Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

deszczowymaj 20:49, 21 cze 2020

ojej Sylwuś
Katkak 20:51, 21 cze 2020

MAtko, może teraz gmina znajdzie wreszcie jakieś rozwiązanie. Przecież nie może tak Waszej gminy co roku zalewać.
deszczowymaj 20:56, 21 cze 2020

Sylwuś kochana właśnie oglądałam Twoje cudne zdjęcia ..jeszcze wszystkich do końca nie obejrzałam i już cytuję że ślicznie ,że pięknie , wysłałam post ..i co czytam znowu masakra ..nie wiem co powiedzieć , bardzo mi przykro
Czy jest bardzo źle ?
anpi 20:56, 21 cze 2020

Jejku..., nie wierzę...znów!? Ściskam...
sylwia_slomc... 21:20, 21 cze 2020

Kochani bardzo Wam dziękuję za słowa wsparcia i otuchy. Jest źle, bo nie rokuje przyszłościowo. Nie ma dobrych rozwiązań tej sytuacji, Gmina nie poradzi, nie ma prawa zakazać monokulturowego siewu kukurydzy, nie zakaże rolnikom tuneli stawiać, czy wybetonować podwórek. W naszej gminie nie ma drzew, są szczere pola....dawniej też były, ale wtedy nie było takich nawałnic, a u nas dziś były dwie, po pierwszej rów pięknie wodę odebrał i odprowadził po drugiej ( godzinnej)już nie poradził. Gdyby nie to, że kocham to miejsce( mimo wszystko), że to dorobek całego życia babci to bym sprzedała, kupiła gdzie indziej w bezpieczniejszym miejscu( tylko czy są teraz takie na ziemi jeszcze)i zaczęła od nowa jeszcze raz. A tak cieszę się, ze mam tyle drzew, bo jak urosną to będzie las na całości pewnie i tyle, szkoda bo nasze plany związane z tym miejscem wzięły w łeb, zniszczone marzenia trzeba zweryfikować. Tak sobie nieraz myślę Pan Jezus trzy razy upadał i znajdował siłę by nieść krzyż dalej......szukam tej siły w sobie.....to taki nasz krzyż jest.
Katkak 21:25, 21 cze 2020

Sylwciu dacie radę. Kochacie to miejsce, a ogród odwdzięcza się miłością. To widać w każdej roślince. Może ludzie w takim razie pójdą po rozum do głowy, wyciągną wnioski i zmienią podejście do upraw. Może jeszcze rowy gmina piwiększy, czy coś. No musi się coś zadziać. Nie wierzę, że nie. Kocham Was Słomcie.
ElaS 21:26, 21 cze 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Tak sobie nieraz myślę Pan Jezus trzy razy upadał i znajdował siłę by nieść krzyż dalej......szukam tej siły w sobie.....to taki nasz krzyż jest.

Sylwia, znajdziesz siłę w sobie. Jestem tego pewna
kasiek 21:38, 21 cze 2020

Zniszczone marzenia trzeba zastąpić nowymi, byle się nie cofać.
Patrzyłam na staw u Danusi, czy po lewej stronie ogrodu - tam gdzie cofka się robi, nie można by było koparką wykopać takiego stawu? Oczywiście byłby jako zbiornik retencyjny do ochrony dóbr osobistych.
Urszulla 21:49, 21 cze 2020

Weźcie ten czas na przeczekanie po raz kolejny, potem zobaczycie co można jeszcze zrobić. Współczucie tu nic nie da, po prostu życie bywa brutalne żeby nie powiedzieć bardzo brutalne.
eVka 21:50, 21 cze 2020

Sylwia, bałam sie dzisiaj do Ciebie zaglądnąć... Bardzo współczuję i trzymam kciuki za was i wasze miejace na ziemi.