duża część sadzonek, tak jak Danusia napisała, mocno dalece odbiegała od tej "reprezentacyjnej" pokazanej w ogłoszeniu

Do poczytania jak przygotować ziemię
Jesli kupować sadzonki to w zależności kiedy ziemia odmarznie - od 15 marca do najpóźniej 15 maja.
Dragonka 08:07, 11 sty 2019

Gardenarium napisał(a)

No to klapa Dzięki Danusiu za ostrzeżenie, szkoda pieniedzy, będę szukać lokalnie.
Dragonka 08:08, 11 sty 2019

Doro19 napisał(a)

Myślałam, że tylko ja jestem takim świrem i nikomu się nie przyznaję, że mam skrzynię plastikową za rogiem na balkonie do wyżej wymienionych celów. I też przy weekendzie siup na kompostownik na działkę. Już ze dwa lata tak A młynek w zlewie niemal bezczynny...
Tak w ogóle to przyznaję się, że podglądam i kibicuję. Doświadczenie jeszcze za małe, by się wbijać w dyskusję. Pozdrawiam

hehe, uderz w stół, a nożyce się odezwą..jak widać nas normalnych inaczej jest więcej!